Secundair onderwijs

Je opleiding
Wil jij jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid? Heb jij het in je om hen te boeien en de passie voor je vak over te brengen? Dan is de opleiding Secundair onderwijs iets voor jou!
Stage vanaf het eerste jaar
Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer stage. Om je vlot te laten wennen aan de schoolomgeving, bouwen we het stagetraject geleidelijk op. Je begint met observaties en begeleide didactische oefeningen. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg krijg je meer verantwoordelijkheden en gaat de klemtoon meer liggen op de specifieke onderwijsvakken die je koos. Je maakt ook actief kennis met verschillende schoolculturen en onderwijsvormen. Een hele uitdaging!
Kom naar een infodag!
Check de datumsOntdek Secundair onderwijs aan hogeschool Odisee
Lichamelijke opvoeding studeren aan hogeschool Odisee
Ontdek Lager onderwijs aan hogeschool Odisee

Michelle Galarza Gutiérrez, studente Secundair Onderwijs
"Dankzij de gesprekken met de docenten op de infodag wist ik wat ik van de opleiding kon verwachten en wat de vakken inhielden."

5 vakken in de kijker
Je kiest in de eerste plaats voor twee onderwijsvakken. Wat elk vak precies inhoudt, lees je verder op op de website.
Een nieuwe opleiding betekent een heleboel nieuwe vakken. Hier ontdek je enkele belangrijke vakken die aan bod komen in de opleiding Secundair onderwijs. Je kiest in de eerste plaats twee vakken die jij graag zou onderwijzen in het middelbaar.
Dit vak zoomt in op de psychologische processen die aan de basis liggen van leren en opvoeden. We nemen de doelgroep onder de loep vanuit een ontwikkelingspsychologisch standpunt. We kijken naar wat diversiteit is en hoe je ermee kunt omgaan in het onderwijs. We besteden aandacht aan zorgleerlingen en plaatsen onderwijs in een Europees perspectief.
Bij dit vak werk je aan je eigen (mondelinge en schriftelijke) taalvaardigheid, maar ook aan je sociale vaardigheden.
Eerst leer je jezelf beter kennen, daarna leer je jezelf te zien ten opzichte van anderen en de maatschappij.
In dit vak komen de competenties aan bod die je helpen om reflecterend en onderzoekend in de praktijk te staan. Zo ben je klaar om drempels, innovaties en uitdagingen die tijdens je onderwijscarrière op je pad komen, in elke situatie de baas te kunnen.
Studieprogramma
Trio in plaats van duo?
Ga internationaal
Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.
Go internationalInstaptoets lerarenopleiding
Voor alle studenten in Vlaanderen
Instaptoets Lerarenopleiding?
Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte, maar niet-bindende instaptoets. De resultaten zijn niet bepalend om je te kunnen inschrijven, maar je moet de toets wel afgelegd hebben.
Ik wil meer weten!20 Onderwijsvakken, 6 profielen
Je legt je toe op twee onderwijsvakken die je later wilt geven. In principe kun je alle vakken combineren. De enige beperking is de praktische haalbaarheid van je combinatie. Je kunt dus kiezen wat je persoonlijk het meest interesseert.
- Bekijk de combinatiemogelijkheden in Brussel en Dilbeek
- Bekijk de combinatiemogelijkheden in Sint-Niklaas
Een onderwijsvak wordt pas aangeboden als er zich minstens vijf studenten voor inschrijven. Ten laatste 8 dagen voor de start van het academiejaar krijg je een bericht als het onderwijsvak niet aangeboden wordt.


Na je diploma?
92,2% van de afgestudeerden is na 1 jaar al aan het werk
Aan de slag en verder studeren!
Jongeren begeleiden in hun persoonlijkheidsgroei en zoektocht naar volwassenheid, én hen inspirerend onderwijzen in je favoriete vakgebied: de opdracht van een leraar vereist een volledige inzet, maar geeft ook heel veel voldoening.
Aan de slag of verder studeren?
Persoonlijke begeleiding
Bij Odisee werken we zoveel mogelijk in kleine groepen. Die aanpak zorgt ervoor dat de relatie tussen studenten onderling heel hecht is, maar ook dat er geen kloof is tussen onze docenten en studenten. We bouwen vertrouwensbanden op die een persoonlijke begeleiding garanderen.
Merken we bij een bepaalde student een werkpunt op, dan spreken we die student daar direct en persoonlijk over aan. Niet vanuit een destructieve visie, maar met de bedoeling om aan de hand van opbouwende kritiek te evolueren tot een goede leraar. Samen met de docent neem je de problemen onder de loep en probeer je ze zo efficiënt mogelijk op te lossen.
Wil je je opleiding afstemmen op je persoonlijke situatie? Dan volg je een flexibel traject. Contacteer onze trajectbegeleiders als je zo’n persoonlijk programma overweegt. Voor Campus Brussel mail je naar lieve.vanassche@odisee.be. Voor Campus Dilbeek mail je naar ann.demarsin@odisee.be of bart.denul@odisee.be. Voor Campus Sint-Niklaas mail je naar peter.vandereedt@odisee.be.
62% van de starters stroomt door naar 2de jaar
Het dagelijks leven
Ga 100% voor je eigen talent!
Tijdens de opleiding zoeken en ontwikkelen we jouw talenten, vooral tijdens stages, didactische practica, studiereizen en leerlabo’s. Beetje bij beetje ontdek je je talenten als leraar. Vind je het fijn om leerlingen rond je te hebben? Kun je hen iets bijleren? Ben je een voortrekker, een persoon vol engagement of heb je een buitengewone passie voor een bepaald vak? Je komt het allemaal te weten. Aan het einde van je opleiding stellen we een persoonlijke talentfoto. Je studeert af met een duidelijke visie: ’dit ben ik, deze specifieke leraar met zijn/haar talenten!’
Secundair onderwijs is een erkende opleiding.
Onze opleidingen worden beoordeeld door onafhankelijke deskundigen.
Dit is een OKOT-opleiding
Ook onze opleidingspartner Edu organiseert verschillende infosessies
OKOT: OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject
Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.
Lees hier meer