Agro- en Biotechnologie - afstudeerrichting Dierenzorg

De bachelor Agro- en Biotechnologie - afstudeerrichting Dierenzorg is echt iets voor jou als je geboeid bent door dierengedrag, dierengezondheid, dierenverzorging en dierenwelzijn. Dus is werken met dieren je grote droom? In Dierenzorg leer je de behoeften van diersoorten correct inschatten en hoe je daarop kunt inspelen op vlak van verzorging, huisvesting of training. Je kijkt kritisch naar gangbare praktijken en ontwikkelt waar nodig alternatieven. De belangrijkste dierziekten komen aan bod en je besteedt veel aandacht aan dierenvoeding en -wetgeving.

 

Dierenzorg

Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Wat is Dierenzorg en wat houdt de opleiding precies in?

 • Les in kleine groepen
 • Instapcursussen mogelijk
 • Focus op jouw interesse
 • Proeven van praktijk

Alles over dieren

In de afstudeerrichting Dierenzorg leer je alles over dierenwelzijn en dierengedrag. Je leert de behoeften van een diersoort correct inschatten en hoe je daarop kunt inspelen op vlak van verzorging, huisvesting of training. Je kijkt kritisch naar gangbare praktijken en ontwikkelt zo nodig alternatieven. De belangrijkste dierziekten komen aan bod en we besteden veel aandacht aan dierenvoeding en wetgeving. Binnen je opleiding kun je ook het extra diploma Proefdierkunde halen.

Interessante stages

Tijdens je opleiding loop je stage bij bijvoorbeeld een dierenarts, in een asiel, dierenkliniek, dierentuin, therapeutisch centrum of in het wetenschappelijk onderzoek.

Tussen de beestjes

Heb je je diploma beet, dan kun je aan de slag in dierenparken, dierenklinieken, kinderboerderijen, dierenasielen of dierenopvangcentra. Misschien begin je wel je eigen zaak zoals een dierenpension of studeer je verder als dierengedragstherapeut. Of je draagt je steentje bij aan dierenwelzijn door een job bij de overheid.

 

Laat je overtuigen door onze studenten

Dierenzorg studeren? Onze studenten aan het woord!

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Dierenzorg?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Agro- en Biotechnologie

 • Studeer in afstandsonderwijs

  Je kunt Agro- en Biotechnologie ook studeren in afstandsonderwijs. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding en je ontvangt na afloop hetzelfde diploma. Het grote verschil is dat je geen theorielessen bijwoont. Voor de stage moet je wel voldoende tijd voorzien.

 • Boeiend onderzoek

  Veel Odisee-docenten zijn ook actieve onderzoekers en hun nieuwste bevindingen stoppen ze graag in jouw cursus. In Agro- en Biotechnologie kun je zelf proeven van de echte wetenschap. De opleiding heeft zelfs een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur,  Aqua-ERF.

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen? Dan kun je bij Odisee een traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

Checklist!

De opleiding Dierenzorg, iets voor jou?

 • Je hebt een brede interesse in de natuur, planten en dieren.
 • Je bent geboeid door dierengedrag, dierengezondheid, dierenverzorging en dierenwelzijn.
 • Werken met dieren en ze verzorgen is je grote droom.
Meisje - nadenkend
Ik was altijd al graag met dieren bezig. Super om dan een opleiding te vinden die volledig aansluit bij je hobby. De meeste docenten zijn gepassioneerd met hun vak bezig en dat voel je als student. Dankzij mijn stage op een bizon- en schapenbedrijf in de Franse Alpen heb ik ontdekt dat ik later het liefst in het buitenland zou werken, bij voorkeur in een bergachtige of weidse omgeving.
Sil
Student Dierenzorg
Sil - dierenzorg
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Agro- en Biotechnologie - Dierenzorg?

Kennis opfrissen?

Kreeg je weinig wetenschappen of wiskunde in je vooropleiding? Voor de start van je opleiding kun je je inschrijven voor een gratis instapcursus chemie en/of wiskunde half september. Zo kun je van bij de start je lessen beter volgen.

