Energiedeskundige type D

De Energiedeskundige type D maakt Energieprestatiecertificaten op voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR) voor o.m. winkels, kantoorgebouwen ziekenhuizen, openbare gebouwen, etc.

Wil je goed voorbereid deelnemen aan het centrale examen om te werken als Energiedeskundige type D? Volg dan deze zesdaagse opleiding!

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Energiedeskundige type D
Energiedeskundige type D

Waarom Energiedeskundige type D?

Vlaanderen staat aan het begin van het meest grootschalige renovatieproject van deze eeuw. Tegen 2050 moeten alle grote niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen koolstofneutrale verwarming, sanitair warm water, koeling en verlichting hebben.

Voor grote niet-residentiële gebouwen gelden volgende verplichtingen:

Het is de energiedeskundige type D die een EPC voor een groot niet-residentieel gebouweenheid zal kunnen opmaken.

Expert gezocht

Vlaanderen is  op zoek naar experts die zich willen bijscholen tot energiedeskundige type D. Als energiedeskundige type D ben je niet zomaar een expert. Je bent een ambassadeur voor een breder project waarbij we stap voor stap toewerken naar een koolstofneutraal niet-residentieel gebouwenpark in Vlaanderen tegen 2050. Jouw rol is om eigenaars en beheerders van die gebouwen bij te staan in dat traject. 

 

Inhoud

De opmaak van het Energieprestatiecertificaat (EPC) voor niet-residentiële gebouwen gebeurt volgens een specifieke, nieuwe methodiek.

In deze opleiding bereiden we je voor op de effectieve opmaak van EPC's NR. Je krijgt een uitgebreide uiteenzetting over de methodiek, je leert de software aangereikt vanuit het Vlaams Energieagentschap (VEKA) kennen en we maken praktische oefeningen.

Aan de hand van voorbeelden breid je jouw bekwaamheid nog verder uit zodat je goed voorbereid kan deelnemen aan het centraal examen.

Centraal examen

Je moet slagen voor een centraal examen om te kunnen starten als Energiedeskundige type D.

Je kan inschrijven voor dit examen via de energieprestatiedatabank. Je krijgt alle info hierover tijdens de opleiding.

Versterking erkenningsregeling voor energiedeskundigen

VEKA zal de erkenningsregeling voor energiedeskundigen type A en D in de toekomst versterken.
Er zal een onafhankelijkheidsvereiste zijn voor energiedeskundigen. Er wordt een onverenigbaarheid ingevoerd voor aannemer en vastgoedbemiddelaar voor de opmaak van het EPC voor de gebouwen waaraan ze zelf werken uitvoeren of in eigen portefeuille hebben.  
De onverenigbaarheid geldt voor alle werknemers van het kantoor en is ook van toepassing op syndici voor de gebouwen die ze in hun beheer hebben.
Deze onverenigbaarheid treedt in werking op een door de minister nader te bepalen datum en niet vroeger dan 1 juli 2026.  

Meer informatie kan u hier terugvinden. 

Jongeman legt iets uit met zijn handen

Praktische info op een rijtje

Waar, wanneer, hoeveel kost het, wie moet ik contacteren? Je vindt alle praktische informatie hieronder.

 • Waar?

  Deze opleiding vindt plaats in Odisee - Campus Aalst, Kwalestraat 154 te 9320 Aalst.

 • Wanneer?

  De eerstvolgende lessenreeks start op maandag 22 april 2024
  De overige lesdagen gaan door op 23, 24 en 25 april, 6 en 7 mei 2024.
  De lessen duren telkens van 16 tot 22 uur. 

 • Studiegeld

  Het studiegeld voor het academiejaar 2023-2024 bedraagt € 860 (broodjesmaaltijd en toegang tot het digitale leerplatform inbegrepen). 

 • KMO-portefeuille

  De opleiding is erkend voor het gebruik van KMO-portefeuille. Het erkenningsnummer van Odisee Advanced Education is DV.O100347.
  Duid als thema zeker 'Duurzaamheid - Energie-efficiëntie' aan. Op die manier kan je als kmo een hoger steunpercentage krijgen. 

  Alle informatie m.b.t. het gebruik van KMO-Portefeuille vind je hier.

 • Vlaams opleidingsverlof en Betaald educatief verlof

  De opleiding 'Energiedeskundige Type D' wordt helaas niet erkend voor Vlaams opleidingsverlof of betaald educatief verlof (Brussels Gewest).
  Meer info: Vlaams Opleidingsverlof of Betaald educatief verlof.

Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?

Toch nog bijkomende vragen of twijfels?

Heb je nog een grote of kleine vraag? Contacteer ons! We zullen je graag een antwoord geven.

Jongen - Gele muts
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Deze opleiding maakt deel uit van Continue

Continue is hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit langere opleidingen zoals bachelors, graduaten, banaba’s of postgraduaten, volledig op maat van 25-plussers. Of korte opleidingen zoals navormingen, microcredentials en studiedagen.

Continue.be is hét platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen.

Continue, dat is levenslang leren