Agro- en Biotechnologie - afstudeerrichting Voedingstechnologie

Kies voor de bachelor Agro- en Biotechnologie - afstudeerrichting Voedingstechnologie als je interesse hebt in  voedselveiligheid, voedselkwaliteit en de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen. Wil jij meewerken aan een gezonde en verantwoorde voedselketen? Bij Odisee kan het. Alles draait rond voedingsmanagement. Je krijgt inzicht in de voedselsamenstelling, het gebruik van voedseladditieven en microbiologische aspecten van  voeding. Je leert over kwaliteitszorgsystemen, conserveringsmethoden en de praktische toepassing van technische, chemische en microbiologische kennis bij de hygiënische bereiding, verwerking en controle van voedingsmiddelen en hun afgeleide producten. 

Voedingstechnologie
CHECK WANNEER JOUW OPLEIDING BEGINT

Mis de start van het academiejaar niet!

Wat is Voedingstechnologie en wat houdt de opleiding precies in?

 • Les in kleine groepen
 • Instapcursussen mogelijk
 • Focus op jouw interesse
 • Proeven van praktijk

Alles over voeding

In de afstudeerrichting Voedingstechnologie draait alles rond voedingsmanagement. De vakken Voedingsleer, Voedingschemie en Voedingsbeheer geven je inzicht in de voedselsamenstelling, het gebruik van voedseladditieven en microbiologische aspecten verbonden aan voeding. Kwaliteitszorgsystemen en conserveringsmethoden worden toegelicht in de vakken Voedselveiligheid en Industriële Processing. De vakken Voedingstechnologie en Analyse focussen op de praktische toepassing van technische, chemische en microbiologische kennis bij de hygiënische bereiding, verwerking en controle van voedingsmiddelen en hun afgeleide producten.

Interessante stages

Je kunt stage lopen in een brouwerij, een voedingsbedrijf, een labo, een controlebedrijf of in wetenschappelijk onderzoek.

Werken met voeding

Grondstoffen zoals granen, melk, dieren, groenten en fruit worden verwerkt of bewerkt tot eindproducten waaronder bier, boter, kaas, vlees, koekjes, chocolade, frisdranken, soepen, champagne, conserven … In dat productieproces spelen fysische en chemische processen een cruciale rol. Het eindproduct ondergaat strenge kwaliteitscontroles. Daaraan werk jij mee, in bedrijven of bij de overheid.

 

Laat je overtuigen door onze studenten

Voedingstechnologie studeren? Onze studenten aan het woord!

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Voedingstechnologie?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Agro- en Biotechnologie

 • Op afstand

  Je kunt Agro- en biotechnologie ook studeren in afstandsonderwijs. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding. Je ontvangt na afloop ook hetzelfde diploma. Het grote verschil is dat je geen theorielessen bijwoont. Voor de stage moet je wel voldoende tijd voorzien.

 • Onderzoek

  Veel docenten zijn ook actieve onderzoekers. De nieuwste bevindingen stoppen ze in je cursussen. De opleiding heeft zelfs een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF). In Agro- en biotechnologie kun je zelf proeven van de echte wetenschap.

 • Ondernemende student

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ aan, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Checklist!

De opleiding Voedingstechnologie, iets voor jou?

 • Je hebt een brede interesse in de natuur, planten en dieren.
 • Voedselveiligheid, voedselkwaliteit en voedselproductie interesseren je.
 • Je wil meewerken aan een gezonde en verantwoorde voedselketen.
Meisje - nadenkend
Ik ben controleur bij het federale voedselagentschap. Ik doe controles, neem monsters en moet toezien op de interpretatie van de wetgeving. We werken nauw samen met de regionale en lokale overheden. De vakken die we kregen in de opleiding waren de ideale voorbereiding voor mijn huidige functie.
Elynn
Oud-student Voedingstechnologie
Elynn voedingstechnologie
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Agro- en Biotechnologie - Voedingstechnologie?

Kennis opfrissen?

Heb je weinig wetenschappen of wiskunde gehad in je vooropleiding? Voor de start van de opleiding kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie en/of Wiskunde. Zo kun je tijdens de lessen beter volgen. De instapcursussen vinden half september plaats. 

