Terug naar overzicht

Facility management

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

De bepalende rol van facility managers

Wist je dat jij ook dagelijks geniet van facility management? Dat er achter de schermen van alles voor jou geregeld wordt als je bijvoorbeeld een concert of festival bezoekt, winkelt of aan het werk bent? Vind jij het ook belangrijk dat die omgeving aangenaam, sfeervol en passend is bij datgene wat jij aan het doen bent? Dat alles tot in de puntjes voor jou geregeld is? Als je daar de waarde van inziet en er een bepalende rol in zou willen vertolken dan is deze managementopleiding iets voor jou!

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS studiekeuze

Communicatieve duizendpoot

De opleiding Facility management biedt je een brede basis met een mooi evenwicht tussen theorie en praktijk. Met je diploma kun je later nog alle richtingen uit, maar organiseren staat centraal. Daarnaast leggen we ook de nadruk op communicatie en management. Je stage van een maand in het tweede jaar en van drie en een halve maand in het derde jaar bereiden je optimaal voor op je job. Je kunt ook kiezen voor een internationale stage of opleiding binnen Europa.

Iets voor jou?

1
Je wilt werken aan een aangename en duurzame werkomgeving voor iedereen.
2
Je bent getriggerd door uitdagingen van de toekomst: smart buildings, klimaatverandering,...
3
Je hebt een positieve mindset: je denkt in oplossingen, niet in problemen.
4
Je bent een organisator in hart en nieren.
5
Je zoekt een gevarieerde job met veel persoonlijk contact.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Daarom kies je voor Facility management

Wat is Facility management?

Dit is de co-hogeschool

Martijn Loosvelt, student Facility Management

"In de opleiding Facility management aan Odisee ben je geen nummer en geloven ze sterk in een persoonlijke aanpak. Je wordt opgeleid door een team van enthousiaste (soms heel jonge!) docenten, sommigen met een achtergrond in facility management. Met dit gedroomde docententeam voelde ik me onmiddellijk thuis op de goed gelegen Technologiecampus, die ook een voorbeeldomgeving is voor facility managers in spe.

4 vakken in de kijker

1
Vastgoed en Technologie

In Hard facilities komen alle aspecten van huisvesting aan bod. Het is belangrijk dat we eerst de basis goed doornemen, dat wil zeggen de terminologie, functies en inrichting van gebouwen en ruimtes. Hierna wordt ingezoomd op de organisatiespecifieke huisvesting en komt ook onderhoudsmanagement en het optimaliseren van technische installaties aan bod. Wil je een evenwaardige gesprekspartner zijn tijdens het onderhandelen over een onderhoudscontract, dan is technische basiskennis een must. Ook maak je kennis met de technologische uitdagingen van de toekomst zoals IoT (internet of things) en smart buildings/smart cities. 

Als je start met een nieuwe opleiding krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hiernaast ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Facility management.

2
Soft services

Je maakt kennis met het brede scala aan soft services zoals eventmanagement, schoonmaak, catering, onthaal en preventie. Je leert hoe je deze diensten optimaliseert op het gebied van in- of uitbesteden, financiën, juridische aspecten, hospitality, trends en ontwikkelingen en operationele zaken. Want jij maakt alles wat we doen net even persoonlijker, efficiënter, duurzamer, aangenamer en dus beter.

3
Managementskills en tools

In de dynamiek van vraag en aanbod van faciliteiten waar een FM'er dagelijks mee te maken heeft, geef je de organisatie waar je voor werkt advies en durf je keuzes te maken. Als je daarin slaagt, breng jij iedere denkbare organisatie naar een hoger niveau. Je leert een kostprijsberekening en investeringsanalyse maken, processen in kaart brengen en projectmatig werken. Daarnaast zetten we ook in op je communicatieskills. We laten je ook kennismaken met FMIS-software (Facility Management Informatie Systemen) die facilitaire processen ondersteunt.

4
Beroepspraktijk

Om je te laten kennismaken en netwerken met het werkveld, laten we verschillende gastdocenten aan het woord. Daarnaast werk je in groep aan projecten, gaan we regelmatig op excursie en krijg je reële cases voorgeschoteld. Ten slotte zijn er twee stages: een verkennende stage in het tweede jaar en een specialisatiestage in het derde jaar.

Ga internationaal

Als je dat wil, kun je aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Go international

Na je diploma?

92% van de afgestudeerden is na 3 maanden aan het werk

Aan de slag en verder studeren!

De studenten die kozen voor Facility management kunnen zeker bevestigen dat deze unieke opleiding van hen zeer veelzijdige en vlot inzetbare werkkrachten maakte.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Kleine groepen

Bij Odisee ga je niet op in de massa. Lessen worden niet georganiseerd in aula's met 200 studenten, wel in kleinere lokalen met kleine groepen.

2
Trajectbegeleider

Een trajectbegeleider informeert, ondersteunt en adviseert je i.v.m. de samenstelling van jouw studieprogramma. Daarbij proberen we altijd rekening te houden met mogelijke nevenactiviteiten. Zo wordt je tijd efficiënt ingevuld en vergroot je je slaagkans.

3
Instapcursussen

Voor bepaalde vakken zijn er instapcursussen. Zo ben je bijgewerkt en kun je de lessen meteen vlot volgen. We bekijken elk jaar opnieuwe welke instapcursussen er nodig zijn.

Schrijf je in voor een instapcursus.

 

 

4
Studiefaciliteiten

Loopt studeren voor jou niet van een leien dakje? Dan kun je gebruik maken van onze studiefaciliteiten. Studenten met dyslexie krijgen bijvoorbeeld extra examentijd, je kunt kiezen voor een mondeling i.p.v. een schriftelijk examen, of als je schrijfmoeilijkheden hebt, mag je de examens op een pc afleggen. Maak snel een afspraak met de studiebegeleider om te kijken welke extra mogelijkheden we jou kunnen bieden om het studeren wat gemakkelijker te maken.

65% van de starters stroomt door naar 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Door de vele contacten met het werkveld en de persoonlijke reflectie daarop, vind je je eigen weg in de facilitaire wereld. We gaan voluit voor een taakverdeling die gebaseerd is op de individuele sterktes van elke student. Op die manier stellen we verschillende complementaire groepen samen waarin de talenten van de studenten evenwichtig verdeeld zijn.

Wat vind je het leukst aan de Technologiecampus?

Wat vind je leuk aan studentenstad Gent?

Hoe kom je elke dag naar de Technologiecampus?

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info