Terug naar overzicht

Secundair onderwijs

Secundair onderwijs

Meer weten over onze opleidingen?

Vraag je brochure aan!

Kies je duo

Als leerkracht draag je je kennis over aan de leerlingen. In een specifiek programmagedeelte leg je je toe op de twee onderwijsvakken die je later wilt geven. Je concentreert je dus op de twee onderwijsvakken. In principe kun je alle vakken combineren. De enige beperking is de praktische haalbaarheid van je combinatie. 

3
campussen

Je volgt les op Campus Brussel, Campus Dilbeek of Campus Sint-Niklaas. 

Meer over Campus Brussel

Meer over Campus Dilbeek 

Meer over Campus Sint-Niklaas

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS studiekeuze

Stage vanaf het eerste jaar

Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer stage. Om je vlot te laten wennen aan de schoolomgeving, bouwen we het stagetraject geleidelijk op. Je begint met observaties en begeleide didactische oefeningen. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg krijg je meer verantwoordelijkheden en gaat de klemtoon meer liggen op de specifieke onderwijsvakken die je koos. Je maakt ook actief kennis met verschillende schoolculturen en onderwijsvormen. Een hele uitdaging!

Iets voor jou?

1
Je wilt jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hun groei naar volwassenheid.
2
In het middelbaar had je één of meerdere lievelingsvakken.
3
Je hebt een creatieve, open geest en vindt projecten uitwerken leuk.
4
Diversiteit zie je niet als een beperking, maar als een meerwaarde.
5
Je houdt van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Welkom bij Odisee

Ontdek Secundair onderwijs

Expressiestage

Michelle Galarza Gutiérrez, studente Secundair Onderwijs

"Dankzij de gesprekken met de docenten op de infodag wist ik wat ik van de opleiding kon verwachten en wat de vakken inhielden."

5 vakken in de kijker

1
Onderwijsvakken

Je kiest in de eerste plaats voor twee onderwijsvakken. Wat elk vak precies inhoudt, lees je verder op op de website.

Een nieuwe opleiding betekent een heleboel nieuwe vakken. Hier ontdek je enkele belangrijke vakken die aan bod komen in de opleiding Secundair onderwijs. Je kiest in de eerste plaats twee vakken die jij graag zou onderwijzen in het middelbaar. 

2
Psychopedagogiek

Dit vak zoomt in op de psychologische processen die aan de basis liggen van leren en opvoeden. We nemen de doelgroep onder de loep vanuit een ontwikkelingspsychologisch standpunt. We kijken naar wat diversiteit is en hoe je ermee kunt omgaan in het onderwijs. We besteden aandacht aan zorgleerlingen en plaatsen onderwijs in een Europees perspectief.

3
Communicatieve en agogische vaardigheden

Bij dit vak werk je aan je eigen (mondelinge en schriftelijke) taalvaardigheid, maar ook aan je sociale vaardigheden.

4
Identiteit in diversiteit

Eerst leer je jezelf beter kennen, daarna leer je jezelf te zien ten opzichte van anderen en de maatschappij.

5
Praktijkonderzoek

In dit vak komen de competenties aan bod die je helpen om reflecterend en onderzoekend in de praktijk te staan. Zo ben je klaar om drempels, innovaties en uitdagingen die tijdens je onderwijscarrière op je pad komen, in elke situatie de baas te kunnen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go international

Volg nu al een echt vak aan de hogeschool

Kijk jij ook al zo reikhalzend uit naar het hoger onderwijs? Wel, dan hebben we goed nieuws voor jou! Vanaf september kunnen laatstejaars uit het middelbaar twee vakken volgen van de Lerarenopleiding bij Odisee. 

Lees meer in de brochure!

Aanmelden voor een junior college?

Stuur een mail

Nieuw!

Verplichte instaptoets voor de Lerarenopleiding

Instaptoets Lerarenopleiding?

