De ontwikkeling en evaluatie van een niet-commercieel therapeutisch dieet voor jachtluipaarden in gevangenschap

Looptijd
/
Onderzoeksproject

De ontwikkeling en evaluatie van een niet-commercieel therapeutisch dieet voor jachtluipaarden in gevangenschap

Dit project engageert zich om een niet-commercieel therapeutisch nierdieet te ontwikkelen voor jachtluipaarden in gevangenschap. Aan de hand van biologische merkers in het bloed zal nagegaan worden hoe effectief dit dieet is in de ondersteunende behandeling van jachtluipaarden met chronisch nierfalen.

Jachtluipaarden (Acinonyx jubatus) worden momenteel geclassificeerd als 'kwetsbaar' door de IUCN (International Union for the Conservation of Nature). Echter, recent onderzoek wijst uit dat er opnieuw een dramatische daling is van de wilde populatie waardoor ze mogelijks opnieuw zullen worden geclassificeerd als een bedreigde diersoort. De populatie in gevangenschap wordt daarom cruciaal voor het behoud van deze prachtige diersoort. Tot op vandaag is de ex-situ cheeta populatie nog niet zelfonderhoudend omwille van een hoge morbiditeit en lage fertiliteit. Deze dieren vertonen een hoge incidentie aan gastro-intestinale aandoeningen en chronisch nierfalen. Hoewel de onderliggende oorzaken nog niet helemaal zijn ontrafeld, wordt aangenomen dat deze extrinsiek zijn en voornamelijk liggen aan de situatie in gevangenschap.

Los van het feit dat onderzoek zich opdringt omtrent het ontstaan en de preventie van deze ziektes, is er ook nood aan succesvolle therapeutische protocollen om het welzijn van deze dieren in gevangenschap zo veel mogelijk te vrijwaren. Eén van de belangrijkste therapieën bij chronisch nierfalen is, naast medicatie, een aangepast dieet. Commerciële veterinaire kattenvoeding voor huiskatten met nierfalen is reeds tientaljaren op de markt en dit met succes! Echter, het voederen van commerciële kattenvoeding aan grote strikte carnivoren, zoals de cheeta, wordt sterk afgeraden. Niet alleen heeft dit nefaste gevolgen voor het gebit en de ontwikkeling van de kaakspieren, maar het leidt ook tot maag-darm problemen door gebrek aan dierlijke vezel (zoals pezen, huid, collageen en haar). Bovendien stimuleert commerciële kattenvoeding het natuurlijk gedrag van de exotische katten allesbehalve. Dit alles kan resulteren in een dalend welzijn. 

Jachtluipaard
De ontwikkeling en evaluatie van een niet-commercieel therapeutisch dieet voor jachtluipaarden in gevangenschap

Onze partners

Wil je weten over dit project?