Hi,Tech!

Workshopdag

Op dinsdag 5 maart 2024 organiseert Odisee campus Aalst een infodag voor de cluster Technologie en Wetenschap met opleidingen Bachelor Elektromechanica, Bachelor Bouw, Bachelor Vastgoed, Graduaat Elektromechanische systemen, Graduaat Hernieuwbare Energiesystemen en Graduaat Werforganisatie.

Deze dag willen we de leerlingen laten kennismaken met alle aspecten van onze opleidingen, en dat zijn er heel wat! Dit doen we door middel van interactieve workshops en leerrijke activiteiten. Tijdens een rondleiding ontdekken de leerlingen onze campus en vooral de verschillende labo's. Ten slotte geeft de infosessie rond verderstuderen de leerlingen meer inzicht op wat hen te wachten staat volgend jaar. 

Tech

Hoe ziet het programma eruit?

Het dagprogramma bestaat uit

  • 3 interactieve workshops van 1 uur
  • Een rondleiding doorheen onze campus en labo's
  • Een kennismaking met studenten van hogeschool Odisee
  • Een maaltijd aangeboden door Odisee

Kies je favoriete workshops

In totaal zijn er 13 workshops waaruit je kan kiezen. Doorheen de dag kan je drie workshops volgen. Wij richten ons steeds op 15 leerlingen per klas/workshop.

Workshops Elektromechanica

CNC2

Maak 3D met CNC

Laat uw leerlingen de facetten van de maakindustrie ervaren. We gaan aan de slag met een CNC-freesmachine. Vanuit een ruw werkstukmateriaal maak je een bruikbaar functioneel werkstuk. Om dit te realiseren schrijven we een programma, vervolgens simuleren we dit. Als alles goed wordt bevonden, dan gaan we aan de slag met de CNC-freesmachine. 

robot2

Robotics in real life

Maak kennis met onze industriële robots. Uw leerlingen leren de robots programmeren en hun werk uittesten. Met een VR-bril staan ze plots in een levensechte setting en zien ze de robots echt aan het werk.  

plug2

Plug & Play

De regelaar van marktleider Danfoss stuurt de motor vlot aan: aanlopen, versnellen, vertragen en extra snel stoppen bij noodstop. De software MCTools zorgt voor het opvolgen van parameters en het maken van back-ups. 

meten

Meten is weten

Na het opnemen van een statische proceskarakteristiek van een eenvoudig verwarmingsproces, gaan uw leerlingen op zoek naar de tijdsconstante van ons proces. Uit de gegevens van onze proceskarakteristiek en het meetbereik van onze sensor, bepalen uw leerlingen de proportionele band, integratietijd en differentiatietijd. We onderzoeken de verschillen tussen P,PI,en PIDregelaars m.b.t. hun dynamische regelkarakteristiek. 

koeling

Heating & cooling

Altijd al willen weten hoe je een warmtepomp opstart? Deze workshop biedt de kans om de geheimen van duurzame verwarming te ontrafelen. Van praktische opstartvaardigheden tot inzicht in energie-efficiëntie, deze sessie geeft je waardevolle kennis voor een groenere toekomst.

materiaal2

Materiaalonderzoek

Destructief onderzoek in het labo materiaalkunde: hoe sterk zijn materialen? Hoeveel legoblokjes kunnen er op elkaar gestapeld worden vooraleer de onderste stuk gaat? Hoe worden krachten gemeten?

PLC

PLC automatisatie

De PLC is het hart van de besturing van moderne industriële installaties. In deze workshop wordt de communicatie opgebouwd tussen de computer en de PLC. Uw leerlingen maken gebruik van TIA portal met S7-1200 PLC’s. De volledige opmaak van een PLC-project komt aan bod. Opbouwen van een I/O configuratie met sensoren en actoren en programmeren van de belangrijkste basisfuncties. Uw leerlingen besturen een transportband en eenvoudige sequenties in onze up/down configuratie met persluchtcilinders. 

hydraulica hitech aalst

Hydraulisch vermogen

Laat uw leerlingen zich verdiepen in de wondere wereld van hydraulica. Uw leerlingen gaan stap voor stap de werking van een axiaal plunjerpomp na door deze mechanisch te demonteren en zoeken vervolgens uit hoe een vermogensregeling kan worden toegepast die afhankelijk van de systeembelasting.

Workshops Bouw

circulair bouwen

Een huis dat groeit

Gaan onze toekomstige huizen kunnen groeien? Dat niet, maar onze onderzoeksgroep Duurzaam bouw je in team kijkt naar de mogelijke toepassingen van nieuwe bouwmaterialen. Welke bouwmaterialen zijn duurzaam en circulair. En waarom onze toekomstige huizen mogelijks dus gaan “groeien” vertellen ze je in deze sessie.

stabiliteit balk hitech

Stabiliteit van een balk

In een interactief klasgesprek analyseren we een dragende balk in een bestaand gebouw. Leerlingen leren de praktijk omzetten naar een berekenbare stabiliteitsoefening en gaan vervolgens aan de slag met React!, intuïtieve software die leerlingen aanmoedigt te experimenteren en inzicht te krijgen in contstructies.

laser2

Innovatieve meettechnieken

De wereld van de topografie staat niet stil. Meten met drones, 3D lasers, foto’s het kan vandaag allemaal. Maar met welke innovatieve meettechnieken kunnen wij thuis ook al aan de slag? Ontdek ze in deze sessie.

werf2

Lean plannen van een werf

Aan de hand van een werfsituatie (en randvoorwaarden) kan je in deze workshop zelf jouw eigen werf inrichten! 

beton2

Beton onder stroom

Betonnen structuren beginnen te rotten doorheen de tijd, ontdek hoe het onder stroom zetten van beton de levensverwachting van de constructie kunnen verhogen. Een sessie vertaald vanuit onze lopende onderzoeksprojecten binnen onze onderzoeksgroep Duurzaam bouw je in team!

Schrijf je klas nu in voor de Hi,Tech workshopdag

Schrijf je klas snel in voor onze workshopdag en laat hen kennismaken met techniek en technologie.
In totaal zijn er 13 workshops waaruit je kan kiezen. Bij de inschrijving kan graag jouw top 5 workshops doorgeven en wij houden hier rekening mee bij het maken van de dagplanning. Elke klas zal 3 workshops kunnen volgen. Wij richten ons steeds op 15 leerlingen per workshop. Als de klas groter is, moet deze opgesplitst worden in 2 groepen.

Wij kijken er alvast naar uit om jullie te ontvangen op onze campus. 

werforganisatie