Agro- en biotechnologie - Voedingstechnologie
Ben je geïnteresseerd in voedselveiligheid, voedselkwaliteit en de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen en wil je meewerken aan een gezonde en verantwoorde voedselketen, dan kies je voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie.

Een opleiding Agro- en biotechnologie - Voedingstechnologie. Wat houdt dat nu juist in?
-
Les in kleine groepen
-
Instapcursussen mogelijk
-
Focus op jouw interesse
-
Proeven van praktijk
Alles over voeding
In deze afstudeerrichting draait alles rond voedingsmanagement. De vakken Voedingsleer, Voedingschemie en Voedingsbeheer geven je inzicht in de voedselsamenstelling, het gebruik van voedseladditieven en microbiologische aspecten verbonden aan voeding. Kwaliteitszorgsystemen en conserveringsmethoden worden toegelicht in de vakken Voedselveiligheid en Industriële Processing. De vakken Voedingstechnologie en Analyse focussen op de praktische toepassing van technische, chemische en microbiologische kennis bij de hygiënische bereiding, verwerking en controle van voedingsmiddelen en hun afgeleide producten.
Stage
Je kunt stage lopen in een brouwerij, een voedingsbedrijf, een labo, een controlebedrijf of in wetenschappelijk onderzoek.
Werken met voeding
Grondstoffen zoals granen, melk, dieren, groenten en fruit worden verwerkt/bewerkt tot eindproducten waaronder bier, boter, kaas, vlees, koekjes, chocolade, frisdranken, soepen, champagne, conserven … In dat productieproces spelen fysische en chemische processen een cruciale rol. Het eindproduct ondergaat strenge kwaliteitscontroles. Daaraan werk jij mee, in bedrijven of bij de overheid.
Laat je overtuigen door onze studenten
De belangrijkste vakken op een rijtje
Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting Voedingstechnologie is een bacheloropleiding van drie jaar, met telkens 60 studiepunten. Benieuwd welke vakken er op het programma staan? Je ontdekt het hier.
Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Voedingstechnologie, iets voor jou?
-
Je hebt een brede interesse in de natuur, planten en dieren.
-
Voedselveiligheid, voedselkwaliteit en voedselproductie interesseren je.
-
Je wil meewerken aan een gezonde en verantwoorde voedselketen.

Ik ben controleur bij het federale voedselagentschap. Ik doe controles, neem monsters en moet toezien op de interpretatie van de wetgeving. We werken nauw samen met de regionale en lokale overheden. De vakken die we kregen in de opleiding waren de ideale voorbereiding voor mijn huidige functie.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Kennis opfrissen?
Heb je weinig wetenschappen of wiskunde gehad in je vooropleiding? Voor de start van de opleiding kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie en/of Wiskunde. Zo kun je tijdens de lessen beter volgen. De instapcursussen vinden half september plaats.
Jij aan het roer
In de opleiding Agro- en biotechnologie ligt de focus op jouw eigen inbreng, werkveldervaring en keuzemogelijkheden. In alle afstudeerrichtingen geven we je eerst een brede visie op het werkveld mee. Daarin leer je alle basisprincipes die je later in je job nodig zult hebben. Als je die basisprincipes onder de knie hebt, kun je ze zelf gaan toepassen op de thema’s die je echt interesseren. We vertrekken dus altijd van jouw talenten en passies.
Praktisch bekeken
Vanaf het eerste jaar duik je op woensdag de praktijk en het werkveld in. In het tweede en derde jaar doe je een grote stage waarvan je zelf de inhoud kiest. In het laatste jaar heb je nog amper theorielessen en bestaat de opleiding vooral uit werkplekleren. Je hebt dus veel minder les dan in een klassieke opleiding. We werken samen met meer dan vijfhonderd stagebedrijven, van klein tot groot, in binnen- en buitenland. Een meer structurele samenwerking is er met de Zoo van Antwerpen, FAVV, Boerenbond en de Groendienst van Sint-Niklaas. We hebben ook een nauwe band met verschillende onderwijsinstellingen zoals KU Leuven en UGent.
Beter duurzaam
De rode draad doorheen de opleiding Agro- en biotechnologie is duurzaamheid. We leren je duurzaam en ethisch verantwoord omgaan met onze aarde, onze voeding, onze dieren en planten. Duurzaamheid komt aan bod in al haar aspecten, zowel economisch als ecologisch en sociaal. Die aanpak garandeert je een solide opleiding die je voorbereidt op een carrière in een snel veranderende wereld. Ook moet je ethisch kunnen omgaan met mens, dier en omgeving. Betrokkenheid en ethisch denken zijn daarom zowel in het curriculum als in de omgang student-docent-werkveld van groot belang.

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Na de afstudeerrichting Voedingstechnologie kun je heel wat richtingen uit.
Waar kun je aan de slag?
-
In de voedingsindustrie
-
In onderzoek en ontwikkeling
-
In controlelaboratoria
-
Bij overheidsinstanties zoals het voedselagentschap
-
In de voedingsproductie

Op de koffie bij alumni
Het werkveld van Agro- en biotechnoloog is breed, héél breed. Lees hier een aantal persoonlijke verhalen van onze afgestudeerden en het pad dat ze gekozen hebben: waar zijn ze beland, hoe zijn ze daar geraakt, hebben ze misschien tips en tricks om aan die begeerde job te komen?
Of wil je verder studeren?
Heb je een bachelordiploma Agro- en biotechnologie op zak en wil je nog verder studeren? Via een schakelprogramma kun je een master in de Industriële wetenschappen of een master in de Biowetenschappen behalen.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Ontdek wat de job van voedingstechnologen inhoudt!
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download een brochure.
