Agro- en biotechnologie

Werk je graag met dieren? Of heb je groene vingers? Laat voedselveiligheid en -kwaliteit jou niet onberoerd? Of droom je van een toekomstgerichte landbouw met een verantwoordelijke productie? Dan is de opleiding Agro- en biotechnologie jou op het lijf geschreven.

In de opleiding Agro- en biotechnologie kom je alles te weten over voeding, dieren, landbouw en natuur. Je kiest uit vier afstudeerrichtingen: Dierenzorg, Groenmanagement, Landbouw en Voedingstechnologie. Duurzaamheid is de rode draad in onze opleiding en we proberen ons onderzoek zoveel mogelijk samen met studenten te doen. En maak je geen zorgen, je hebt geen specifieke voorkennis nodig om met deze opleiding te starten.

Agro- en biotechnologie

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Een opleiding Agro- en biotechnologie. Wat houdt dat nu juist in?

 • Les in kleine groepen
 • Multi-inzetbare bachelor
 • Focus op jouw interessegebied
 • Theorie, praktijk én onderzoek
 • Praktijk en stage

Steeds meer specialisatie

De opleiding bestaat uit een deel specialisatie en een deel algemene kennis. Je specialisatie kies je al in het eerste jaar. Dat pakket groeit ook doorheen je opleiding. In het laatste jaar ben je dan bijna voltijds bezig met je specialisatie tijdens je stage en je eindwerk. Daarnaast heb je algemene vakken zoals Communicatie, Ethiek en Economie, maar ook Plantkunde, Dierkunde en Microbiologie behoren tot dat basispakket. Je werkt aan je wetenschappelijke vaardigheden en besteedt extra aandacht aan het milieu in het vak Ecologie. Je technische kennis en eigen interesses scherp je aan via een uitgebreid pakket keuzevakken.

Praktijk en stage

Op woensdagen heb je meestal een vak excursie of ervaringswerk op verplaatsing. Tijdens je stage maak je gedurende een langere periode kennis met het werkveld. In het tweede jaar heb je een half semester stage en in het derde jaar krijg je vanaf half november de ruimte om je stage en je eindwerk te voltooien. Wil je graag je horizon verruimen? Dan kun je zelfs een stage doen in het buitenland.  

Leg je eigen klemtonen

In de loop van je traject krijg je steeds meer de regie over je eigen opleiding. Je krijgt vaker de kans om eigen acdenten aan de cursus toe te voegen en via de leerlijn ‘wetenschappelijke vaardigheden’ word je op projectwerk voorbereid. Je werkt in het tweede jaar een project uit in groepsverband. De voorbereidingen groeien in het derde jaar uit tot een echte bachelorproef die je voor een jury presenteert.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Op afstand

  Je kunt Agro- en biotechnologie ook studeren in afstandsonderwijs. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding. Je ontvangt na afloop ook hetzelfde diploma. Het grote verschil is dat je geen theorielessen bijwoont. Voor de stage moet je wel voldoende tijd voorzien.

  Agro- en biotechnologie in afstandsonderwijs

 • Onderzoek

  Veel docenten zijn ook actieve onderzoekers. De nieuwste bevindingen stoppen ze in je cursussen. De opleiding heeft zelfs een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF). In Agro- en biotechnologie kun je zelf proeven van de echte wetenschap.

 • Ondernemende student

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ aan, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Stage vanaf jaar twee

  Vanaf week één ben je al bezig met je afstudeerrichting. Via vakopdrachten, praktijkdagen en -weken geef je al snel een eigen accent aan je opleiding. In het tweede jaar loop je zes weken stage, in het derde jaar elf weken. In het derde jaar ben je vanaf half november lesvrij zodat je je kunt concentreren op je stage en je bachelorproef.

De opleiding geeft je veel mogelijkheden om dingen te ontdekken. Daar heb ik maximaal gebruik van gemaakt.
Johan Van Goethem
Landbouwer
Johan van goethem
Wat moet je verwachten?

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Kennis opfrissen?

Heb je weinig wetenschappen of wiskunde gehad in je vooropleiding? Voor de start van de opleiding kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie en/of Wiskunde. Zo kun je tijdens de lessen beter volgen. De instapcursussen vinden half september plaats. 

