Educatief graduaat Secundair onderwijs - volledig op afstand

Wil je jouw praktische kennis doorgeven aan jongeren om hen voor te bereiden op het beroepsleven? Dan is het Educatief graduaat Secundair onderwijs iets voor jou!  Ook  als je al gestart bent als (praktijk)leraar is de opleiding  via het afstandstraject een aanrader.  Op deze pagina maken we je wegwijs in het afstandstraject dat uniek is in Vlaanderen. 

Interesse? Bekijk (onderaan de pagina) of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden

Informeer nu of het iets voor jou is en start in september'23! 

odisee volwassen student buiten
Educatief graduaat Secundair onderwijs in afstand

Educatief graduaat secundair onderwijs in afstand

Een Educatief graduaat Secundair onderwijs op afstand. Wat houdt dat nu juist in?

Een graduaatsopleiding situeert zich qua niveau tussen het secundair onderwijs en een bachelor. De focus ligt sterk op leren in de praktijk. Doordat er geen enkel contactmoment op de Campus is, wordt de combinatie met je job en je gezin mogelijk. 

 • Op afstand en op eigen tempo
 • Deeltijdse opleiding op maat
 • Twee praktijkroutes
 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin

Digitale infodagen:

Het volgende instapmoment is september 2024. We organiseren nog enkele infodagen waarbij we je digitaal door onze opleiding gidsen en je terecht kan met al jouw vragen. Er wordt gewerkt met vaste tijdsloten: 

 • 8 mei om 17u30
 • 6 juni om 19u00
 • 4 juli om 19u00
 • 22 augustus om 19u00
 • 2 september om 19u00
 • 18 september om 14u00

Inschrijven is verplicht en kan door een mailtje te sturen naar hilde.vanderhaegen2@odisee.be en steffi.decock3@odisee.be

BINNENKORT VERSCHIJNEN HIER DE NIEUWE DATA MAAR STUUR AL GERUST EEN MAILTJE

Na inschrijving zal u via mail een link naar de digitale infodag ontvangen.

Alvast van harte welkom.

Wat leer je in de opleiding? 

Het Educatief graduaat Secundair onderwijs bereid je in theorie én in de praktijk voor op een job als praktijkleraar. Het programma is dan ook helemaal gelijkwaardig  als  de andere  trajecten tot praktijkleraar binnen Odisee. Je behaalt met andere woorden volledig hetzelfde diploma als de dag- of avondopleiding. 

Sta ik er alleen voor? 

Je staat er absoluut niet alleen voor. We zijn er voor jou en voor elkaar. Ook op afstand hechten we belang aan sociale verbondenheid. Je staat in nauw contact met je docenten  die je begeleiden en motiveren. Zij begeleiden, ondersteunen en geven je (tussentijdse) feedback via digitale weg. Je staat met hen in contact via mail, MS Teams of telefonisch om je vragen te beantwoorden.

Je komt online in contact met medestudenten om je ervaringen te delen. Zo geven we je leerervaring toch een dichtbij-gevoel. 

Hoe gebeurt de evaluatie? 

Het evalueren zal ook volledig op afstand gebeuren. Je zal examens van bij je thuis kunnen afleggen en online opdrachten inleveren als digitaal bewijs van je weten en kunnen. Aangezien deze opleiding zich maximaal focust op studeren in combinatie met een job en een gezin zullen ook de evaluatiemomenten flexibel zijn. Zo zullen er gedurende het semester meerdere evaluatiemomenten zijn waaruit je kan kiezen.

Hoe weet ik of het iets voor mij is?  

Indien je wenst in te stappen in het afstandstraject starten we met een adviserend gesprek. Dit kan je aanvragen door een mail te sturen naar de opleidingscoördinatoren steffi.decock3@odisee.be en hilde.vanderhaegen2@odisee.be Zo kom je te weten of dit afstandstraject voor jou de beste keuze is.

Na 25 jaar ervaring in verschillende keukens en eigen culinaire projecten wou ik mijn passie leren over te dragen. Odisee gaf me de nodige tools, tricks en tips om met jongeren om te gaan. Het leerde me ongeloofelijk veel om mij de meeste kansen te geven om deze passie ideaal te kunnen delen.
Roby Houssa - vakleerkracht Hotel
Graduaat Secundair onderwijs
Roby
Programma in een notendop

Programma

Programma
Als jongere had ik zelf problemen in het secundair maar er waren toen een paar leerkrachten die me er altijd doorheen hebben getrokken. Nu wil ik zelf een steunpilaar zijn voor leerlingen die het moeilijk hebben. Daarom heb ik deze stap gezet, om docent te worden in het vak Verkoop.
Robin-Jordan Feltham
Graduaatsstudente Secundair onderwijs
Robin-Jordan Feltham

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over specifieke studiebewijzen:

 • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen;

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

Daarnaast moet je 3 jaar nuttige ervaring kunnen aantonen in het vak waarvoor je wilt inschrijven en 5 jaar nuttige ervaring indien je basisdiploma niet aansluit bij dit vak. 

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent en heb je een luisterend oor nodig? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met je studentencoach. Die treedt op als tussenschakel tussen jou, je opleiding en alle diensten van Odisee. Zij helpt je bij allerlei administratieve verplichtingen en bij persoonlijke vragen. Zo kun jij je volledig focussen op je studie.

Multicampus

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen en ligt in een mooi groen gebied met vierhonderd parkeerplaatsen rondom het gebouw. Aalst is een kleinduimpje onder de studentensteden. Toch telt de stad verschillende studentenclubs en is er een ruim aanbod aan koten. Voor veel studenten is Odisee in Aalst de hogeschool vlakbij huis. Op de campus zelf valt regelmatig wat te beleven. 

Campus Brussel

Odisee heeft vier campussen in en om Brussel, waaronder Campus Brussel in het centrum. Die bestaat uit drie gebouwen, Hermes, Erasmus en T'Serclaes. Stuk voor stuk zijn ze prima bereikbaar met het openbaar vervoer en overal vind je broodjes, drankjes en snacks tegen democratische prijzen. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je de talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

Kwaliteitsvolle opleiding

Alle opleidingen doorlopen om de zes jaar een omvattende kwaliteitscyclus, waar alle aspecten van een doorleefde kwaliteitscultuur aan bod komen: cocreatie met interne en externe belanghebbenden, kritische reflectie op basis van feiten en cijfers, heldere verbeterdoelen en grondige opvolging, interne en externe transparantie over de borging en verbetering van de onderwijskwaliteit.

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!