Vanaf dit jaar moeten studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte, maar niet-bindende instaptoets. De resultaten zijn niet bepalend om je te kunnen inschrijven, maar je moet de toets wel afgelegd hebben.

Ik wil meer weten!

21 Onderwijsvakken, 6 profielen

Je legt je toe op twee onderwijsvakken die je later wilt geven. In principe kun je alle vakken combineren. De enige beperking is de praktische haalbaarheid van je combinatie. Je kunt dus kiezen wat je persoonlijk het meest interesseert. 

Na je diploma?

92,2% van de afgestudeerden is na 1 jaar al aan het werk

Aan de slag en verder studeren!

Jongeren begeleiden in hun persoonlijkheidsgroei en zoektocht naar volwassenheid, én hen inspirerend onderwijzen in je favoriete vakgebied: de opdracht van een leraar vereist een volledige inzet, maar geeft ook heel veel voldoening.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Weg met de kloof tussen studenten en docenten

Bij Odisee werken we zoveel mogelijk in kleine groepen. Die aanpak zorgt ervoor dat de relatie tussen studenten onderling heel hecht is, maar ook dat er geen kloof is tussen onze docenten en studenten. We bouwen vertrouwensbanden op die een persoonlijke begeleiding garanderen.

2
Leraar worden doe je niet alleen

Merken we bij een bepaalde student een werkpunt op, dan spreken we die student daar direct en persoonlijk over aan. Niet vanuit een destructieve visie, maar met de bedoeling om aan de hand van opbouwende kritiek te evolueren tot een goede leraar. Samen met de docent neem je de problemen onder de loep en probeer je ze zo efficiënt mogelijk op te lossen. Op het gebied van inhoudelijke en didactische vaardigheden, ligt die verantwoordelijkheid 

3
Persoonlijk traject

Wil je je opleiding afstemmen op je persoonlijke situatie? Dan volg je een flexibel traject. Contacteer onze trajectbegeleiders als je zo’n persoonlijk programma overweegt. Voor Campus Brussel mail je naar ellen.moens@odisee.be. Voor Campus Parnas mail je naar ann.demarsin@odisee.be of bart.denul@odisee.be. Voor Campus Waas (Sint-Niklaas) mail je naar peter.vandereedt@odisee.be.

62% van de starters stroomt door naar 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Tijdens de opleiding zoeken en ontwikkelen we jouw talenten, vooral tijdens stages, didactische practica, studiereizen en leerlabo’s. Beetje bij beetje ontdek je je talenten als leraar. Vind je het fijn om leerlingen rond je te hebben? Kun je hen iets bijleren? Ben je een voortrekker, een persoon vol engagement of heb je een buitengewone passie voor een bepaald vak? Je komt het allemaal te weten. Aan het einde van je opleiding stellen we een persoonlijke talentfoto. Je studeert af met een duidelijke visie: ’dit ben ik, deze specifieke leraar met zijn/haar talenten!’

Studenten spelen cliniclown voor zieke kinderen

Laurence, Yasmina en Chana, studenten van de opleiding Secundair onderwijs Project kunstvakken van Odisee speelden cliniclown in het AZ. Na enkele circusinitiaties en een workshop clownerie gingen ze tijdens de lessen aan de slag om een circusact te maken op maat van de pediatrie in het ziekenhuis.
 
Lees het volledige artikel

Ik ben leraar. Wat is jouw superkracht?

Odisee zet leraars in de bloemetjes met badge

Op 5 oktober, internationale Dag van de Leraar, zet de Odisee‐hogeschool het beroep van leraar in de verf. De Lerarenopleiding overhandigt in de stagescholen van Odisee een ‘Ik ben leraar’‐badge aan de stagementoren. “Leraars moeten vandaag bijna supermensen zijn om alle taken te vervullen die ze hebben. Daarom steken we hun een hart onder de riem.”

Lees het persbericht

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Kom naar de infodag van 23.02.2019

Alle velden zijn verplicht