Jij staat aan het roer

In de bachelor Agro- en Biotechnologie ligt de focus op jouw eigen inbreng, werkveldervaring en keuzemogelijkheden. In alle afstudeerrichtingen krijg je eerst een brede visie op het werkveld mee. Daarin leer je alle basisprincipes die je later in je job nodig zult hebben. Als je die basisprincipes onder de knie hebt, kun je ze zelf gaan toepassen op de thema’s die je echt interesseren. We vertrekken dus altijd van jouw talenten en passies.

Praktisch bekeken

 Vanaf het eerste jaar duik je op woensdag de praktijk en het werkveld in.  In het tweede en derde jaar doe je een grote stage waarvan je zelf de inhoud kiest. In het laatste jaar heb je nog amper theorielessen en bestaat de opleiding vooral uit werkplekleren. Je hebt dus veel minder les dan in een klassieke opleiding. We werken samen met meer dan vijfhonderd stagebedrijven, van klein tot groot, in binnen- en buitenland. Een meer structurele samenwerking is er met de Zoo van Antwerpen, FAVV, Boerenbond en de Groendienst van Sint-Niklaas. We hebben ook een nauwe band met verschillende onderwijsinstellingen zoals KU Leuven en UGent.

Beter duurzaam

De rode draad doorheen de opleiding Agro- en Biotechnologie bij Odisee is duurzaamheid. Je leert er duurzaam en ethisch verantwoord omgaan met onze aarde, onze voeding, onze dieren en planten. Duurzaamheid komt aan bod in alle aspecten, zowel economisch als ecologisch en sociaal. Die aanpak garandeert je een solide opleiding die je voorbereidt op een carrière in een snel veranderende wereld. Ook moet je ethisch kunnen omgaan met mens, dier en omgeving. Betrokkenheid en ethisch denken zijn daarom zowel in het curriculum als in de omgang student-docent-werkveld van groot belang.

sales support
Na je diploma

Wat na Dierenzorg?

Na de afstudeerrichting Dierenzorg kun je verschillende richtingen uit met je carrière!

In welke jobs kun je aan de slag?

 • Dierenartsassistent
 • Dierentuinmedewerker
 • Zelfstandige
 • Consulent
 • Medewerker dienst dierenwelzijn van de overheid
 • Welzijnscontroleur
Secundair onderwijs wat na

Op de koffie bij alumni

Het werkveld van agro- en biotechnologen is breed, héél breed. Lees hier een aantal persoonlijke verhalen van onze afgestudeerden en het pad dat ze kozen: waar zijn ze beland, hoe zijn ze daar geraakt, hebben ze  tips en tricks om aan die begeerde job te komen? 

Of wil je verder studeren met je diploma Agro- en Biotechnologie?

 Via een schakelprogramma kun je een master in de Industriële Wetenschappen of een master in de Biowetenschappen behalen.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – ook een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Binnen je Odisee-opleiding heb je heel wat mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. In het tweede en derde jaar kun je binnen of buiten Europa op stage. We hebben contacten in het noorden (o.a. de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Canada) en het zuiden van de wereld (in Benin, Bolivië, de Filipijnen en Zuid-Afrika). Uiteraard kun je ook in buitenlandse instellingen gaan studeren.

We werken ook samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met Aeres Hogeschool in Dronten (Nederland), de landbouwuniversiteit van Cluj-Napoca (Romenië) en de universiteit van Barcelona. Daarnaast werken we met meer dan 500 stagebedrijven, van klein tot groot, in binnen - en buitenland. 

 

Universal Design for Learning

In Agro- en Biotechnologie hanteren we het UDL-principe (Universal Design for Learning). De meeste activiteiten zijn zo georganiseerd dat ze op dezelfde manier kunnen gevolgd worden door studenten met en zonder studiebeperkingen. Dus heb jij specifieke  studie- of examenfaciliteiten nodig? Voldoen de bestaande faciliteiten niet voor jou? Bespreek dat dan zeker met je studie(traject)begeleider.

Campus Sint-Niklaas

Campus Sint-Niklaas is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: het gebouw ligt op tien minuten wandelen van de Grote Markt en op vijftien minuten van het station. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bevallen. Daarnaast heeft de campus ook een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF), waar je tijdens stages en korte projecten kunt proeven van echte wetenschap.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Meisje - luisterend naar muziek