Bachelor Verpleegkunde - Internationaal Traject

Heb je interesse om verpleegkunde te studeren en ben je daarbij op zoek naar een extra uitdaging? Ben je volledig gewonnen voor de opleiding Verpleegkunde, maar mis je dus nog die extra focus op meertaligheid, grootstedelijkheid, cultuursensitieve zorg en internationale competenties? Dan is het internationaal traject verpleegkunde beslist iets voor jou!

verpleegkunde
CHECK WANNEER JOUW OPLEIDING BEGINT

Mis de start van het academiejaar niet!

Wat is een internationaal traject Verpleegkunde, wat houdt dat precies in?

 • Verpleegkunde met een plus
 • Talen oefenen
 • Authentieke grootstedelijke contexten
 • Stages over de grenzen
 • Werken in grootstad of buitenland: check!

Aan Odisee houden we de vinger aan de pols van het voortdurend veranderende zorglandschap. Daarom bieden we ook een internationaal traject aan. Absoluut een meerwaarde voor wie in een grootstad of het buitenland aan de slag wil. In dit traject word je expliciet voorbereid op cultuursensitieve, grootstedelijke en meertalige zorg. Iets voor jou?

Anderstalige vakken

Over je vier opleidingsjaren heen krijg je verschillende opleidingsonderdelen in het Frans en het Engels. In je tweede, derde en vierde jaar kun je deelnemen aan Engelstalige of Franstalige keuzevakken.

Uitdagende stages, ook over de grenzen

In je eerste en tweede opleidingsjaar doe je stages in Franstalige afdelingen van Brusselse ziekenhuizen. In je tweede jaar kun je bovendien deelnemen aan een internationaal project of kun je al een korte stage lopen in Europa. In het derde jaar zijn er tal van mogelijkheden om voor een korte of langere periode in of buiten Europa op stage te gaan. In je vierde jaar kun je kiezen voor een stage in het buitenland gedurende een volledig semester. 

Extra troef voor de toekomst

Je hebt hetzelfde diploma in handen als de studenten van het reguliere traject Verpleegkunde, maar dan met extra troeven. Jij kunt namelijk aantonen dat je voorbereid bent op een meertalige, grootstedelijke en cultuursensitieve zorg en internationale competenties hebt opgebouwd om ook in het buitenland of bij hulporganisaties als verpleegkundige aan de slag te gaan. Dit alles staat uitstekend op je CV. Aanvullend bij je diploma krijg je een attest dat je het internationale traject hebt gevolgd.

Het is mijn droom om in ontwikkelingslanden te werken en mensen te helpen die geen toegang hebben tot degelijke gezondheidszorg. Daarom koos ik voor het internationale programma van de opleiding Verpleegkunde. Dat bereidt je goed voor op het latere beroep maar laat je ook je talen oefenen en biedt je meer kansen om naar het buitenland te gaan.
Dorine van der Pluijm
Studente Verpleegkunde Brussel (internationaal traject)
Verpleegkunde internationaal traject dorien van der pluijm
MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Verpleegkunde - Internationaal Traject?

Checklist!

Is de opleiding Verpleegkunde - Internationaal Traject iets voor jou?

 • Werken in een multiculturele of internationale setting boeit je.
 • Je wil inzetten op je talen.
 • Je bent geboeid door de mens als een lichamelijke, geestelijke en sociale eenheid.
 • Je wil je engageren voor de zorg van mensen.
 • Verantwoordelijkheidsgevoel is je niet vreemd, interesse in techniek evenmin.
 • Problemen los je creatief op als de standaardoplossing geen uitkomst biedt.
 • Je wil niet alleen zorgen voor mensen, maar ook meewerken aan een hogere zorgkwaliteit.
Meisje - nadenkend
Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat is een internationaal traject Verpleegkunde, wat houdt dat precies in?

Gelijke inhouden

Er is inhoudelijk geen verschil tussen de reguliere opleiding en het internationaal traject Verpleegkunde. De inhoud van beide opleidingen is identiek, je krijgt dezelfde vakken gedoceerd, alleen in verschillende talen.

Simulate it till you make it

Eén van onze stokpaardjes is simulatieonderwijs. We nodigen simulanten of acteurs uit zodat je in een veilige, gecontroleerde context de leerstof kunt inoefenen. Welke hoofdcampus je ook kiest, je krijgt sowieso een training in het SiTCA, ons simulatie- en trainingscentrum in Aalst.

