Terug naar overzicht

Graduaat in de Marketing- en communicatiesupport

Talenthogeschool

Overtuigd van je studiekeuze?

Schrijf je in!

Start je inschrijving

Wat leer je?

De lessen op de hogeschool zijn voornamelijk werkcolleges waarin je zelf aan de slag gaat. Als gegradueerde in de Marketing- en communicatiesupport aan Odisee, word je getraind in 4 beroepsrollen:

 • Als co-organisator komt het er op aan om vlot en proactief marketing- en/of communicatiecampagnes te ondersteunen. Daarvoor ontpop je je als een teamspeler.
 • Als dienstondersteuner weet je de nodige informatie te verzamelen en professioneel te presenteren dankzij je grafische & IT-skills.
 • Als communicator sta je interne en externe contacten en relaties probleemloos te woord in drie verschillende talen. Of je nu marketing of communicatie doet, je stemt je boodschap altijd af op de doelgroep.
 • Als kwaliteitsbewaker word je gewaardeerd door je positieve arbeidsattitude, je leergierigheid en je vermogen om je taken zelfstandig en probleemoplossend uit te voeren.

Leerstof spreiden

We verdelen elk semester in 2 kwartalen van telkens 7 weken les. Hierdoor moet je op minder vakken gelijktijdig focussen. In week 8 zijn er evaluatie­momenten. Je kiest zelf wanneer je je tweede examenkans opneemt: na het paasverlof (einde kwartaal 3) of na de zomervakantie (augustus, september)

Aparte modules

Je hoeft niet meteen het hele programma te volgen. Je kan ook 1 module kiezen zoals bijvoorbeeld Visuals 1 (Photoshop en Illustrator). Dan behaal je na 8 weken een creditbewijs.

Gloednieuw

Je kunt vanaf volgend academiejaar 2020-2021 de graduaatsopleiding Marketing- en communicatiesupport ook combineren met je job.

Geboeid door marketing en/of communicatie? GRADUAAT Of BACHELOR?

Ben je iemand die graag onmiddellijk aan de slag gaat? Focus je liever op skills en is theorie minder jouw ding? Of is 3 jaar studeren voor jou net iets te lang? 

Behaal in twee jaar tijd je graduaatsdiploma en je inzet wordt een succeservaring. Nadien ga je werken of studeer je verder. Een graduaatsopleiding slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding. 

Dagprogramma of zaterdag/avondprogramma

Het graduaat Marketing- en communicatiesupport kun je volgen als dagprogramma of als zaterdag/avondprogramma, zowel voltijds als deeltijds.

In het 2de jaar kies je tussen de afstudeerrichtingen Marketingsupport of Communicatiesupport. In het eerste jaar is de leerstof van beide afstudeerrichtingen hetzelfde. Tijdens het werkplekleren leg je de focus op marketing óf op communicatie.

Werkplekleren, wat is dat precies?

We halen je weg van de schoolbanken: bij Marketing- en communicatiesupport aan Odisee vindt werkplekleren immers al plaats in een bedrijf vanaf het tweede semester. Wij zijn immers de COhogeschool met een uitgebreid netwerk van bevoorrechte partners. Docenten van de opleiding en de werkplekmentor zorgen voor een topwissel­werking waarbij je wat je leert ook meteen toepast op je werkplek. 

In het eerste semester bereiden we je grondig voor, we nodigen gastsprekers uit en we bezoeken bedrijven. Je draait mee bij marketing- en communicatie­activiteiten in onze inhousecompany. Zo ondervind je welke professionele attitude op de werkvloer verwacht wordt en leer je probleem­oplos­send en (pro-)actief te handelen.

Talentgericht

Tijdens de onthaalweek maak je kennis met je medestudenten en met de opleiding. Dat vinden we heel belangrijk. We vertrekken vanuit jouw persoonlijke beginsituatie en bekijken welk traject jou het meeste groei kan opleveren.

De gegradueerde Marketingsupport

Als marketingmedewerker ben je een klantgerichte en commerciële teamspeler die ondersteuning biedt bij het opzetten van events en de promotie van producten en/of diensten.

Tijdens je opleiding leer je promotiemateriaal te verspreiden via e-mail; in te staan voor het uploaden van materiaal naar een cloud of een ander type opslagsysteem. Social media en het internet worden jouw vertrouwd werkterrein. Je beheerst de belangrijkste tools voor digitale marketing en marketing­communi­catie.

De gegradueerde Communicatiesupport

Als communicatiemedewerker heb je een vlotte pen. Je ondersteunt de interne communicatie tussen diensten of de externe communicatie van projecten en events, zowel mondeling, schriftelijk als digitaal. 

Tijdens je opleiding leer je contacten te leggen, interne en externe relaties te onder­houden en doelgroepgericht te communiceren.  

Iets voor jou?

Het graduaat Marketing- en communicatiesupport is zeker iets voor jou als je je in de meeste van de uitspraken hiernaast herkent:

 • Ik hou van afwisseling en al doende leer ik het best.
 • Ik vind het boeiend om mee te werken aan campagnes.
 • Ik kan vlot overweg met de pen en met de computer.
 • Ik leg snel contact met anderen.
 • Communiceren zit me in het bloed.
 • Ik ben creatief en zoek graag naar oplossingen.
 • Ik heb oog voor detail.
 • Bij de ontwikkeling van marketing- of communicatietools schrikt de technologie me niet af.
 • Nieuwe trends in marketing en social media boeien mij.
 • Mijn talenkennis helpt mij bij het netwerken en het ondersteunen van klanten.

Infobrochure

Download

Coach voor graduaatstudenten

Ben je graduaatsstudent en heb je een luisterend oor nodig? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met je studentencoach. Die treedt op als tussenschakel tussen jou, je opleiding en alle diensten van Odisee en helpt je bij allerlei administratieve verplichtingen en bij persoonlijke vragen. Zo kun jij je volledig focussen op je studie.

Contacteer je studentencoach via kristine@odisee.be voor Campus Gent en isabel@odisee.be voor Campus Aalst en Brussel.

 

Wat doet de studentencoach?

De studentencoach:

 • zorgt ervoor dat je je snel opgenomen voelt in de Odiseegemeenschap;
 • helpt je je weg te vinden in de dienstverlening van de hogeschool;
 • helpt je bij je administratieve verplichtingen;
 • brengt je bij vragen en problemen in contact met de juiste personen of instanties;
 • zoekt een passend antwoord voor elke vraag en elk probleem. 

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over 1 van de volgende studiebewijzen:

 • een studiegetuigschrift vh tweede leerjaar vd derde graad vh secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met 1 van de bovenstaande studiebewijzen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

 

FAQ

Vind hier een antwoord op al je vragen

FAQ over graduaatsopleidingen
Vragen? Stel ze hier

Voor de dagopleiding:

katrien.vanmechelen@odisee.be        

Voor de avondopleiding:

amber.dewil@odisee.be

Na je diploma

Met je diploma van gegradueerde kun je meteen aan de slag in een marketing- of communicatieafdeling of als ondersteuner van de communicatie bij HR of bij een andere dienst. Je kunt natuurlijk ook verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld bij Odisee kiezen voor een vervolgtraject en je bachelordiploma Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Marketing of je bachelordiploma Office management behalen.

Bacheloropleidingen bij Odisee