Circulair bouwen - de mobiele unit

Looptijd
/
Onderzoeksproject

Circulair bouwen - de mobiele unit

Er werden al veel academische studies verricht rond het thema circulair bouwen. Nu is er een urgente vraag om die kennis te vertalen naar hands-on uitvoeringstechnieken die direct bruikbaar zijn op de werf. Door een mobiele unit te ontwerpen waarin verschillende maquettes van circulair bouwen worden tentoongesteld, is het mogelijk om de principes bereikbaar en tastbaar te maken voor de aannemers. 

Op een visuele manier wordt stappenplan aangereikt, die de vraag beantwoordt hoe circulaire bouwmethodes in de praktijk te brengen.

Het uitgangspunt voor het selecteren van de opbouw van de maquettes is de recent ontwikkelde TOTEM-tool. Deze geeft een indicatie van de milieukost van verschillende onderdelen van gebouwen: www.totem-building.be. Verder passen we de principes toe van veranderingsgericht bouwen, zodat de materialen gemakkelijk gedemonteerd kunnen worden. Hiervoor worden de documenten Ontwerpfiches Veranderingsgericht Bouwen en de bijhorende catalogus gebruikt.

We maken een selectie van technieken die zowel toepasbaar zijn in nieuwbouw- als in renovatieprojecten. Door de opbouwen van TOTEM te toetsen aan de circulaire principes en aan de ervaring van de aannemers, focussen we op economisch en ecologisch haalbare methodes.

Het is een proces van cocreatie waarbij de verschillende partners, de kennisinstellingen, het opleidingscentrum en de aannemers op gezette tijdstippen overleggen om te komen tot de meest relevante oplossingen voor de verschillende maquettes. Tijdens het ontwerp en de uitwerking van de mobiele unit zelf zal ons team de principes van circulair bouwen zo veel mogelijk toepassen.

stock circulair bouwen zonnepanelen
Circulair bouwen - de mobiele unit

Onze partners

  • VDAB
  • Bouwunie
  • UGent

Wil je meer weten over dit project?