Postgraduaat Freinet

Wil je de visie, de uitgangspunten en de pijlers van Freinet leren kennen?

Dan is dit postgraduaat iets voor jou!

Je bouwt niet alleen kennis op over de Freinettechnieken, maar ook over de invarianten en de natuurlijke methode. Je ervaart zelf de coöperatieve werkvormen en je bezoekt verschillende Freinetscholen.
Behalve de theorie, krijg je dus ook sprekende praktijkvoorbeelden mee.

Freinet 3
Postgraduaat Freinet

Iets voor jou?

Dit postgraduaat richt zich op leerkrachten die al in een Freinetschool werken of zich intensief willen voorbereiden op Freinetonderwijs.
En dit zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs.
Heb je een diploma hoger onderwijs en een getuigschrift van pedagogische bekwaamheid op zak? Dan kan je dit postgraduaat starten.

Leren door ervaring

Célestin Freinet (°1896) ontwikkelde samen met zijn collega’s een eigen pedagogie op basis van ervaringen in de dagelijkse praktijk met kinderen op basisscholen in Frankrijk. Zijn technieken zijn gebaseerd op de ervaringen van de kinderen. Hij nam de leerlingen mee naar buiten en liet hen vertellen over hetgeen ze zagen, beleefden, ervaarden… . Freinet zag dat de leerlingen via het vertellen en het schrijven hierover tot leren kwamen.

Samenwerking

Dit postgraduaat kwam tot stand door een samenwerking tussen hogescholen, pedagogische begeleidingsdiensten, de Freinetbeweging en het Oost-Vlaams Instituut voor Opvoedkundige Wetenschappen. 

Opbouw en studiepunten

Het postgraduaat omvat 20 studiepunten en werd opgesplitst in 2 modules.

Module 1: Freinetpedagogie in theorie en praktijk

We kijken naar Freinet in historisch perspectief: het leven, het mens- en maatschappijbeeld van Freinet en de Nieuwe Schoolbeweging. Je reflecteert over de Freinetpedagogiek en wat die kan betekenen voor het onderwijs in 2022 en voor je eigen onderwijs­praktijk. We maken ook ruimte voor je eigen leervragen en reflecties op praktijken van Freinetpedagogie in Vlaanderen.

Module 2: Freinetpedagogie in theorie en praktijk

In de tweede module koppel je de invarianten van Freinet aan de eigen praktijk en/of de praktijken die je leert kennen doorheen de module. Je kan zelf passende didactische werkvormen vormgeven volgens Freinettechnieken zoals de kring, de klaskrant of klasblog, het gebruik van vrije tekst, levend rekenen, … In deze module word je de auteur van je eigen professionalisering en breng je het netwerk van collega’s binnen en buiten de school in ka

Freinet 2

Wens je graag nog iets meer info? Volg de online infosessie op 24 november 2022 om 20.30 uur.

Partners

Praktische info op een rijtje

Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. het postgraduaat.

 • Waar en wanneer?

  Het postgraduaat loopt van half februari tot eind december 2023.

  Op vrijdagen heb je beurtelings les op de campus van één van de partnerhogescholen, op zaterdag zijn we te gast in een Freinetschool.

  Module 1:

  • 10 en 11 februari 2023 (Gent)
  • 17 en 18 maart 2023 (Antwerpen)
  • 21 en 22 april 2023 (Brussel)
  • 26 en 27 mei 2023 (Gent)

  Module 2
  Data en locaties worden in mei 2023 gecommuniceerd aan de deelnemers van module 1.

 • Studiegeld

  Het studiegeld voor het postgraduaat bedraagt € 700.

  Dit bedrag is te betalen in twee schijven. Opgelet, naast het inschrijvingsgeld, moet je ook op verplaatsingskosten en kosten voor studiemateriaal rekenen. Na inschrijving ontvang je de factuur per e-mail.

 • Vlaams zorgkrediet

  Werk je al in het Vlaamse onderwijs? Dan kan je een beroep doen op Vlaams zorgkrediet. Meer info.

 • Getuigschrift

  Indien het postgraduaat succesvol afrondt, ontvang je een postgraduaatgetuigschrift.

 • Inschrijven

  Inschrijven om te starten in 2022 is niet meer mogelijk. 

  Interesse in dit postgraduaat? Laat hier je gegevens achter en we brengen je op de hoogte wanneer de intakes starten voor de nieuwe editie.

Jongen - Gele muts