CodesCool

Het project ‘CodesCool’ wil Vlaamse basisscholen engageren om een CodesCool te worden. Een CodesCool richt één of meerdere Codeklassen in. Dit zijn groepjes van 10 tot 15 leerlingen uit het 5e of 6e leerjaar die wekelijks samenkomen om hun codeervaardigheden te oefenen en te verruimen. Dit kan tijdens een lesuur, in de middagpauze of net na school. Dergelijk aanbod was onbestaande in Vlaanderen. Leerlingen sluiten vrijwillig aan. De school kan motiverend optreden naar leerlingen die omwille van hun socio-economische status bij andere bestaande code-initiatieven uit de boot vallen. Scholen kunnen sturend optreden inzake gender en kansengroepen.

Looptijd
/
Dienstverleningsproject

Wordt jouw school een CodesCool?

HOE WORDT JE SCHOOL EEN CODESCOOL?

 • Een CodesCool word je door met je school één of meerdere Codeklassen in te richten.
 • Een Codeklas is een groep leerlingen van het 5e of het 6e leerjaar die wekelijks een uurtje samenwerken rond coderen en programmeren. Dit kan naschools (bv. tijdens de middagpauze) of tijdens een vast lesuur. 

VOORWAARDEN

 1. Er is minstens één leerkracht of betrokkene die de codeklas(sen) ondersteunt.
 2. Uiteraard kan er ondersteuning zijn van ouders, grootouders, sympathisanten ... Een soort leesouder 2.0!
 3. Voor elke leerling in je codeklas heb je een computer met internetverbinding op school. Werken met tablets is voorlopig moeilijk ...
 4. Je school engageert zich om wekelijks tijdens een lesuur, tijdens de middagpauze of net na school een uurtje Codeklas in te richten.
 5. Je registreert je via deze pagina, wij nemen dan contact op.
Wordt jouw school een CodesCool

WIE ZIJN WE?

CodesCool is een initiatief van de Lerarenopleiding Lager onderwijs van Odisee in Aalst en enkele enthousiaste vrijwilligers. We hebben vooral veel goesting om coderen te integreren in het basisonderwijs in Vlaanderen.

ONZE VISIE

 • Gratis deelname voor de school én voor de kinderen.
 • Iedereen is welkom!
 • CodesCools vormen een open netwerk zonder commerciële bedoelingen.
 • Leuk, spannend en uitdagend!
CodesCool

Onze partners

 • Logo KBS
 • Logo vlaamse overheid

Wil je meer weten over dit project?