Energieprestatie van commerciële en industriële gebouwen

Looptijd
/
Onderzoeksproject

Energieprestatie van commerciële en industriële gebouwen

Op het gebied van energieprestatie zijn commerciële en industriële gebouwen tot nu toe 'vergeten' gebouwen. Doordat de EPB-regelgeving constant evolueert en verstrengt, is de huidige bouwmethodiek voor industriële commerciële gebouwen aan een update toe. Binnen dit project wordt dan ook nagegaan welke innovatieve maatregelen kunnen worden toegepast op de gebouwschil.

Uitgangspunt is het werkveld. In overleg met pioniers worden aandachts- en knelpunten die verband houden met de gebruikte materialen en maatregelen uitgediept. Mogelijke oplossingen worden voorgesteld.

Voor de analyse van innovatieve maatregelen en het bepalen van de impact op de energieprestatie volgen we twee wegen. Enerzijds door opvolging van concrete voorbeeldbouwprojecten van ontwerp tot gebruik, anderzijds door berekening van verwarmingsvraag en dynamische simulatie van thermisch comfort en daglichttoetreding. Voor de simulaties wordt rond twee representatieve types gebouwen gewerkt. Het betreft telkens doosvormige constructies met grote binnenruimtes. Als eerste type selecteren we een grote winkel (baanwinkel) en als tweede type een polyvalent kmo-gebouw. Voor de evaluatie van de maatregelen maken we gebruik van de kostenoptimale methodologie.

Lees het eindverslag van dit project:

stock industrieel gebouw
Energieprestatie van commerciële en industriële gebouwen

Onze partners

  • KULeuven Technologiecampus Gent
  • Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen

Wil je meer weten over dit project?