Jij aan het roer

In de opleiding Agro- en biotechnologie ligt de focus op jouw eigen inbreng, werkveldervaring en keuzemogelijkheden. In alle afstudeerrichtingen geven we je eerst een brede visie op het werkveld mee. Daarin leer je alle basisprincipes die je later in je job nodig zult hebben. Als je die basisprincipes onder de knie hebt, kun je ze zelf gaan toepassen op de thema’s die je echt interesseren. We vertrekken dus altijd van jouw talenten en passies.

Praktisch bekeken

Vanaf het eerste jaar duik je op woensdag de praktijk en het werkveld in.  In het tweede en derde jaar doe je een grote stage waarvan je zelf de inhoud kiest. In het laatste jaar heb je nog amper theorielessen en bestaat de opleiding vooral uit werkplekleren. Je hebt dus veel minder les dan in een klassieke opleiding. We werken samen met meer dan vijfhonderd stagebedrijven, van klein tot groot, in binnen- en buitenland. Een meer structurele samenwerking is er met de Zoo van Antwerpen, FAVV, Boerenbond en de Groendienst van Sint-Niklaas. We hebben ook een nauwe band met verschillende onderwijsinstellingen zoals KU Leuven en UGent.

Beter duurzaam

De rode draad doorheen de opleiding Agro- en biotechnologie is duurzaamheid. We leren je duurzaam en ethisch verantwoord omgaan met onze aarde, onze voeding, onze dieren en planten. Duurzaamheid komt aan bod in al haar aspecten, zowel economisch als ecologisch en sociaal. Die aanpak garandeert je een solide opleiding die je voorbereidt op een carrière in een snel veranderende wereld. Ook moet je ethisch kunnen omgaan met mens, dier en omgeving. Betrokkenheid en ethisch denken zijn daarom zowel in het curriculum als in de omgang student-docent-werkveld van groot belang.

business & languages
Na je diploma

Wat na Voedingstechnologie?

Na de afstudeerrichting Voedingstechnologie kun je heel wat richtingen uit. 

Waar kun je aan de slag?

 • In de voedingsindustrie
 • In onderzoek en ontwikkeling
 • In controlelaboratoria
 • Bij overheidsinstanties zoals het voedselagentschap
 • In de voedingsproductie
Wat na je diploma labo-omgeving

Op de koffie bij alumni

Het werkveld van agro- en biotechnologen is breed, héél breed. Lees hier een aantal persoonlijke verhalen van onze afgestudeerden en het pad dat ze kozen: waar zijn ze beland, hoe zijn ze daar geraakt, hebben ze  tips en tricks om aan die begeerde job te komen? 

Of wil je verder studeren met je diploma Agro- en Biotechnologie?

 Via een schakelprogramma kun je een master in de Industriële Wetenschappen of een master in de Biowetenschappen behalen.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – ook een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.

 

Ontdek wat de job van voedingstechnologen inhoudt!

Ga internationaal

Binnen de opleiding zijn er heel wat mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. In het tweede en derde jaar kun je binnen of buiten Europa op stage. We hebben contacten in het noorden (o.a. de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Canada) en het zuiden van de wereld (in Benin, Bolivië, de Filipijnen en Zuid-Afrika). Uiteraard kun je ook in buitenlandse instellingen gaan studeren.

Universal Design for Learning

In de opleiding hanteren we het UDL-principe (Universal Design for Learning). Heb je studie- of examenfaciliteiten nodig? De meeste activiteiten zijn zo georganiseerd dat ze op dezelfde manier kunnen gevolgd worden door studenten met en zonder studiebeperkingen. Zijn de bestaande faciliteiten niet voldoende voor jou? Bespreek dat dan zeker met je studie(traject)begeleider.

Camps Sint-Niklaas

Campus Sint-Niklaas is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: het gebouw ligt op tien minuten wandelen van de Grote Markt en op vijftien minuten van het station. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bevallen. Daarnaast heeft de campus ook een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF), waar je tijdens stages en korte projecten kunt proeven van de echte wetenschap.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Jongen - Gele muts