Woonstad Gent: Inspiratienota

Looptijd
/
Onderzoeksproject

Woonstad Gent: Inspiratienota

Om de vele uitdagingen op het vlak van wonen aan te gaan, heeft Stad Gent einde 2017 een Taskforce Wonen opgericht.

Tegelijkertijd begon de dienst Wonen aan een inspiratienota voor het toekomstige woonbeleid in Gent. Voor de samenstelling hiervan deed Gent een beroep op de expertise van het kenniscentrum: Dirk Geldof was mede-auteur van de inspiratienota voor de hoofdstukken in verband met superdiversiteit; hij schreef ook mee aan de beleidsaanbevelingen.

woonstad gent

Op donderdag 22 november 2018 werden zowel de beleidsaanbevelingen vanuit deze Taskforce als de inspiratienota van de dienst Wonen aan het grote publiek voorgesteld. De inspiratienota geeft een omgevingsanalyse en stelt de vraag welke richting het woonbeleid zou moeten uitgaan.

Inspiratienota voor een meer diverssensitief woonbeleid

Deze inspiratienota is geen klassieke woonstudie. Het is het verhaal van wonen in Gent voor jong en oud, alleenstaanden en gezinnen die hier graag zouden blijven wonen maar het daar steeds moeilijker mee hebben. De focus op armoede en diversiteit is een zeer bewuste keuze. Dat betekent niet dat andere aspecten van het woonbeleid geen aandacht meer moeten krijgen, integendeel, maar de samenstellers vragen zich vooral af waar precies overheidssturing nodig is.

In deze nota schetst Dirk Geldof, in samenwerking met Brecht Vandekerckhove, partner in Atelier Romain, studiebureau voor ruimtelijk ontwerp en ruimtelijk onderzoek, de evolutie naar superdiversiteit die Gent de komende jaren te wachten staat.

Gent kent zoals vele andere steden een ingrijpende demografische transitie. De etnisch-culturele diversiteit groeit sneller dan velen beseffen. Gent is vandaag nog geen superdiverse stad; mensen met een (vrij recente) migtatieachtergrond maken 'nog maar' iets meer dan een derde van de bevolking uit. Tegen 2030 zal meer dit meer dan de helft zijn en zal Gent een majority-minority-city zijn, net als Brussel en Antwerpen.

De woonbehoeften van de Gentse bevolking zullen eveneens in snel tempo verder diversifiëren. Toch lijkt de Gentse woningmarkt zich vandaag nog steeds in hoofdzaak te richten op traditionele gezinnen met (een of enkele) kinderen die een grondgebonden woning zoeken, op alleenstaanden of op koppels voor wie een appartement een gepast woonantwoord is.

Een structureel andere aanpak

De auteurs pleiten voor een diverssensitief woonbeleid. Wat dat concreet betekent, is een beetje paradoxaal: het Gentse woon- en ruimtelijke beleid zal tegelijk meer én minder aandacht moeten geven aan etnische diversiteit. 

Enerzijds zullen in een superdiverse stad etnisch-culturele verschillen minder zwaar doorwegen. Andere assen van verschil zoals leeftijd, gezinssituatie, kinderaantal, fysieke situatie en zeker inkomen spelen een belangrijkere rol. Een inclusief woonbeleid voor alle Gentenaars is dan aangewezen. Anderzijds spoort etnische origine vandaag nog te veel samen met kansarmoede en discriminatie op de woonmarkt. Op korte termijn moet de stad dus net extra aandacht besteden aan de noden en de context van de meest kwetsbare groepen en een actief anti-discriminatiebeleid voeren. 

Woonstad Gent

In opdracht van

Wil je meer weten over dit project?