Rescert Warmtepompen

Veel mensen zijn op zoek naar oplossingen om hun energiekosten onder controle te houden. De transitie naar meer hernieuwbare energie kreeg hierdoor een enorme boost. De groei van het aantal warmtepompen in ons land was vorig jaar ongezien groot. Met 30.000 installaties kunnen we spreken van een verdubbeling op een jaar tijd!

Deze trend zal zich blijven doorzetten. De nood aan betrouwbare en kwaliteitsvolle installateurs van warmtepompen die goed opgeleid en gecertificeerd zijn door het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest of het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest is erg hoog. Bovendien heeft de Vlaamse regering beslist dat enkel eigenaars die een warmtepompinstallatie laten plaatsen door een aannemer die beschikt over een certificaat van bekwaamheid nog premies kunnen ontvangen (bouwvergunning voor 1 januari 2014). 

Ben je technicus, architect, ingenieur, installateur en wil je je specialiseren in het installeren en onderhouden van warmtepompen?

Dan kan je bij Odisee terecht voor de opleiding Rescert Warmtepompen!

Man werkt aan warmtepomp
Rescert warmtepompen

Voor wie?

Deze opleiding richt zich tot installateurs van centrale verwarming, warmtepompen en koeltechnici. De opleiding is ook interessant voor:

 • Technici met ervaring
 • HVAC-technici
 • Elektrotechnisch installateurs/elektrotechnici
 • Technisch geschoolden zonder ervaring
 • Bouwprofessionelen op zoek naar kennis: architecten, ingenieurs, leerkrachten

Certificaat

Je behaalt het certificaat van ‘Installateur hernieuwbare energie – warmtepompen’ na het volgen van de opleiding en als je slaagt voor het aansluitend examen. Bovendien moet je voldoen aan de toekenningsvoorwaarden (zie Rescert).

Dit certificaat is vijf jaar geldig. De aanvraag tot het bekomen van het certificaat doe je bij Rescert zelf. Meer info hierover vind je op de website van Rescert.  

Inhoud

De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Aan het eind van de opleiding kan je de bouwheer adviseren over de meest aangewezen warmtepomp in functie van zijn/haar vereisten. Daarnaast kan je de warmtepomp installeren, in dienst stellen, onderhouden en eventuele storingen verhelpen. 

Merk op: Met enkel een RESCERT-certificaat is het niet toegelaten om bepaalde activiteiten aan warmtepompen met gefluoreerde broeikasgassen of ozonlaagafbrekende stoffen uit te voeren waarbij er een risico op emissies van deze koelmiddelen bestaat (installatie, reparatie, lekkagecontroles,...). Het bezit van een specifieke erkenning als koeltechnicus categorie I, II, III of IV en koeltechnisch bedrijf is hiervoor verplicht.

Thema's in de opleiding

Volgende thema's komen in de opleiding aan bod:

 • Marketing
 • Kostenberekening
 • Milieu
 • Geologie
 • Energiezuinige gebouwen
 • Technische details
 • Warmte- en koeldistributiesystemen
 • Warmtebronnen
 • Werkwijzen
 • Locatie beoordelen
 • Installatie en indienststelling
 • Basis elektriciteit
 • Klantenoverdracht
 • Onderhoud
 • Veel voorkomende fouten
Warmtepompen

Praktische info op een rijtje

Waar, wanneer, hoeveel kost het, wie moet ik contacteren? Je vindt alle praktische informatie hieronder. 

 • Waar en wanneer?

  De opleiding bestaat uit vijf lesdagen en een examendag. Dit zijn de data van de eerstvolgende reeks:  27 september 2024 en 4, 11, 18 en 25 oktober 2024. Het examen gaat door op 22 november 2024 vanaf 8.30 uur.  De lessen duren van 8.30 tot 16.15 uur. 

  Zowel de opleiding als het examen vinden plaats op Campus Aalst.  

   

 • Studiegeld

  In academiejaar 2024-2025 bedraagt het studiegeld € 1.250 (inclusief examengeld, cursusmateriaal, koffiepauzes en een broodjeslunch).

 • KMO-portefeuille

  De opleiding is erkend voor het gebruik van KMO-portefeuille. Het erkenningsnummer van Odisee Advanced Education is DV.O100347. Je mag het thema 'Beroepsspecifieke competenties' selecteren. 

  Alle informatie m.b.t. het gebruik van KMO-portefeuille vind je hier

   

   

 • Vlaams opleidingsverlof en betaald educatief verlof

  NIEUW: vanaf 2023-2024 omvat de opleiding 32 contacturen en is erkend voor Vlaams opleidingsverlof.  Meer info: Vlaams Opleidingsverlof

  De opleiding is niet erkend voor Betaald educatief verlof (Brussels Hoofdstedelijk Gewest).

