Additive Manufacturing

Op zoek naar een partner in Additive Manufacturing?

Samen de mogelijkheden van BMD en/of WAAM printen voor jouw bedrijf en producten onderzoeken?

In een hoogtechnologische omgeving en met kennis van zaken werken we samen aan een voor AM geoptimaliseerd ontwerp, een doordachte parameterkeuze en een efficiënte productiecyclus voor jouw bedrijf, producten en ideeën.  

Samen know-how omtrent Additive Manufacturing opbouwen en delen?

Vertrekkende van een brede ontwerp-, vormgeving-, materialen- en automatiseringskennis trachten we kennis op te bouwen in de wereld van Additive Manufacturing. Door middel van adviesverlening trachten we maakbedrijven, OEMs en machinebouwers te ondersteunen bij de implementatie van (metaal) 3D-printtechnieken.

Nood aan een betrouwbare partner voor het ontwikkelen en produceren van stukken met behulp van metaal 3D-printen?

Naast onderzoek en adviesverlening kunnen AM-bedrijven ook beroep doen op onze expertise en machines voor het opzetten van prototyping- en small-batch productielijnen. Van ontwerp en prototyping tot productie, materiaalbeproevingen en inspectie.  In ons machinepark kunnen we de gehele productie- en inspectiecylus realiseren.

Wij zijn alvast op zoek naar casestudies!

 

Het project

Hoe ziet het maakbedrijf van de toekomst er uit?

Vanuit dit ultieme vraagstuk is het Additive Manufacturing project ontstaan. Gedurende een periode van 2 jaar willen wij, aan de hand van échte usecases, know-how omtrent 3D metaalprinten opbouwen en delen.

Hiervoor is geïnvesteerd in 2 metaalprinttechnieken:

WAAM

Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM)

Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) is een techniek waarbij, met behulp van een lasrobot en AM software, een product opgebouwd wordt door het leggen van lasrupsen. Hiervoor kan gewerkt worden met technieken zoals MAG, MIG, TIG of onderpoederdeklassen.

BMD

Bound Material Deposition (BMD)

Bound Material Deposition (BMD) is een techniek die toelaat om op een veilige manier metaal te printen. Gebonden metalen staven, metaalpoeder dat bij elkaar wordt gehouden door was en polymeerbindmiddel, worden verwarmd en geëxtrudeerd op de bouwplaat. Het model wordt, vergelijkbaar met FDM-printen, laag voor laag opgebouwd. Eenmaal geprint, wordt het bindmiddel verwijderd en het model gesinterd. 

Machinepark

De combinatie van die twee systemen zorgt ervoor dat we in het hele werkbereik van Additive Manufacturing slagkracht hebben: van grote stukken met een beperkte nauwkeurigheid (WAAM) tot kleinere stukken met een hogere nauwkeurigheid (FDM). Met behulp van technieken zoals CNC-draaien, 5-assig CNC-frezen, lassen, waterstraalsnijden, lasersnijden, plooien, 3D-scannen en CMM-inspectie kunnen we de stukken nabewerken om de gewenste specificaties te halen.

Waterjet
Lassen
Plooien
Draaien
Frezen
CMM
Het team

Ontwerp- en productietechnologie

Ontwerp- en productietechnologie is een opleiding aan de Odisee hogeschool waar, met kennis van zaken, de toekomstige denkers en doeners van de maakindustrie klaargestoomd worden. In een hoogtechnologische omgeving en onder begeleiding van gespecialiseerde docenten worden de studenten gestimuleerd om creatieve en duurzame oplossingen voor real-world problemen te bedenken én te maken.

Met een brede ontwerp-, vormgevings-, materialen- en automatiseringskennis trachten wij ook bedrijven te ondersteunen door middel van dienst- en adviesverlening.

Meer weten over Ontwerp- en productietechnologie?

Meer weten over onderzoek, dienstverlening en workshops door OPT?