Start 2 Build Circular

Looptijd
/
Financiering
Vlaamse overheid - VLAIO
Onderzoeksproject

Start 2 Build Circular: Bouwen voor een Duurzame Toekomst

De energietransitie van energieverslindende naar energiezuinige gebouwen op vlak van koelen en verwarmen is volop ingezet. Het is verheugend te constateren dat architecten, studiebureaus en aannemers deze principes succesvol in de praktijk brengen, waardoor de transitie tastbaar wordt en impact reëel.

Vandaag staan we voor een nieuwe uitdaging: het minimaliseren van de energie die nodig is voor het winnen, produceren, verplaatsen, verwerken, beheren en mogelijk slopen van bouwmaterialen. Hier komt 'circulair bouwen' om de hoek kijken.

De term 'circulair bouwen' omvat een reeks ontwerpprincipes en bouwoplossingen, die de afgelopen jaren zijn ontstaan na fundamenteel onderzoek. Echter, net als bij duurzame transitie, komt de ware impact van circulaire oplossingen pas tot uiting wanneer ze correct worden toegepast in de praktijk.

DUBiT_Start2BuildCircular

Partner

Gedurende het project, dat loopt van begin 2024 tot eind 2025, zullen we onthullen hoe we letterlijk ons steentje kunnen bijdragen aan een circulaire wereld. Samen met onze projectpartner VUB Architectural Engineering, met Waldo Galle en Jeroen Poppe in de hoofdrol, en diverse stakeholders in de bouwsector zullen we een digitaal platform creëren.

Mee bouwen aan een circulaire toekomst?

Als dit project voor jou waardevol klinkt, nodigen we je uit om het van dichtbij te volgen. Deel je vragen, formuleer voorstellen en krijg gratis toegang tot een netwerk van enthousiaste pioniers. Wil je graag je steentje bijdragen?  Samen bouwen we aan een duurzame toekomst!

DUBIT_Mobiele_Unit_3

Wil je meer weten over dit project?

Maak kennis met de onderzoekers