Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer

Binnen het domein informatica bieden we twee graduaatsopleidingen aan. Beide zijn toegespitst op onze snel veranderende – digitale – maatschappij en helpen je vlot de arbeidsmarkt te betreden. Je kiest voor een diploma waarmee je zelfstandig in team kunt functioneren binnen een specifiek IT-domein: Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer.  Beide opleidingen kun je volgen tijdens de dag of ‘s avonds vanuit onze vaste uitvalsbasis Campus Brussel of ‘s avonds in Campus Aalst.

programmeren

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Kwaliteitsvolle opleiding

Alle opleidingen doorlopen om de zes jaar een omvattende kwaliteitscyclus, waar alle aspecten van een doorleefde kwaliteitscultuur aan bod komen: cocreatie met interne en externe belanghebbenden, kritische reflectie op basis van feiten en cijfers, heldere verbeterdoelen en grondige opvolging, interne en externe transparantie over de borging en verbetering van de onderwijskwaliteit.

Leren op de werkvloer

Van bij de start laten we je kennismaken met hands-on werken én verplaatsen we ons geleidelijk aan meer en meer naar de werkvloer. Hierdoor maak je al snel kennis met de reële werkcontext. De kers op de taart is een uitdagend project in het bedrijf van jouw keuze. Hier draai je zes maanden mee als échte werknemer voor en achter de schermen.

Coachende aanpak

Je zult minder op de schoolbanken zitten, dat is duidelijk. Maar ook de aanpak op de campus is to the point, met kleinere hoeveelheden leerstof en échte vakexperten als coach tijdens je modules. Loop je toch nog verloren? Dan pikt onze opleidingscoach dat signaal op en stippelt samen met jou een individueel traject uit. Zo ben je in geen tijd weer bijgebeend.

Interactief onderwijs

Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Wij geloven in een goed uitgewerkte mix van online en on campus onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt onze focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen. Inhoud en opdrachten die kwalitatiever gegeven kunnen worden in online onderwijs brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met onze webcams aan en headsets op.

Interactief en digitaal studiemateriaal is een grote meerwaarde. Wij kiezen er bewust voor om dat gratis aan te bieden via het online platform voor studenten. Geen hele reeks dure boeken, maar enkel wat je écht nodig hebt. Benieuwd? Neem een kijkje op graduaat.ikdoeinformatica.be.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB. Let wel, dit geldt enkel als je het graduaat volgt in Brussel (niet in Aalst).

Multicampus

Onze hybride aanpak van lesgeven laat toe dat je jouw praktijkmomenten op onze cozy campus in Aalst of onze centraal gelegen uitvalsbasis in Brussel kunt volgen. Dezelfde klasgroep, dezelfde straffe docent, maar toegespitst op wat het best haalbaar is voor jouw persoonlijke situatie.

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent? Dan kan je rechtstreeks contact opnemen met de studentencoach.
Ze helpt je graag verder op weg met al je specifieke vragen op:

 • administratief vlak: (her)inschrijving, accounts, studentenkaart, studieprogramma,… 
 • informatief vlak: examens, examenresultaten, studievoortgangsdossier, begeleidingsmogelijkheden,…
 • financieel vlak: studiegeld, eventuele drempels,…
 • praktisch vlak: bib, studeerruimtes, ICT, studentenrestaurant,…

Twee specialisaties

Een graduaat maakt deel uit van het hoger onderwijs en situeert zich tussen het secundair onderwijs en een bachelor. Centraal binnen een graduaat is het leren meedraaien in een reële bedrijfscontext: werkplekleren. 

De graduaten Informatica werken in modules, wat de leerstof behapbaar maakt. Het eerste semester legt een stevige basis in de werking van informatiesystemen, aangevuld met een introductie van programmeerconcepten en netwerkfundamenten. Vanaf het tweede semester leg je eigen accenten in je beroepsprofiel, door je te specialiseren in één van de twee opleidingen: Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer. Beide kun je volgen tijdens de dag of ‘s avonds vanuit onze vaste uitvalsbasis Campus Brussel, of ‘s avonds in Campus Aalst.

Bekijk een preview van jouw studiemateriaal

 1. 1

  Programmeren

  Met Programmeren groei je uit tot een expert in het ontwerpen, bouwen en testen van mobiele- en softwaretoepassingen.

 2. 2

  Systeem- en netwerkbeheer

  Met Systeem- en netwerkbeheer groei je uit tot een expert in het uitbouwen en testen van betrouwbare, stabiele en schaalbare netwerken.

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Iets voor jou?

Programmeren of Systeem- en netwerkwerkbeheer, iets voor jou?

 • Je wil weten hoe die leuke app, het internet of de cloud in elkaar zit.
 • Je hebt interesse in de toekomst van onze digitale samenleving.
 • Je bijt je graag vast in een uitdagend probleem.
 • Je bent eerder een doener dan een analytische denker.
Meisje - nadenkend
Ik werk als projectleidster in een technische omgeving. Om een beter inzicht te krijgen in het werk van mijn team wou ik een bijkomend technisch diploma behalen. Tegelijk ben ik sterk geboeid door logica. Dus lag deze opleiding voor de hand. Door te programmeren leer je analytisch en probleemoplossend denken.
Katherina Kallis
Studente Programmeren
katherina - graduaat systemen alternatief
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Tijdens ons hands-on graduaat in Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer ontdek je jouw talenten en technische skills. Groei samen met ons uit tot een échte problem solver. De vraag naar IT’ers is groot en dus is een job gegarandeerd. Door praktijkleren op de werkplek stomen we je klaar voor bedrijven die op zoek zijn naar flexibele teamspelers. Met dit diploma op zak ben je dus direct inzetbaar.

 • Je kunt meteen aan de slag in de IT-sector
 • Ook verder studeren is een optie
Wat na je diploma 2

Het verschil op de arbeidsmarkt

Certificaten doen het goed op ieder cv en vooral binnen de IT-branche. Binnen je opleiding vinden we het behalen van kwaliteitsvolle certificaten belangrijk. Een certificaat staat niet alleen voor jouw kennis en expertise, maar vertaalt zich vaak ook in een extra troef voor jouw toekomstige carrière. We begeleiden je naar het behalen van o.a. CompTIA A+, Certified Network Associate, Cybersecurity expert …

Meteen aan de slag

Als je je diploma beet hebt, heb je veel praktijkervaring opgedaan. Laat je creativiteit de vrije loop als programmeur of netwerkkenner bij een digitaal bureau, op de IT-dienst van een bedrijf, kmo of non-profitorganisatie. Je bent direct inzetbaar en kunt vanuit een ondersteunende rol klanten professioneel te woord staan en adviseren.

Of wil je verder studeren?

Met een graduaatsdiploma op zak kun je verder doorstromen naar een bacheloropleiding. Via een vrijstellingspakket kan dat zelfs binnen onze eigen opleidingscluster Digital! Onze Campus Brussel biedt namelijk een schakelprogramma van 90 studiepunten: zo wandel je buiten met een bachelordiploma in de Toegepaste informatica. Je zult er vooral je opgedane kennis verbreden en verdiepen. We stomen je klaar om sturend én in team te kunnen functioneren binnen maar liefst drie verschillende IT-domeinen. Het aanvullend traject focust daarbij vooral op business, programmeren, security en netwerken.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts