Terug naar overzicht

Oogzorg

Overtuigd van je studiekeuze?

Schrijf je in!

Start je inschrijving

Flinke portie techniek

De opleiding Oogzorg leidt je op tot opticien-optometrist, de specialist van het visueel systeem. Help je graag mensen, maar hou je ook van een flinke portie techniek? Lees dan zeker verder! Opticien-optometrist worden kan op hogeschoolniveau in Vlaanderen alleen bij Odisee.

Ogen en lenzen

Opticien-optometristen zijn specialisten van ons visuele systeem. Ze begeleiden mensen bij de zoektocht naar een geschikt visueel hulpmiddel en proberen hun zicht te verbeteren. Het eerste jaar start met de anatomie en fysiologie van het volledige lichaam. Daarna is de anatomie en fysiologie van het oog aan de beurt. Verder ontrafel je de geheimen van lenzenstelsels via meetkundige optica. Tijdens de skillslabs pas je je kennis toe in de praktijk. Tot slot schotelen we je een reeks van 21 optometrische tests voor die je in het tweede jaar verder onder de knie krijgt.

Ontdek Oogzorg bij Odisee

Waarom koos je voor je opleiding?

Wat is het verschil tussen het secundair en het hoger onderwijs?

Wat is je favoriete vak?

Wat vind je van de locatie van de campus?

Wat zijn de extra troeven van Odisee?

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS Studiekeuze

Testing, testing!

Vanaf het tweede jaar krijg je de finesses van de optometrische tests in de vingers. Je voert ze niet alleen uit, maar analyseert ook de resultaten. Daarnaast verdiep je je in de psychologie van het zien. Ook theorie en praktijk van de contactlenzen staan nu op het programma. Je loopt zes weken stage en blijft oefenen om de perfecte bril in elkaar te zetten. Het derde jaar is het jaar van de beroepspraktijk. Je loopt stage in een contactlenzencentrum, een centrum voor functionele optometrie, een low vision centrum, een ziekenhuis of bij een opticien/optometrist.

Iets voor jou?

1
Het visuele zintuig fascineert je.
2
Je bent behulpzaam.
3
Techniek is je dada.
4
Je wilt theorie zo snel mogelijk in praktijk omzetten.
5
Specialist worden in het zicht en de verbetering ervan, zegt je wel wat.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Marieke Stoot, Studente Oogzorg

"De docenten moedigen ons aan om onze opleiding een extra dimensie te geven door er ook buiten de lessen mee bezig te zijn. Als we naar een optiekbeurs gaan of een lezing volgen over ons studiegebied, krijgen we een bonuspunt. Mooi meegenomen!"

5 vakken in de kijker

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hier ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Oogzorg. 

1
Anatomie en fysiologie

Tijdens de lessen Anatomie en Fysiologie van de Mens leer je alles over de cellen, weefsels organen en stelsels in het lichaam. Je maakt er kennis met de vaktermen van heel wat lichaamsstructuren en bestudeert ook de chemische processen die ons lichaam draaiende houden. Daarnaast krijg je ook een groot pakket Anatomie en Fysiologie van het Oog en het Visuele Systeem, zodat de bouw en werking van dit zintuig geen geheimen meer heeft voor jou.

2
Wetenschappelijk en klinisch redeneren

In het 1e jaar maak je kennis met wetenschappelijke literatuur: je raakt bedreven in het opzoeken van teksten in wetenschappelijke databases en wordt begeleid bij het schrijven van een wetenschappelijke paper. Tijdens het 2e jaar ga je dieper in op het verzamelen en analyseren van gegevens uit wetenschappelijk onderzoek en leer je hoe een casus aan te pakken. Eindigen doe je in het 3e jaar met een Bachelorproef rond een zelfgekozen onderwerp.

3
Optometrie

Optometrie is de wetenschap die het zicht meet. Aan de hand van verschillende optometrische tests krijg je ‘zicht’ op de software achter onze ogen. Zien is een samenspel van onze ogen, hersenen en het evenwichtsorgaan. Daaruit vloeit onze perceptie, die bij iedereen anders is. Juist dat maakt Optometrie zo boeiend.

4
Stage en talentontwikkeling

Praktijkervaring binnen het werkveld is de manier om de theorie om te zetten in praktijk. Doorheen de drie opleidingsfasen krijg je de kans om stage te lopen in verschillende contexten, zowel in het binnenland als in het buitenland. Daarnaast ga je samen met een talentcoach op zoek naar je eigen talenten en sterktes. Op die manier ontdek je waar jij goed in bent en welke weg je later wilt inslaan. De talentcoach zal je van dichtbij opvolgen en ondersteunen waar nodig. In de derde opleidingsfase kan je volop aan de slag met je talenten tijdens de keuzestage.

5
Optica

Bij dit vak zie je het licht, letterlijk. We bereiden je voor op toepassingen met optische hulpmiddelen zoals brillenglazen, contactlenzen, intra-oculaire lenzen (lenzen die in je oog zitten, bijvoorbeeld bij cataract), hulpmiddelen voor slechtzienden en verrekijkers. Je leert ook werken met allerlei soorten meetinstrumenten.

6
Orthoptie

Orthoptie betekent letterlijk “recht zien”. Je zal dus de samenwerking van de ogen onderzoeken, oogbewegingsstoornissen opsporen, het opsporen en het behandelen van een lui oog en je zal prosma’s aanpassen bij dubbel zien.

Geef kleur aan je opleiding door keuzevakken per opleidingsfase te kiezen.
Wil je aan de slag in een optiekzaak dan zal je keuze anders zijn dan moest je werken in een ziekenhuis of als orthoptist. Mits een creditcontract kan je, na je studies van 180 studiepunten, de andere keuzevakken afleggen. Tijdens de Talent 2daagse wordt uitgezocht waar je interesses liggen.

1ste jaar

Academische taalvaardigheid/Optiek I/EHBO cursus

2de jaar

Vreemde talen/Neuro-visuele revalidatie/ESKI/Optiek II

3de jaar

Verdieping Orthoptie/Speciale contactlensaanpassingen/Visuele training/Zelfstandig vestigen

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go International

Kom naar de infodag van 25.04.2020

Alle velden zijn verplicht

Na je diploma?

Wist je dat 100% van de afgestudeerden na 1 jaar al aan het werk is?

Aan de slag en verder studeren!

Als opticien-optometrist oefen je een veelzijdig beroep uit in de gezondheidszorg. Je bent in de eerste plaats een visueel zorgverlener en specialist van het zicht en de verbetering ervan. Je helpt mensen beter te zien door een bril, contactlenzen, andere aangepaste optische hulpmiddelen of door training op basis van een handelingsplan dat je opstelt.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Je bent geen nummer

Bij Odisee hebben we bewust gekozen voor kleinere groepen zodat het contact tussen studenten en docenten laagdrempelig blijft. 

2
Summer courses

Een extra duwtje in de rug nodig? We organiseren summer courses voor Chemie en Wiskunde vóór de start van het academiejaar. 

3
Academisch taalgebruik 1.0

De woorden 'academisch taalgebruik' doet bij veel studenten de moed in de schoenen zinken. Geen paniek! Via taalbegeleiding helpen we je graag de academische taal onder de knie te krijgen. 

4
Begeleiding op maat van jouw behoeften en situatie

73% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Aan het einde van je studieloopbaan krijg je een talentenbadge waarop je talenten en sterktes  - los van je examens en andere resultaten - in detail vermeld staan.  In het tweede jaar neem je deel aan een tweedaagse rond Talent en Communicatie (TACO). Via de sneltest ontdek je je talenten en werk je rond communicatie. Na twee dagen weet je waar je echt goed in bent en kun je je keuzestage en je bachelorproef afstemmen op je specifieke talenten. Een absolute win-win voor jou!

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Oud-studente Ruth vertelt

"Ik geef bijscholing over multifocale contactlenzen"

Ruth Allaert heeft net haar diploma Oogzorg op zak en geeft, in de optiek waar ze werkt, zelf al bijscholingen. "Ik leg tijdens informatieavonden de voordelen van multifocale contactlenzen uit. Er bestaat nog heel wat onwetendheid, zowel bij klanten die nog nooit lenzen droegen als bij huidige lensdragers. De informatieavond verlaagt de drempel om het toch eens te proberen."