Diverse projecten

Als student Verpleegkunde krijg je verschillende projecten voorgeschoteld. Zo is er een ontmoeting met zorgvragers en zorgverleners, waarbij je via getuigenissen en activiteiten ervaart wat het is om met een zorgvraag door het leven te gaan. Bij het project moeder-kind komt een jonge mama haar verhaal vertellen. Je maakt ook kennis met de mogelijkheden om binnen je opleiding Verpleegkunde een buitenlandse ervaring op te doen.

Leerwerkplaats

Zet je schrap, want met een groep medestudenten neem je onder begeleiding van je docenten en leerzorg coaches een deel van een ziekenhuis afdeling over. Helemaal zelfstandig!

Stage? Jij kiest!

In je vierde opleidingsjaar loop je twee keer een langdurige stage van telkens minstens 400 uur. Je kunt zelf kiezen binnen welk domein je die stage doet. Op die manier kun je proeven van het ruime werkveld en word je nog meer voorbereid op je instap in het werkveld als bachelor in de verpleegkunde. Dankzij onze goede contacten met het werkveld kunnen we elke stageaanvraag persoonlijk bekijken. Ben je benieuwd naar het leven op een minder evidente stageplaats zoals een gevangenis, medisch-pedagogisch instituut of een brandwondencentrum? Samen met jou bekijken we de mogelijkheden en doen we er alles aan om een geschikte stageplaats te vinden.

baso brussel
Na je diploma

Wat na internationaal traject Verpleegkunde?

Met een diploma van het internationaal traject Verpleegkunde heb je hetzelfde diploma in handen als de studenten van het regulier traject, maar dan met extra troeven. Je kunt namelijk aantonen dat je sterk bent in meerdere talen en dat je een internationale ervaring achter de rug hebt.

Waar kun je aan de slag?

 • Bij hulporganisaties die een steentje bijdragen in ontwikkelingslanden of oorlogsgebieden
 • In ziekenhuissettings
 • Woonzorgcentra
 • Bij gespecialiseerde artsen
 • In de thuiszorg
 • In de bedrijfssector
 • In het onderwijs
 • Als zelfstandige
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren na je diploma Verpleegkunde?

Na je opleiding Verpleegkunde kun je bij Odisee verder studeren in het postgraduaat Palliatieve Zorg (Brussel), Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg (Aalst). Via een schakelprogramma heb je ook de mogelijkheid om door te stromen naar een academische master bij een partner van de Associatie KU Leuven.

Brussel-Terranova

Het internationaal traject van de bachelor Verpleegkunde bij Odisee wordt georganiseerd op Campus Brussel-Terranova. Terranova is een innovatieve samenwerking tussen Odisee en Kliniek Sint-Jan. De Brusselse locatie biedt de student in de eerste plaats de opportuniteit om te studeren en werkveldervaring op te doen in een multiculturele omgevind en ondergedompeld te worden in de meertaligheid van de hoofdstad. Brussel is een smeltkoers van verschillende culturen, nationaliteiten en talen.

Terranova is een innovatieve samenwerking tussen Odisee en Kliniek Sint-Jan.

Je vindt er alles om de vaardigheden te trainen die een verpleegkundige onder de knie moet hebben. In de skillslabs krijg je demonstratielessen en kun je zelfstandig oefenen. Twee simulatieruimtes zijn ingericht als echte patiëntenkamers. Verder is er een stockageruimte en een unit voor intensieve zorgen. Terranova is veel meer dan een campus: je komt er overal in contact met de patiënten van Kliniek Sint-Jan uit het multiculturele Brussel, én met studenten uit andere gezondheidsopleidingen. Ook dat bereidt je voor op je latere werksituatie.

 

Verpleegkunde van de toekomst

De gezondheidszorg verandert vandaag sneller dan ooit tevoren. Er komt steeds meer technologie bij kijken, de wetenschap staat niet stil en er is een verschuiving van het ziekenhuis naar het thuisveld. Als verpleegkundige van de toekomst zul je te maken hebben met kwetsbare groepen in de maatschappij: ouderen, mensen met een psychische kwetsbaarheid, mensen in kansarmoede, vluchtelingen… We laten je ervaren hoe het is om als partner in de zorg met deze groepen aan de slag te gaan. De opleiding Verpleegkunde is bij Odisee zo uitgebouwd, dat jij er na vier jaren helemaal staat als ‘verpleegkundige van de toekomst’. Je diploma wordt automatisch in heel Europa erkend.

Laat je overtuigen door onze studenten Verpleegkunde - Internationaal Traject

Internationaal traject Verpleegkunde volgen? Onze studenten aan het woord!

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?