Facility management

Voor denkers en doeners
Een facility manager organiseert en stuurt ondersteunende diensten zoals een onthaal, informatievoorziening, catering, beveiliging, bewaking, inkoop, logistiek, werkplekinrichting en -uitrusting. Als facility manager ben je een denker én doener met teamspirit. Je volgt een brede praktijkgerichte opleiding gebaseerd op vijf pijlers: Hard facilities, Soft facilities, Management, Communicatie en Werkveld en ondernemen. Je zorgt ervoor dat anderen hun job goed kunnen doen.
Je studeert op Technologiecampus Gent.
Meer over Technologiecampus GentCommunicatieve duizendpoot
De opleiding Facility management biedt je een brede basis met een mooi evenwicht tussen theorie en praktijk. Met je diploma kun je later nog alle richtingen uit, maar organiseren staat centraal. Daarnaast leggen we ook de nadruk op communicatie en management. Je stage van een maand in het tweede jaar en van drie en een halve maand in het derde jaar bereiden je optimaal voor op je job. Je kunt ook kiezen voor een internationale stage of opleiding binnen Europa.

Iets voor jou?
Infodagen
Ik kom
Ontdek Facility management aan Odisee

Wat is Facility management?

Waar werken de oud-studenten FM nu?

Marthe Denert, studente Facility Management
"Ik heb bewust gekozen voor Facility management omdat ik op zoek was naar een gevarieerde richting die aansloot op mijn diploma EconomieWetenschappen. Bij het bekijken van de folders kwam ik al snel bij Facility management terecht. Na twee jaar kan ik met zekerheid zeggen dat het een fijne opleiding is. Ik ben nog altijd blij met mijn keuze."

5 Vakken in de kijker
De basis van de opleiding wordt gevormd door de vakkenpakketten Hard en Soft facilities. Onder Hard facilities begrijpen we ruimte en infrastructuur: vastgoed (gebouwbeheer), Energietechnologie (technisch onderhoud installaties) en Workplace management. Soft Facilities hebben te maken met mensen en organisatie: eventmanagement, Catering, Bedrijfseerstehulp en ergonomie.
Als je start met een nieuwe opleiding krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hiernaast ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Facility management.
Algemene economie, Kostprijsberekening, Investeringsanalyse, Jaarrekening, Financiële analyse, Marketing en Facilitaire inkoop vormen allemaal onderdeel van Financieel management.
Je leert communiceren in verschillende genres en verschillende situaties. Onderdelen van het vak communicatie zijn Rapporteren en adviseren, Presenteren, Gesprekstechnieken, Vergadertechnieken en Conflicthantering.
Management in zijn verschillende vormen: Facility management, Proces- en projectmanagement, Strategisch management, Verandermanagement en Human resources management.
Office, CAD-systemen, FMIS-systemen (Facility Management Information System).
Studieprogramma
Facility management op afstand
Ga internationaal
Als je dat wil, kun je aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.
Go internationalKom naar de infodag van 23.02.2019





Na je diploma?
100% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk
Aan de slag en verder studeren!
De studenten die kozen voor Facility management kunnen zeker bevestigen dat deze unieke opleiding van hen zeer veelzijdige en vlot inzetbare werkkrachten maakte.
Aan de slag of verder studeren?
Persoonlijke begeleiding
Bij Odisee ga je niet op in de massa. Lessen worden niet georganiseerd in aula's met 200 studenten, wel in kleinere lokalen met kleine groepen.
Een trajectbegeleider informeert, ondersteunt en adviseert je i.v.m. de samenstelling van jouw studieprogramma. Daarbij proberen we altijd rekening te houden met mogelijke nevenactiviteiten. Zo wordt je tijd efficiënt ingevuld en vergroot je je slaagkans.
Heb je weinig Chemie of Frans gehad in het secundair onderwijs? Geen zorgen, wij helpen je op weg. Voor de start van het academiejaar kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie en Frans (samen of apart te volgen). Zo ben je bijgewerkt en kun je de lessen meteen vlot volgen.
Loopt studeren voor jou niet van een leien dakje? Dan kun je gebruik maken van onze studiefaciliteiten. Studenten met dyslexie krijgen bijvoorbeeld extra examentijd, je kunt kiezen voor een mondeling i.p.v. een schriftelijk examen, of als je schrijfmoeilijkheden hebt, mag je de examens op een pc afleggen. Maak snel een afspraak met de studiebegeleider om te kijken welke extra mogelijkheden we jou kunnen bieden om het studeren wat gemakkelijker te maken.
65% van de starters stroomt door naar 2de jaar
Ga 100% voor je eigen talent!
In ons portfolioproject krijg je de kans om je talenten in de verf te zetten en je skills verder uit te diepen. Door de vele contacten met het werkveld en de persoonlijke reflectie daarop, vind je je eigen weg in de facilitaire wereld. We gaan voluit voor een taakverdeling die gebaseerd is op de individuele sterktes van elke student. Op die manier stellen we verschillende complementaire groepen samen waarin de talenten van de studenten evenwichtig verdeeld zijn.

Wat vind je het leukst aan de Technologiecampus?

Wat vind je leuk aan studentenstad Gent?

Hoe kom je elke dag naar de Technologiecampus?
Facility management is een erkende opleiding.
Onze opleidingen worden beoordeeld door onafhankelijke deskundigen.