 • Erkenning door Volta

  De opleiding is erkend door Volta. Bedrijven en organisaties die vallen onder het PSC149.01 (RSZ prefix 067 of 467) hebben recht op een opleidingspremie voor iedere medewerker die deze opleiding volgt. Per medewerker bedraagt het premiebedrag maximum € 15,5 per uur. Vraag de premie online aan, ten minste drie werkdagen voor de start van de opleiding.

  Meer info: www.volta-org.be

 • Erkenning door Constructiv

  De opleiding is erkend door Constructiv. Arbeiders tewerkgesteld in PC124 hebben recht op premies voor opleidingen en tussenkomst in de opleidingskost.  
  De tussenkomst is € 15 per uur in de loonkost voor weekdagopleidingen. Daar bovenop komt er nog een tussenkomst in de opleidingskost (€ 5 of € 10 per uur voor respectievelijk theoretische of praktische opleidingen), dit t.e.m. 120 per uur per schooljaar. 

  Sinds september 2019 is er een verschil voor bedrijven met arbeiders tewerkgesteld in Vlaanderen: daar is de tussenkomst € 21,30 per uur in de loonkost (conform het Vlaams Opleidingsverlof), dit t.e.m. 125 uur per schooljaar. 

  Alle details vind je terug op de website van Constructiv

Praktische informatie studeren als volwassene

Vanaf wanneer ben ik ingeschreven?

Je bent ingeschreven van zodra je je persoonsgegevens bezorgt aan Odisee via het online inschrijvingsformulier.  Je ontvangt een automatische e-mail na ontvangst van deze gegevens. Vanaf dat ogenblik zijn de algemene voorwaarden van toepassing. 

Kan ik mijn inschrijvingsgeld spreiden?

In sommige uitzonderlijke gevallen is spreiden van betaling mogelijk. Neem contact op met de administratief verantwoordelijke van de opleiding om dit te bespreken.

Wat als ik niet aanwezig kan zijn?
 

 • Als je niet aanwezig kan zijn, dien je zo snel mogelijk de administratief verantwoordelijke te verwittigen.
 • Schreef je je in voor een studiedag en kan je niet aanwezig zijn? Indien je dit wenst, kan een collega jouw plaats innemen. Verwittig de administratief verantwoordelijke hiervan.

Wat als ik mijn inschrijving wil annuleren?

Je dient steeds schriftelijk te annuleren via oae.gent@odisee.be, oae.brussel@odisee.be of rechtstreeks via je opleidingsverantwoordelijke.

Ik volg een postgraduaat of navorming met getuigschrift:

 • Annuleer je tot 15 dagen voor de start van de opleiding, dan dien je een vergoeding van € 50 te betalen.
 • Annuleer je vanaf 15 dagen voor de start t.e.m. 1 dag voor de start van de opleiding, dan ben je € 250 verschuldigd.
 • Annuleer je vanaf de start van de opleiding t.e.m. 30 dagen na de startdatum, dan ben je de helft van het inschrijvingsgeld verschuldigd. 
 • Annuleer je later dan 30 dagen na de start van de opleiding, ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. 

Ik volg een navorming met attest van deelname (bv. studiedag):

 • Annuleer je vanaf 15 dagen voor de start t.e.m. 1 dag voor de start van de opleiding, dan ben je € 50 verschuldigd.
 • Annuleer je vanaf de startdatum van de opleiding, ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd.

Odisee als inclusieve hogeschool

Odisee staat voor open, toegankelijke leergemeenschappen want deze vormen een krachtige hefboom voor effectief leren. Als we inclusief zeggen, denken we aan:

1. Toegankelijkheid: breed scala lerenden en afstuderenden

2. Vaardig in differentiatie: én uitdagen én ondersteunen

3. Samenwerkend leren

4. Sociale binding

5. Living campus als een open huis

Ontdek hoe Odisee Hogeschool jou kan ondersteunen tijdens jouw studie

 

Digitale leeromgeving

Volg je een langlopende opleiding, dan vind je het cursusmateriaal in de digitale leeromgeving TOLEDO. Ook de communicatie met jou verloopt grotendeels via deze leeromgeving.

Hoe activeer ik mijn Toledo-account?

Handen uit de mouwen volwassenen student LLL

Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?

Deze opleiding is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit de opleiding is die je zoekt? 

Dan kun je meteen inschrijven. 

Toch nog bijkomende vragen of twijfels?

Heb je nog een grote of kleine vraag?  Contacteer ons! Wij zullen je graag een antwoord geven. 

Jongen - Gele muts
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Deze opleiding maakt deel uit van Continue

Continue is hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit langere opleidingen zoals bachelors, graduaten, banaba’s of postgraduaten, volledig op maat van 25-plussers. Of korte opleidingen zoals navormingen, microcredentials en studiedagen.

Continue.be is hét platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen.

Continue, dat is levenslang leren