Executieve functies in de kleuterschool. Breid je expertise uit

NIEUW! VERDIEPINGSDAG EXECUTIEVE FUNCTIES 

Al heel wat kleuterschoolteams hebben de voorbije jaren kennis gemaakt met het belang van het stimuleren van de ontwikkeling van executieve functies bij kleuters. Door hierop in te zetten ondervinden leerkrachten de impact die ze kunnen bereiken. Uit onderzoek blijkt dat het doelgericht inzetten op EF een grote meerwaarde is voor de brede ontwikkeling van jonge kinderen. De vraag om verdiepend aan de slag te gaan rond dit thema is groot.

In het onderzoek ‘Zet je EF-bril op+’ ontwikkelden we vanuit Odisee tools en kaders om gerichter aan de slag te gaan enerzijds binnen de verhoogde zorg en anderzijds binnen de ouder-schoolsamenwerking. Daarnaast ontwikkelden we materialen om op schoolniveau een intern professionaliseringstraject vorm te geven.

Ontdek hoe je met deze tools, kaders en materialen meteen in jouw school aan de slag kan!

Executieve functies uitbreiding

Iets voor jou?

Kleuterleerkrachten (van peuterklas tot 3de kleuterklas) mét basiskennis rond EF, zorgleerkrachten, zorgcoördinatoren, beleidsmedewerkers, directeurs, CLB-medewerkers, ondersteuners of pedagogisch begeleiders. Je dient reeds vertrouwd te zijn met het begrip ‘executieve functies’.

Programma

We geven antwoorden op onderstaande vragen:

  • Hoe kan ik mijn kleuterschoolteam coachen om aan de slag te gaan met “Zet je EF-bril op” in de brede basiszorg?
  • Hoe kan ik doelgerichter aan de slag met kleuters waar de EF-ontwikkeling anders of moeilijker verloopt?
  • Welke plaats kan EF krijgen binnen onze ouder-schoolsamenwerking?

Werkvorm

Interactieve sessie met bruikbare materialen om meteen mee aan de slag te gaan.

Docenten

Lien Ooghe is pedagoog, docent en praktijkonderzoeker in de bacheloropleiding kleuter- en lager onderwijs van Odisee - Campus Aalst.

Sanne Feryn is kleuteronderwijzeres, docent en praktijkonderzoeker in de bacheloropleiding kleuteronderwijs van Odisee - Campus Aalst.

Volwassen studente
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Deze opleiding maakt deel uit van Continue

Continue is hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit langere opleidingen zoals bachelors, graduaten, banaba’s of postgraduaten, volledig op maat van 25-plussers. Of korte opleidingen zoals navormingen, microcredentials en studiedagen.

Continue.be is hét platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen.

Continue, dat is levenslang leren