Terug naar overzicht

Graduaat in de Marketing- en communicatiesupport

Talenthogeschool

Welkom van 10u tot 14u

Zaterdag 6 maart digitale infodag

Info en aanmelden

Word marketing- en communicatieprofessional

Wil je aan de slag op een marketing- of communicatieafdeling? Ben je vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan is het graduaat Marketing- en communicatiesupport echt iets voor jou!

Deze opleiding is erg praktijkgericht en heeft dus een uniek karakter binnen het hoger onderwijslandschap. Deze opleiding stoomt je op twee jaar tijd ook klaar voor een job in de marketing- en communicatiesector.

 Een graduaatsopleiding kan daarnaast een brug zijn tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding en maakt een volwaardig deel uit van het hoger onderwijs. 

Je kan deze opleiding volgen in dagonderwijs of kiezen voor het avond/zaterdagtraject.  

Overzicht van alle vakken

Bekijk het studieprogramma
Afstudeerrichting Marketing

Naast de algemene vakken zal je vakspecifieke kennis vergaren zoals marketingplanning, sales-en accountsupport. Ook op de werkplek en in je afstudeerproject zal de focus gaan naar marketing. Als marketingmedewerker ben je een klantgerichte en commerciële teamspeler die ondersteuning biedt bij het opzetten van campagnes, events en de promotie van producten en/of diensten. Het internet en alle social media-kanalen worden jouw vertrouwd werkterrein. Je beheerst de belangrijkste tools voor digitale marketing en marketingcommuni­catie.

Afstudeerrichting Communicatie

Communicatieplanning, kernachtig schrijven en contentcreatie zijn vakken die jouw communicatietechnieken naar een hoger niveau zullen tillen. Daarnaast krijg je ook algemene vakken. Op de werkplek en in je afstudeerproject ligt de focus op communicatie. Als communicatiemedewerker heb je een vlotte pen en goede talenkennis.  Je ondersteunt de interne communicatie tussen diensten of de externe communicatie van projecten en events, zowel mondeling, schriftelijk als digitaal. Tijdens je opleiding leer je contacten te leggen, interne en externe relaties te onder­houden en doelgroepgericht communiceren. 

Wat leer je?

De lessen zijn voornamelijk practica en werkcolleges. Als gegradueerde in de Marketing en communicatiesupport aan Odisee...

 • kan je de in- én externe communicatie en marketing van zowel grote als kleine organisaties ondersteunen. 
 • ondersteun je vlot en proactief marketing- en communicatiecampagnes. 
 • werk je mee aan projecten en plan je evenementen als geen ander. 
 • schud je de juiste copy uit je pen/klavier voor elk doeleinde en elke doelgroep, in het Nederlands, Frans en Engels.
 • kan je beelden bewerken, allerhande communicatie-, marketing- en promotiemateriaal maken. Photoshop, Illustrator en Indesign zullen jou daarbij helpen. 
 • hebben Word, PowerPoint, Teams en Outlook geen geheimen meer voor jou.
 • leer je samenwerken en word je helemaal klaargestoomd voor de bedrijfswereld. 

In het eerste jaar krijgt iedereen dezelfde leerstof. In het tweede jaar kies je een afstudeerrichting: Marketing- of Communicatiesupport.

Dagtraject

Het dagtraject omvat 120 studiepunten gespreid over 2 academiejaren. Je volgt 2 dagen per week les. In elk vak werk je aan competenties die belangrijk zijn voor een medewerker marketing en communicatie.
Deze competenties oefen je ook 3 dagen per week op de werkvloer tijdens het werkplekleren.
In deze opleiding geven we de taalvakken op maat van jouw kennis. Aan de start van de opleiding wordt je taalniveau bepaald zodat we op maat les kunnen geven en je taalkennis sneller kan groeien.

Avond/zaterdagtraject

Ook het avondtraject omvat 120 studiepunten verspreid over 2 jaar, of op het tempo dat je wenst. Standaard volg je 2 avonden per week en/of zaterdag les in een systeem van gecombineerd onderwijs. Dat is een combinatie van les op de campus en begeleide zelfstudie thuis. Je kan ook kiezen om één of meerdere vakken op te nemen. Dan behaal je na 8 weken een creditbewijs per gevolgd vak. Studenten in het avondtraject hebben meestal al een job. Daar kunnen ze normaal ook werkplekleren, afhankelijk van de functie die ze uitoefenen. Tijdens een intakegesprek wordt jouw specifieke situatie besproken.

Leren op de werkvloer

Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op al doende leren. Daarom ga je al vanaf het 2e semester van het 1ste jaar naar een werkplek. Dat is te vergelijken met een stage, maar dan nog intenser. In het eerste semester bereiden we je grondig voor: we nodigen gastsprekers uit en bezoeken bedrijven.

Leren in kwartalen

We verdelen elk semester in twee kwartalen van 7 weken. Hierdoor moet je op minder vakken gelijktijdig focussen. In week 8 wordt er geëvalueerd.

Iets voor jou?

 • Ik hou van afwisseling en al doende leer ik het best.
 • Ik kijk er naar uit om mee te werken aan campagnes. Nieuwe trends in marketing en social media boeien mij.
 • Ik kan vlot overweg met pen én computer. Ik heb oog voor detail.
 • Communiceren zit in mijn bloed. Ik ben creatief en oplossingsgericht.
 • Technologie schrikt me niet af bij de ontwikkeling van nieuwe tools.
 • Mijn talenkennis is een pluspunt en zal me later helpen om te netwerken en bij het ondersteunen van klanten.
Luisterend oor nodig? Contacteer je coach.
Ben je graduaatsstudent en heb je een luisterend oor nodig? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met je studentencoach. Zij treedt op als tussenschakel tussen jou, je opleiding en alle diensten van Odisee en helpt je bij allerlei administratieve verplichtingen en bij persoonlijke vragen. Ze zoekt een passend antwoord voor elke vraag en elk probleem zodat jij je volledig kan focussen op je studie.
 
Contacteer je studentencoach isabel@odisee.be voor Campus Brussel.

Infobrochure

Download

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over 1 van de volgende studiebewijzen:

 • een studiegetuigschrift vh tweede leerjaar vd derde graad vh secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met 1 van de bovenstaande studiebewijzen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

 

FAQ

Vind hier een antwoord op al je vragen

FAQ over graduaatsopleidingen
Vragen? Stel ze hier

Voor de dagopleiding:

katrien.vanmechelen@odisee.be        

Voor de avondopleiding:

amber.dewil@odisee.be

Na je diploma

Met je diploma van gegradueerde kun je meteen aan de slag in een marketing- of communicatieafdeling of als ondersteuner van de communicatie bij HR of bij een andere dienst. Je kunt natuurlijk ook verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld bij Odisee kiezen voor een vervolgtraject en je bachelordiploma Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Marketing of je bachelordiploma Organisatie en management behalen.

Bacheloropleidingen bij Odisee