AISiBoCo: Artificiële Intelligentie op SIngle BOard COmputers

Looptijd
/
Financiering
Vlaamse overheid - VLAIO
Onderzoeksproject

AISiBoCo: Artificiële Intelligentie op SIngle BOard COmputers

In dit project zal een hub onder de vorm van een off-the-shelf single board computer sensordata verzameld door IoT-nodes verwerken, door gebruik te maken van lokaal embedded AI algoritmes. Deze innovatieve technologie wordt toegepast op twee verschillende applicatiescenario's: healthcare en smart cities.

stock AI computers 1

Het gebruik van IoT-sensornetwerken neemt snel toe, en volgens de laatste prognoses zal deze trend nog versnellen. Het doel van deze netwerken is het verzamelen van (veel) lokale data via IoT-nodes, de data te analyseren, en de gebruiker te waarschuwen indien actie moet worden ondernomen.

Een belangrijke vraag is echter waar precies de analyse van de data gebeurt. Meestal wordt de ruwe data naar een backend server ('the cloud') gezonden voor analyse en verwerking met artificiële intelligentie (AI). Dit heeft echter aantal belangrijke nadelen, o.a. een grote belasting van het communicatienetwerk, het introduceren van vertragingen en het hogere energieverbruik.

'Edge computing' biedt een oplossing voor deze problemen: single board computers voeren de analyse van de data uit aan de rand van het netwerk i.p.v. via een backend-server. In dit project zal een hub onder de vorm van een off-the-shelf single board computer de sensordata verwerken door gebruik te maken van lokaal embedded AI algoritmes.

Met de hulp van een begeleidingsgroep van meer dan 20 Vlaamse bedrijven en kenniscentra, zal deze innovatieve technologie toegepast worden op twee verschillende applicatiescenario’s: healthcare en smart cities. Op die manier zullen we binnen dit project de implementatieflow van de snel ontwikkelende technologie van embedded AI verspreiden binnen de Vlaamse bedrijven.

AISiBoCo: Artificiële Intelligentie op SIngle BOard COmputers

Onze partners

Wil je meer weten over dit project?