Oorlog in Oekraïne - FAQ

Veel mensen mensen zitten ondertussen met vragen. Huidige, maar ook toekomstige studenten uit de betreffende landen, maar ook medewerkers, uitwisselingsstudenten, docenten, ... Hieronder hebben we enkele veel gestelde vragen gebundeld. Heb je nog andere vragen, contacteer dan zeker de verantwoordelijke dienst via de contactpersonen onderaan deze pagina.

Open pagina Oekraïne

Huidige studenten en medewerkers

Bij de collega’s van STUVO kan je terecht voor een luisterend oor in een vertrouwelijke context. Je kan elke dag langskomen zonder afspraak op de 1e verdieping van ‘t Serclaes of je kan Adinda Dujardin en haar collega studentenbegeleiders contacteren via counsellingbrussel@odisee.be.

De collega’s bekijken intern op welke manier ze jou het snelste te woord kunnen staan, maar alle gesprekken zijn vertrouwelijk. 

Samen met jou bekijken we de mogelijkheid van extra ondersteuning in de vorm van een lening of toelage. Neem contact op met Els Jacobs op de eerste verdieping van 'T Serclaes of via email op socialedienst@odisee.be.  Heb je als student interesse in het versterken van je financiële kennis en vaardigheden? Op 9 mei organiseert STUVO een workshop rond 'Budgetteren voor studenten’!

De studentenbegeleiders van STUVO maken graag tijd voor een vertrouwelijk gesprek.  Je kan elke dag langskomen zonder afspraak op de 1e verdieping van ‘t Serclaes of je kan Adinda Dujardin en haar collega studentenbegeleiders contacteren via counsellingbrussel@odisee.be .

De collega’s bekijken intern op welke manier ze jou het snelste te woord kunnen staan, maar alle gesprekken zijn vertrouwelijk. 

Afhankelijk van je situatie en plannen, kan je kiezen voor één van deze drie opties: 

 1. Verlenging verblijfskaart

  Indien je van plan bent om verder in België te studeren, kan je jouw huidige verblijfskaart verlengen. Daarvoor moet je de standaardprocedure volgen. (LINK volgt nog)  

  Let op: om je verblijfskaart te kunnen verlengen moet je aantonen dat je beschikt over voldoende financiële middelen. 

 2. Zoekjaar

  Indien je dit jaar afstudeert en werk wilt zoeken in België, kan je jouw huidige verblijfskaart verlengen voor één jaar op basis van een zoekjaar. Meer informatie over wat een zoekjaar is en hoe je dit kan aanvragen vind je op (LINK volgt nog).  

  Let op: om je verblijfskaart te kunnen verlengen moet je aantonen dat je beschikt over voldoende financiële middelen.  

 3. Tijdelijk beschermingsstatuut (enkel Oekraïense burgers)

  Oekraïense burgers kunnen momenteel gebruik maken van het tijdelijk beschermingsstatuut als de situatie in Oekraïne het niet toelaat om terug te keren. Meer informatie over het tijdelijk beschermingsstatuut kan je vinden op de wesbite van het Agentschap Integratie en Inburgering en  op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken.

  Let op: als je in België verblijft onder het tijdelijk beschermingsstatuut kan je geen zoekjaar aanvragen wanneer je verblijfskaart vervalt. Een zoekjaar kan je enkel aanvragen als je voorgaand een verblijfskaart op basis studies had. 

Het is momenteel niet mogelijk om af te reizen naar Oekraïne, Rusland of Wit-Rusland in het kader van je studies of werkopdracht. Er geldt een negatief reisadvies voor deze regio’s vanuit de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: 

Wit-Rusland

Rusland

Oekraïne

Toekomstige studenten en medewerkers

Kandidaten uit Oekraïne kunnen een aanvraag tot toelating indienen. De procedure die je moet volgen is afhankelijk van je situatie. Gelieve op voorhand contact op te nemen met admissions@odisee.be

Kandidaten uit Rusland en Wit-Rusland die een visum voor België nodig hebben, kunnen tot 1 mei een aanvraag tot toelating indienen via deze procedure.  (LINK volgt nog)

Afhankelijk van de voorwaarden en regels van het uitwisselingsprogramma zijn we bereid studenten met de Oekraïense nationaliteit toe te laten in onze uitwisselingprogramma’s. In principe kunnen studenten enkel een uitwisselingsprogramma bij Odisee volgen indien hun thuisinstelling een ondertekend uitwisselingsakkoord heeft met Odisee. Wij hebben geen uitwisselingsovereenkomsten met hogescholen of universiteiten in Oekraïne, maar gezien de omstandigheden zoeken we hier graag naar een oplossing. Het is echter niet mogelijk om een beurs te verkrijgen voor deze uitwisseling.  

Wij zijn bereid inkomende studenten van onze Russische partnerinstellingen te ontvangen indien hun thuisinstelling aantoont dat zij de oorlog in Oekraïne niet ondersteunen. Er zijn momenteel geen beurzen ter beschikking voor studenten van onze Russische partners die een uitwisselingsprogramma aan Odisee wensen te volgen. Het statement van de Europese Commissie met meer informatie is te lezen op de website van Europese Commissie.

Nog vragen? Contacteer ons

 • Heb je zorgen rond je studies of examens?
  Of heb je gewoon nood aan een gesprek omdat je je niet 100% goed in vel voelt? Contacteer Adinda Dujardin en haar collega-studentenbegeleiders.
   
 • Zit je met financiële vragen of zorgen?  
  Contacteer STUVO-medewerker Els Jacobs.
   
 • Heb je vragen rond het behalen van een diploma bij Odisee?  
  Contacteer Laura del Río González van onze dienst Admissions.
   
 • Heb je vragen rond uitwisselingsprogramma’s? 
  Contacteer Stefanie Derks van onze Dienst Internationale Relaties.

Wil je een gift doen voor de slachtoffers van Oekraïne?