Start-2-Charge: laagdrempelig draadloos opladen

In Start-2-Charge verlagen we de drempel voor bedrijven om inductief draadloos opladen te implementeren. Immers, heel wat ondernemingen ondervinden hindernissen om deze nieuwe technologie toe te passen in hun gamma of werkomgeving. We realiseren dit door het uitbouwen van een modulair testplatform en de ontwikkeling van een praktijkgerichte handleiding met ontwerprichtlijnen om een eigen draadloze toepassing uit te bouwen.

Looptijd
/
Financiering
PWO

Via inductief opladen kan men de energie draadloos overbrengen. Dit vergroot het praktische gebruiksgemak en de gebruikerservaring, zowel voor consumenten als in de industrie.

Maar jammer genoeg ondervinden bedrijven heel wat hindernissen om draadloos opladen te implementeren in hun producten. Bij veel bedrijven (vooral KMO’s) zijn er nu eenmaal te weinig resources om de nodige kennis te vergaren om draadloze energieoverdracht toe te passen. De stap is gewoonweg te groot. Bovendien moeten sommige kleinere spelers in de markt nog gesensibiliseerd worden dat draadloze energieoverdracht ook voor hun producten een haalbare kaart is.

Enerzijds is er geen standaard voor draadloze energie-overdracht aanwezig voor medium vermogen zoals voor elektrisch gereedschap, terwijl producenten van elektrische toestellen vragende partij zijn voor ontwerprichtlijnen. Ze willen draadloos opladen implementeren in hun gamma en zich zo onderscheiden t.o.v. de concurrentie. Anderzijds is zelfs de toepassing van de laagvermogen-standaard voor bijvoorbeeld sensornetwerken allesbehalve eenvoudig. Kleine bedrijven botsen op technische vragen waar ze moeilijk een antwoord op vinden.

Dit project wil de drempel verlagen zodat bedrijven zelf de technologie van draadloze energie-overdracht kunnen introduceren in hun eigen gamma. Meer concreet bestaat de output van dit project uit

  1. een uitgebouwd testplatform en demonstratie-opstelling voor draadloos opladen voor bedrijven,
  2. een praktijkgerichte handleiding die als ontwerpgids en flowchart fungeert voor hun eigen draadloze toepassing en
  3. extern gefinancierde projectaanvragen.

Onze partners

  • Würth Elektronik Belgium (EMC & Inductive Solutions)

Wil je meer weten over dit project?