Jij aan het roer

In de opleiding Agro- en biotechnologie ligt de focus op jouw eigen inbreng, werkveldervaring en keuzemogelijkheden. In alle afstudeerrichtingen geven we je eerst een brede visie op het werkveld mee. Daarin leer je alle basisprincipes die je later in je job nodig zult hebben. Als je die basisprincipes onder de knie hebt, kun je ze zelf gaan toepassen op de thema’s die je echt interesseren. We vertrekken dus altijd van jouw talenten en passies.

Praktisch bekeken

Vanaf het eerste jaar duik je de praktijk en het werkveld in. In het tweede en derde jaar doe je een grote stage waarvan je zelf de inhoud kiest. In het laatste jaar heb je nog amper theorielessen en bestaat de opleiding vooral uit werkplekleren. Je hebt dus veel minder les dan in een klassieke opleiding. Dingen bijleren vinden we heel belangrijk, een groot aantal contacturen niet.

Beter duurzaam

De rode draad doorheen de opleiding Agro- en biotechnologie is duurzaamheid. We leren je duurzaam en ethisch verantwoord omgaan met onze aarde, onze voeding, onze dieren en planten. Duurzaamheid komt aan bod in al haar aspecten, zowel economisch als ecologisch en sociaal. Die aanpak garandeert je een solide opleiding die je voorbereidt op een carrière in een snel veranderende wereld. Ook moet je ethisch kunnen omgaan met mens, dier en omgeving. Betrokkenheid en ethisch denken zijn daarom zowel in het curriculum als in de omgang student-docent-werkveld van groot belang.

voedings en dieetkunde
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Je kunt aan de slag als

 • Natuurbeheerder
 • Product- en procesverantwoordelijke in de voedingsindustrie
 • Medewerker onderzoek en ontwikkeling
 • Landbouwer
 • Boomverzorger
 • Dierentuinmedeweeker
 • Dierenartsassistent
 • Controleur in agro- en voedingsindustrie
 • ...
Wat na je diploma 2

Op de koffie bij alumni

Het werkveld van een Agro- en biotechnoloog is breed, héél breed. Lees hier een aantal persoonlijke verhalen van onze afgestudeerden en het pad dat ze gekozen hebben: waar zijn ze beland, hoe zijn ze daar geraakt, hebben ze misschien tips en tricks om aan die begeerde job te komen? 

Of wil je verder studeren?

Heb je een bachelordiploma Agro- en biotechnologie op zak en wil je nog verder studeren? Via een schakelprogramma kun je een master in de Industriële wetenschappen of een master in de Biowetenschappen behalen.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen

Ga internationaal

Binnen de opleiding zijn er heel wat mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. In het tweede en derde jaar kun je binnen of buiten Europa op stage. We hebben contacten in het noorden (o.a. de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Canada) en het zuiden van de wereld (in Benin, Bolivië, de Filipijnen en Zuid-Afrika). Uiteraard kun je ook in buitenlandse instellingen gaan studeren.

Universal Design for Learning

In de opleiding hanteren we het UDL-principe (Universal Design for Learning). Heb je studie- of examenfaciliteiten nodig? De meeste activiteiten zijn zo georganiseerd dat ze op dezelfde manier kunnen gevolgd worden door studenten met en zonder studiebeperkingen. Zijn de bestaande faciliteiten niet voldoende voor jou? Bespreek dat dan zeker met je studie(traject)begeleider.

Campus Sint-Niklaas

Campus Sint-Niklaas is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: het gebouw ligt op tien minuten wandelen van de Grote Markt en op vijftien minuten van het station. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bevallen. Daarnaast heeft de campus ook een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF), waar je tijdens stages en korte projecten kunt proeven van de echte wetenschap.

Afstandsonderwijs

Je kunt Agro- en biotechnologie ook studeren in afstandsonderwijs. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding en je ontvangt na afloop hetzelfde diploma. Het grote verschil is dat je geen theorielessen bijwoont. Voor de stage moet je wel voldoende tijd kunnen voorzien in combinatie met je thuissituatie en je werk. 

Agro- en biotechnologie in afstandsonderwijs

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek