Elektronica-ICT - Elektronica

Tablets, smartphones en computers zijn alomtegenwoordig. Met een simpele druk op een knop of het touchscreen zet je een heel proces in werking. Voor buitenstaanders lijkt dat vanzelfsprekend, maar insiders – zoals jij binnenkort – weten wel beter. Want elektronische toestellen doorgronden, bedenken, ontwerpen, optimaliseren en onderhouden, dat is de kern van de afstudeerrichting Elektronica. Concreet kun je je specialiseren tot Telecommunications engineer of Internet of Things developer.

elektronica ict

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Een opleiding Elektronica-ICT - afstudeerrichting Elektronica. Wat houdt dat nu juist in?

 • Jouw docent = jouw coach
 • Je interesses staan centraal
 • Voeten in de praktijk
 • Geen examens, wel permanente evaluatie

Binnen de bachelor Elektronica-ICT kies je vanaf het eerste jaar één van de twee afstudeerrichtingen. Ben je in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, audio- en videoapparatuur, draadloze communicatie en robotjes, dan kies je voor Elektronica. Ben je meer geïnteresseerd in computers, websites, artificiële intelligentie, softwareapplicaties en netwerken, dan is ICT wellicht meer jouw ding.

In het eerste semester maak je kennis met de belangrijkste domeinen van Elektronica én ICT: elektronica, netwerk- en systeembeheer, programmeren en web & mobile. Ook volg je een module eigen aan de door jou gekozen afstudeerrichting. Vanaf het tweede semester spits je je verder toe op het domein dat jou het meest aanspreekt, via één van de mogelijke specialisaties. Binnen Elektronica heb je de keuze uit Telecommunications engineer en Internet of Things developer

 1. 1

  Telecommunications engineer

  Kies je voor de specialisatie Telecommunications engineer, dan heeft weldra geen enkel communicatienetwerk nog geheimen voor jou. Je doorgrondt de wereld van de analoge elektronica. En vergis je niet: elektronica komt niet alleen uit China. Integendeel, in Vlaanderen zijn er heel wat belangrijke bedrijven die aan ontwikkeling én productie doen. De afwisseling tussen hardware en software in de modules zorgt ervoor dat je na afstuderen op vele plaatsen gegeerd bent. Werk jij mee aan het draadloze netwerk van morgen?

  Wat leer je?

  Je leert alle industrieel relevante netwerken kennen, van het analoge FM-netwerk tot digitale gsm-netwerken. Je voert metingen uit met gesofisticeerde apparatuur en maakt gebruik van krachtige softwaretools. Zowel kleine consumerelektronica zoals smartphones als grote telecominfrastructuur voor Digital Video Broadcasting behoren tot je werkterrein.

  En daarna?

  Oud-student Timo vertelt: “Ik werk als test engineer bij een van de grote telecomproviders in ons land. We zorgen voor de introductie van 5G en ontwikkelen daarvoor de apparatuur en protocollen die binnenkort uitgerold worden op de Belgische markt. Zo kunnen onze klanten binnenkort supersnel draadloos surfen.”

 2. 2

  Internet of Things developer

  Als toekomstige Internet of Things (IoT) developer combineer je twee boeiende werelden: Elektronica en ICT. Je integreert sensoren en microcontrollers zoals Arduino met netwerktechnologieën en zelfgeschreven software. Je maakt bijvoorbeeld zelfsturende robots, smart homes en eHealth-toepassingen. Je specialiteit helpt hierbij om de digitale elektronica te integreren met moderne ICT-toepassingen. Bouw jij mee aan een slimme wereld?

  Wat leer je?

  Je ontdekt verschillende technieken om data te versturen tussen sensoren en processorsystemen, al dan niet draadloos. Je verdiept je in embedded Linux voor IoT. Je brengt geavanceerde toepassingen tot stand zoals timers, interrupts, seriële communicatie en bluetooth. Binnen de kortste keren weet je alles over de eerste drie lagen van het OSI-model.

  En daarna?

  Oud-student Ruben vertelt: “Als IoT-developer ontwerp ik technologie om sporters te ondersteunen. Tijdens hun inspanning worden zij gemonitord met verschillende sensoren. De data wordt in real time geanalyseerd en gevisualiseerd op een online dashboard, zodat de coach meteen ziet wie bijvoorbeeld overtraind is. De kennis die ik opdeed over sensoren en programmeren gaf me de ideale basis voor deze uitdagende job.”

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Modulair

  We spreken binnen de opleiding niet van ‘vakken’, maar van ‘modules’. De meeste opleidingsonderdelen lopen namelijk geen volledig semester door, maar zijn geconcentreerd tot blokken van zeven weken. Hierdoor behandel je minder verschillende onderwerpen tegelijk en word je er veel intensiever in ondergedompeld.

 • Persoonlijk traject

  Wil je om een bepaalde reden een flexibel traject volgen, dan stelt de trajectbegeleider samen met jou een individueel uurrooster op waarin je de kans krijgt om alle vakken te volgen. Ongeveer de helft van onze studenten kiest hiervoor.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Elektronica, iets voor jou?

 • In je vriendengroep ben je de persoon die problemen oplost.
 • Koop je een nieuw toestel, dan ben je meer geïnteresseerd in de werking dan in de prijs.
 • Je bent in de ban van mictocontrollers, elektronische sturingen, multimedia en gewone of draadloze communicatienetwerken.
 • In je toekomstige job wil je elektronische apparaten, systemen en installaties ontwerpen, realiseren en onderhouden.
 • Je wil alles te weten komen over de nieuwste technologische evoluties binnen de analoge en digitale elektronica.
Meisje - nadenkend
Onze opleiding werkt met permanente evaluatie doorheen het jaar, in plaats van grote examens. Dat vind ik beter, omdat je sneller gerichte feedback krijgt. Bovendien word je zo gemotiveerd om elke dag te studeren waardoor je dingen beter onthoudt. En je hebt geen examenstress!
Atal Abdul Khalil
Student Elektronica
Atal
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Weg met de kloof

Bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein. Heb je nog vragen bij de leerstof? Na de les maakt je docent graag tijd voor je vrij. Zit je met iets anders? Dan kun je op eender welk moment terecht bij onze studie(traject)begeleiders.

Up-to-date

Net als de Elektronica-ICT-wereld is onze opleiding voortdurend in verandering. Bij Odisee zijn we mee met de laatste ontwikkelingen, software en technologieën. En ook in de labo’s vind je alleen het recentste materiaal.

Op bezoek

Zowel in de afstudeerrichting ICT als Elektronica staan er heel wat bedrijfsbezoeken en gastcolleges op het programma. Onze ICT’ers nemen een kijkje bij de VRT, waar ze kennismaken met de ICT van de openbare omroep. De studenten Elektronica brengen minstens een keer per jaar een bezoek aan een internationale elektronicabeurs.

Interessante partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld, zoals componentleveranciers RS-components en Farnell. Als student Elektronica kun je bij die bedrijven aan industriële voorwaarden elektronicacomponenten kopen die je niet in gewone elektronicazaken vindt. Ook bij Eurocircuits kun je tegen voordelige prijzen gespecialiseerde printplaten laten maken voor je projecten.

wat moet je verwachten
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Met een bachelordiploma Elektronica-ICT op zak ben je erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Heel wat studenten hebben dan ook al een contract beet nog voor ze afgestudeerd zijn.

 • Developer
 • Telecommunications engineer
 • Internet of Things developer
 • Informaticamedewerker in een (internationaal) bedrijf
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren?

Maar liefst 75% van onze studenten Elektronica studeert verder voor een masterdiploma. Van alle technische opleidingen ligt het slaagpercentage van die groep studenten het hoogst (ca. 70%). Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar verschillende universitaire opleidingen zoals een master in de Industriële wetenschappen – elektronica-ICT, master in de Industriële wetenschappen – informatica of een master in de Toegepaste informatica. En daarvoor hoef je niet eens van campus te veranderen. Op de Technologiecampus in Gent kun je zowel het schakelprogramma als de master in de Industriële wetenschappen volgen. Handig!

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Elektronica-ICT bij Odisee, dan volg je net als 3500 andere studenten les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts