Terug naar overzicht

Oogzorg

Welkom van 10u tot 14u

Zaterdag 6 maart digitale infodag

Info en aanmelden!

STEVIGE HANDS-ON MENTALITEIT

De opleiding Oogzorg leidt je op tot orthoptist-optometrist. Je wordt een paramedicus die het oog en het visuele systeem onderzoekt, analyseert, revalideert... Daarnaast begeleid je mensen in hun zoektocht naar een geschikt visueel hulpmiddel. Een job met een stevige hands-onmentaliteit dus. Klinkt goed? Lees dan zeker verder. Orthoptist-optometrist worden kan op hogeschoolniveau in Vlaanderen enkel bij Odisee.

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS Studiekeuze

Ogen en lenzen

Orthoptist-optometristen zijn de specialisten van ons visuele systeem. Het eerste jaar start met de anatomie en fysiologie van het volledige lichaam. Daarna is de anatomie en fysiologie van het oog aan de beurt. Verder ontrafel je de geheimen van lenzenstelsels via optica. Uiteraard breng je niet al je tijd door op de schoolbanken. Tijdens de skillslabs pas je je kersverse kennis over lenzenstelsels toe in de praktijk. Tot slot schotelen we je een reeks van 21 optometrische en verschillende orthoptische tests voor die je in het tweede jaar verder onder de knie krijgt.

Testing, testing!

Vanaf het tweede jaar krijg je de finesses van de optometrische en orthoptische tests in de vingers. Je voert ze niet alleen uit, maar analyseert ook de resultaten. Daarnaast verdiep je je in de psychologie van het zien. Ook theorie en praktijk van de contactlenzen staan nu op het programma. Je loopt zeven weken stage. Het derde jaar is het jaar van de beroepspraktijk: nu ben je helemaal klaar om handelingsplannen op te stellen. Je zet ook je eerste stappen in de wereld van low vision en Technisch Oftalmologische Assistentie. Voor de rest draait dit jaar om zoveel mogelijk zelfstandig oefenen en stage lopen in alle disciplines van de sector. 

Ontdek Oogzorg bij Odisee

Waarom koos je voor je opleiding?

Wat is het verschil tussen het secundair en het hoger onderwijs?

Wat is je favoriete vak?

Wat vind je van de locatie van de campus?

Wat zijn de extra troeven van Odisee?

Iets voor jou?

1
Het visuele zintuig fascineert je.
2
Je bent behulpzaam.
3
Je bent verantwoordelijk en hebt interesse in techniek.
4
Je wilt theorie zo snel mogelijk in praktijk omzetten.
5
Specialist worden in het zicht en de verbetering ervan, zegt je wel wat.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Marieke Stoot, Studente Oogzorg

"De docenten moedigen ons aan om onze opleiding een extra dimensie te geven door er ook buiten de lessen mee bezig te zijn. Als we naar een beurs gaan of een lezing volgen over ons studiegebied, krijgen we een bonuspunt. Mooi meegenomen!"

5 vakken in de kijker

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hier ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Oogzorg. 

1
Anatomie en fysiologie

Tijdens de lessen Anatomie en Fysiologie van de Mens leer je alles over de cellen, weefsels organen en stelsels in het lichaam. Je maakt er kennis met de vaktermen van heel wat lichaamsstructuren en bestudeert ook de chemische processen die ons lichaam draaiende houden. Daarnaast krijg je ook een groot pakket Anatomie en Fysiologie van het Oog en het Visuele Systeem, zodat de bouw en werking van dit zintuig geen geheimen meer heeft voor jou.

2
Wetenschappelijk en klinisch redeneren

In het 1e jaar maak je kennis met wetenschappelijke literatuur: je raakt bedreven in het opzoeken van teksten in wetenschappelijke databases en wordt begeleid bij het schrijven van een wetenschappelijke paper. Tijdens het 2e jaar ga je dieper in op het verzamelen en analyseren van gegevens uit wetenschappelijk onderzoek en leer je hoe een casus aan te pakken. Eindigen doe je in het 3e jaar met een Bachelorproef rond een zelfgekozen onderwerp.

3
Optometrie

Optometrie is de wetenschap die het zicht meet. Aan de hand van verschillende optometrische tests krijg je ‘zicht’ op de software achter onze ogen. Zien is een samenspel van onze ogen, hersenen en het evenwichtsorgaan. Daaruit vloeit onze perceptie, die bij iedereen anders is. Juist dat maakt Optometrie zo boeiend.

4
Orthoptie

Orthoptie betekent letterlijk “recht zien”. Je zal dus de samenwerking van de ogen onderzoeken, oogbewegingsstoornissen opsporen, het opsporen en het behandelen van een lui oog en je zal prisma’s aanpassen bij dubbel zien.

5
Optica

Bij dit vak zie je het licht, letterlijk. We bereiden je voor op toepassingen met optische hulpmiddelen zoals brillenglazen, contactlenzen, intra-oculaire lenzen (lenzen die in je oog zitten, bijvoorbeeld bij cataract), hulpmiddelen voor slechtzienden en verrekijkers. Je leert ook werken met allerlei soorten meetinstrumenten.

6
Stage en talentontwikkeling

Praktijkervaring binnen het werkveld is de manier om de theorie om te zetten in praktijk. Doorheen de drie opleidingsfasen krijg je de kans om stage te lopen in verschillende contexten, zowel in het binnenland als in het buitenland. Daarnaast ga je samen met een talentcoach op zoek naar je eigen talenten en sterktes. Op die manier ontdek je waar jij goed in bent en welke weg je later wilt inslaan. De talentcoach zal je van dichtbij opvolgen en ondersteunen waar nodig. In de derde opleidingsfase kan je volop aan de slag met je talenten tijdens de keuzestage.

Geef kleur aan je opleiding door keuzevakken per opleidingsfase te kiezen.
Wil je aan de slag in een optiekzaak dan zal je keuze anders zijn dan moest je werken in een ziekenhuis of als orthoptist. Mits een creditcontract kan je, na je studies van 180 studiepunten, de andere keuzevakken afleggen. Tijdens de Talent 2daagse wordt uitgezocht waar je interesses liggen.

1ste jaar

Academische taalvaardigheid/Optiek I/EHBO cursus

2de jaar

Vreemde talen/Neuro-visuele revalidatie/ESKI/Optiek II

3de jaar

Verdieping Orthoptie/Speciale contactlensaanpassingen/Visuele training/Zelfstandig vestigen

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go International

Na je diploma?

Wist je dat 91,1% van de afgestudeerden na 1 jaar al aan het werk is?

Aan de slag en verder studeren!

Als orthoptist-optometrist oefen je een veelzijdig beroep uit in de gezondheidszorg. Je bent in de eerste plaats een visueel zorgverlener en specialist van het zicht en de verbetering ervan. Je helpt mensen beter te zien met aangepaste optische hulpmiddelen Je onderzoekt, analyseert, revalideert en readapteert het visuele systeem. Je mag assisteren bij oogoperaties.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Je bent geen nummer

Bij Odisee hebben we bewust gekozen voor kleinere groepen zodat het contact tussen studenten en docenten laagdrempelig blijft. 

2
Summer courses

Een extra duwtje in de rug nodig? We organiseren summer courses voor Chemie en Wiskunde vóór de start van het academiejaar. 

3
Academisch taalgebruik 1.0

De woorden 'academisch taalgebruik' doet bij veel studenten de moed in de schoenen zinken. Geen paniek! Via taalbegeleiding helpen we je graag de academische taal onder de knie te krijgen. 

4
Begeleiding op maat van jouw behoeften en situatie

73% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Binnen de talentontwikkeling leer je je eigen talenten en sterktes kennen. Doorheen de drie opleidingsjaren brengen we je talenten in kaart. Op die manier ontdek je waar jij goed in bent en welke weg je later wilt inslaan. Daardoor kunnen we je van dichtbij opvolgen en ondersteunen waar nodig. Een absolute win-win voor jou!

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Oud-studente Ruth vertelt

"Ik geef bijscholing over multifocale contactlenzen"

Ruth Allaert heeft net haar diploma Oogzorg op zak en geeft, in de optiek waar ze werkt, zelf al bijscholingen. "Ik leg tijdens informatieavonden de voordelen van multifocale contactlenzen uit. Er bestaat nog heel wat onwetendheid, zowel bij klanten die nog nooit lenzen droegen als bij huidige lensdragers. De informatieavond verlaagt de drempel om het toch eens te proberen."