Terug naar overzicht

Optiek en optometrie

Overtuigd van je studiekeuze?

Schrijf je in!

Start je inschrijving

Ogen en lenzen

Opticien-optometristen zijn specialisten van ons visuele systeem. Ze begeleiden mensen bij de zoektocht naar een geschikt visueel hulpmiddel en proberen hun zicht te verbeteren. Het eerste jaar start met de anatomie en fysiologie van het volledige lichaam. Daarna is de anatomie en fysiologie van het oog aan de beurt. Verder ontrafel je de geheimen van lenzenstelsels via meetkundige optica. Tijdens de skillslabs pas je je kennis toe in de praktijk. Tot slot schotelen we je een reeks van 21 optometrische tests voor die je in het tweede jaar verder onder de knie krijgt.

Ontdek Optiek en optometrie bij Odisee

Waarom koos je voor je opleiding?

Wat is het verschil tussen het secundair en het hoger onderwijs?

Wat is je favoriete vak?

Wat vind je van de locatie van de campus?

Wat zijn de extra troeven van Odisee?

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS Studiekeuze

Testing, testing!

Vanaf het tweede jaar krijg je de finesses van de optometrische tests in de vingers. Je voert ze niet alleen uit, maar analyseert ook de resultaten. Daarnaast verdiep je je in de psychologie van het zien. Ook theorie en praktijk van de contactlenzen staan nu op het programma. Je loopt zes weken stage en blijft oefenen om de perfecte bril in elkaar te zetten. Het derde jaar is het jaar van de beroepspraktijk. Je loopt stage in een contactlenzencentrum, een centrum voor functionele optometrie, een low vision centrum, een ziekenhuis of bij een opticien/optometrist.

Iets voor jou?

1
Het visuele zintuig fascineert je.
2
Je bent behulpzaam.
3
Techniek is je dada.
4
Je wilt theorie zo snel mogelijk in praktijk omzetten.
5
Specialist worden in het zicht en de verbetering ervan, zegt je wel wat.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Marieke Stoot, Studente Optiek en Optometrie

"De docenten moedigen ons aan om onze opleiding een extra dimensie te geven door er ook buiten de lessen mee bezig te zijn. Als we naar een optiekbeurs gaan of een lezing volgen over ons studiegebied, krijgen we een bonuspunt. Mooi meegenomen!"

5 vakken in de kijker

1
Anatomie en fysiologie

De anatomie van ons lichaam, daaronder verstaan we weefsels, organen en spieren. Bij Fysiologie bestudeer je de processen tussen de organen onderling en de chemische processen in het lichaam. Eindigen doe je met een groot pakket Anatomie en fysiologie van het oog.

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hier ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Optiek en Optometrie. 

2
Meetkundige en fysische optica

Bij dit vak zie je het licht, letterlijk. We bereiden je voor op toepassingen met optische hulpmiddelen zoals brillenglazen, contactlenzen, intraoculaire lenzen (lenzen die in je oog zitten, bijvoorbeeld bij cataract), hulpmiddelen voor slechtzienden en verrekijkers. Je leert ook werken met allerlei soorten meetinstrumenten.

3
Skillslab optiek

Skillslabs zijn er om je vaardigheden aan te scherpen: brillenglazen monteren, brillen en optische hulpmiddelen herstellen... We leren je ook stap voor stap op welke manier je het best advies geeft bij visuele hulpmiddelen. Tijdens een hoorcollege leer je alles over optische technologie en de verschillende soorten glazen. In de praktijklokalen – onze ‘skillslabs’ – ga je natuurlijk zelf aan de slag.

4
Skillslab optometrie

Net zoals bij het skillslab Optiek steek je bij het skillslab Optometrie de handen uit de mouwen (van je labojas). Optometrie is de wetenschap die het zicht meet. Aan de hand van verschillende optometrische tests krijg je ‘zicht’ op de software achter onze ogen. Zien is een samenspel van onze ogen, hersenen en het evenwichtsorgaan. Daaruit vloeit onze perceptie, die bij iedereen anders is. Juist dat maakt Optometrie zo boeiend.

5
Persoonlijk ontwikkelingsplan

Via het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) leer je je eigen talenten en sterktes kennen. Doorheen de drie opleidingsjaren brengen we je persoonlijke ontwikkeling in kaart. Op die manier ontdek je waar jij goed in bent en welke weg je later wilt inslaan. Dankzij het POP kunnen we je van dichtbij opvolgen en ondersteunen waar nodig.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go International

Kom naar de infodag van 07.03.2020

Alle velden zijn verplicht

Na je diploma?

Wist je dat 100% van de afgestudeerden na 1 jaar al aan het werk is?

Aan de slag en verder studeren!

Als opticien-optometrist oefen je een veelzijdig beroep uit in de gezondheidszorg. Je bent in de eerste plaats een visueel zorgverlener en specialist van het zicht en de verbetering ervan. Je helpt mensen beter te zien door een bril, contactlenzen, andere aangepaste optische hulpmiddelen of door training op basis van een handelingsplan dat je opstelt.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Je bent geen nummer

Bij Odisee hebben we bewust gekozen voor kleinere groepen zodat het contact tussen studenten en docenten laagdrempelig blijft. 

2
Summer courses

Een extra duwtje in de rug nodig? We organiseren summer courses voor Chemie en Wiskunde vóór de start van het academiejaar. 

3
Academisch taalgebruik 1.0

De woorden 'academisch taalgebruik' doet bij veel studenten de moed in de schoenen zinken. Geen paniek! Via taalbegeleiding helpen we je graag de academische taal onder de knie te krijgen. 

4
Begeleiding op maat van jouw behoeften en situatie

81% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Aan het einde van je studieloopbaan krijg je een talentenbadge waarop je talenten en sterktes  - los van je examens en andere resultaten - in detail vermeld staan.  In het tweede jaar neem je deel aan een tweedaagse rond Talent en Communicatie (TACO). Via de sneltest ontdek je je talenten en werk je rond communicatie. Na twee dagen weet je waar je echt goed in bent en kun je je keuzestage en je bachelorproef afstemmen op je specifieke talenten. Een absolute win-win voor jou!

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Oud-studente Ruth vertelt

"Ik geef bijscholing over multifocale contactlenzen"

Ruth Allaert heeft net haar diploma Optiek en optometrie op zak en geeft, in de optiek waar ze werkt, zelf al bijscholingen. "Ik leg tijdens informatieavonden de voordelen van multifocale contactlenzen uit. Er bestaat nog heel wat onwetendheid, zowel bij klanten die nog nooit lenzen droegen als bij huidige lensdragers. De informatieavond verlaagt de drempel om het toch eens te proberen."