Elektronica-ICT

Ben je gebeten door internet, computers, smartphones en de technologie die erachter zit? Wil je zelf netwerken leggen, apps en websites maken of slimme toestellen ontwerpen voor het Internet of Things? Dan is de opleiding Elektronica-ICT zeker iets voor jou.

Stel zélf je lessenpakket samen en word een kei in Internet of Things, Software & AI, Telecom, Network & Security of Web  development.

student ICT tijdens een labo data science

Proefritje maken? Volg een echte les mee!

Een opleiding Elektronica-ICT. Wat houdt dat nu juist in?

 • Geen vakken, wel modules
 • Permanente evaluatie
 • Specialisatie naar keuze
 • Instapcursus mogelijk

Modulair

We spreken binnen de opleiding niet van ‘vakken’, maar van ‘modules’. De meeste opleidingsonderdelen lopen namelijk geen volledig semester door, maar zijn geconcentreerd tot blokken van zeven weken. Hierdoor behandel je minder verschillende onderwerpen tegelijk en word je er veel intensiever in ondergedompeld.

Vijf mogelijke specialisaties

Vanaf het eerste jaar kies je één van de twee afstudeerrichtingen. Ben je in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, audio- en videoapparatuur, draadloze communicatie en robotjes, dan kies je voor Elektronica. Ben je meer geïnteresseerd in computers, websites, artificiële intelligentie, softwareapplicaties en netwerken, dan is ICT wellicht meer jouw ding.

In het eerste semester maak je kennis met de belangrijkste domeinen van Elektronica én ICT: elektronica, netwerk- en systeembeheer, programmeren en web. Ook volg je een module eigen aan de door jou gekozen afstudeerrichting. Vanaf het tweede semester spits je je verder toe op het domein dat jou het meest aanspreekt, via één van onze vijf specialisaties:

 • Telecommunications engineer (Elektronica)
 • Internet of Things developer (Elektronica)
 • Network & security engineer (ICT)
 • Software & AI developer (ICT)
 • Web developer (ICT)

De algemene modules en verplichte modules die bij je specialisatie horen vul je aan met keuzemodules. Die kunnen wel of net niet tot je domein behoren. Zo kun je je kennis verdiepen of juist verbreden, over de grenzen van de afstudeerrichtingen heen. Uiteraard ondersteunen we jou bij de keuze van je lessenpakket.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Instapcursus

  Heb je in het middelbaar maar drie à vier uur wiskunde per week gehad, dan kun je voor de start van het academiejaar een instapcursus volgen. Tijdens het jaar voorzien we ook extra begeleidingsmomenten in je uurrooster. 

 • Persoonlijk traject

  Wil je om een bepaalde reden een flexibel traject volgen, dan stelt de trajectbegeleider samen met jou een individueel uurrooster op waarin je de kans krijgt om alle vakken te volgen. Ongeveer de helft van onze studenten kiest hiervoor.

 • Permanente evaluatie

  Omdat we je niet willen opzadelen met examenstress op het einde van elk semester, werken we in de opleiding met permanente evaluatie. Evaluatieopdrachten voer je uit tijdens de lessen. We zien evaluaties dus niet als momentopnames, maar integreren ze in de modules.

 • Ondernemende student

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen, dan kun je het traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

Laat je overtuigen door onze studenten

Onze opleiding werkt met permanente evaluatie doorheen het jaar, in plaats van grote examens. Dat vind ik veel beter, omdat je sneller gerichte feedback krijgt. Bovendien word je zo gemotiveerd om elke dag te studeren waardoor je dingen beter onthoudt. En je hebt geen examenstress!
Abasin Abdul Khalil
Student Elektronica-ICT
Atal
Wat moet je verwachten?

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Weg met de kloof

Bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein. Heb je nog vragen bij de leerstof? Na de les maakt je docent graag tijd voor je vrij. Zit je met iets anders? Dan kun je op eender welk moment terecht bij onze studie- (traject)begeleiders.

Up-to-date

Net als de Elektronica-ICT-wereld is onze opleiding voortdurend in verandering. Bij Odisee zijn we mee met de laatste ontwikkelingen, software en technologieën. En ook in de labo’s vind je alleen het recentste materiaal.

Op bezoek

In onze opleiding staan er heel wat bedrijfsbezoeken en gastcolleges op het programma. Onze ICT’ers nemen een kijkje bij de VRT, waar ze kennismaken met de ICT van de openbare omroep. De studenten Elektronica brengen minstens een keer per jaar een bezoek aan een internationale elektronicabeurs.

Partners

Afstudeerrichting ICT heeft internationale samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten van o.a. Porto, Graz, Paderborn en Siegen, Kreta, Glasgow, het Geo Institution van Italië en de European Association of Coordinators. We hebben ook een nauwe band met CISCO, Palo Alto, Microsoft, het ministerie van Defensie en andere onderwijsinstellingen van de KU Leuven en de Luca School of Arts.

Afstudeerrichting Elektronica werkt samen met componentleveranciers RS-components en Farnell. Je kunt bij die bedrijven aan industriële voorwaarden elektronicacomponenten kopen die je niet in gewone elektronicazaken vindt. Ook bij Eurocircuits kun je tegen voordelige prijzen gespecialiseerde printplaten laten maken voor je projecten.

wat kan je verwachten
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Je kunt aan de slag als

 • Telecommunications engineer (Elektronica)
 • Internet of Things developer (Elektronica)
 • Network & security engineer (ICT)
 • Software developer (ICT)
 • Web & mobile developer (ICT)
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren?

Je diploma Elektronica-ICT behaald? Proficiat! Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar verschillende universitaire opleidingen zoals een master in de Industriële wetenschappen – elektronica-ICT, master in de Industriële wetenschappen – informatica of een master in de Toegepaste informatica. En daarvoor hoef je niet eens van campus te veranderen. Op de Technologiecampus in Gent kun je zowel het schakelprogramma als de master in de Industriële wetenschappen volgen. Handig!

25% van de ICT-studenten studeert verder. Om die stap te verkleinen, riepen we de module Academische mobiliteit in het leven. Concreet houdt dat in dat je nog tijdens je bacheloropleiding een vak van de KU Leuven in Gent kunt volgen. Zo leer je enerzijds je potentiële vervolgopleiding al kennen en krijg je anderzijds een vrijstelling voor dat vak als je daadwerkelijk aan die vervolgopleiding begint.

Van de studenten Elektronica kiest maar liefst 75% voor een vervolgopleiding naar een masterdiploma. Van alle technische opleidingen ligt het slaagpercentage van die groep studenten het hoogst (ca. 70%).

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Elektronica-ICT bij Odisee, dan volg je net als 3500 andere studenten les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek