Marketing- en communicatiesupport

Wil je aan de slag op een marketing- of communicatieafdeling? Ben je vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan is het graduaat Marketing- en communicatiesupport echt iets voor jou!

Wie nog wil inschrijven na 5 oktober moet sowieso contact opnemen met de trajectbegeleider: Katrien.vanmechelen@odisee.be

com en marketingsupport

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Twee afstudeerrichtingen

Omdat een graduaatsopleiding zo praktijkgericht is, heeft het een uniek karakter binnen het hoger onderwijs. Het is een brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding en maakt volwaardig deel uit van het hoger onderwijs. De opleiding Marketing- en communicatiesupport stoomt jou op twee jaar tijd klaar voor een job in de marketing- en communicatiesector. In het eerste jaar krijgen jij en je medestudenten dezelfde leerstof. Daarna kies je in het tweede jaar voor een specifieke afstudeerrichting: Marketingsupport of Communicatiesupport.

 1. 1

  Afstudeerrichting Marketingsupport

  Naast algemene vakken vergaar je hier bakken vakspecifieke kennis zoals marketingplanning, sales¬†en accountsupport. Ook op de werkplek en in je afstudeerproject ligt de focus op marketing. Als marketingmedewerker word je een klantgerichte en commerci√ęle teamspeler die ondersteuning biedt bij het opzetten van campagnes, events en de promotie van producten en/of diensten. Het internet en alle social media-kanalen worden jouw vertrouwd werkterrein. Je beheerst de belangrijkste tools voor digitale marketing en marketingcommunicatie.

 2. 2

  Afstudeerrichting Communicatiesupport

  Communicatieplanning, kernachtig schrijven en contentcreatie zijn vakken die jouw communicatietechnieken naar een hoger niveau zullen tillen. Daarnaast krijg je ook algemene vakken. Ook op de werkplek en in je afstudeerproject ligt de focus op communicatie. Als communicatiemedewerker heb je een vlotte pen en goede talenkennis. Je ondersteunt de interne communicatie tussen diensten of de externe communicatie van projecten en events, zowel mondeling, schriftelijk als digitaal. Tijdens je opleiding leer je contacten leggen, interne en externe relaties onderhouden en doelgroepgericht communiceren.

Dag en avondtraject

Behalve twee afstudeerrichtingen kun je ook kiezen uit twee trajecten: een voltijds traject overdag en een avondtraject. Sowieso wordt elk semester opgedeeld in vier kwartalen van zeven weken. Dat zorgt voor focus en houdt de hoeveelheid leerstof beperkt. In de achtste week volgen evaluatiemomenten.

 1. 1

  Dagtraject

  Het dagtraject omvat 120 studiepunten, gespreid over twee academiejaren. Je volgt dan twee dagen per week les. In elk vak werk je aan competenties die belangrijk zijn voor een medewerker marketing en communicatie. Die competenties oefen je ook drie dagen per week op de werkvloer tijdens het werkplekleren. Taalvakken geven we op maat van jouw kennis. Daarom bepalen we bij de start van de opleiding je taalniveau zodat je lessen op maat krijgt en je taalkennis sneller kan groeien.

 2. 2

  Avond/zaterdagtraject

  Ook het avondtraject omvat 120 studiepunten, gespreid over twee jaar of op een ander tempo als jij dat wenst. In het standaardprogramma volg je twee avonden per week en/of op zaterdag les in een systeem van gecombineerd onderwijs. Dat betekent dat je de ene week les op de campus volgt en de andere week thuis begeleide zelfstudie doet of opdrachten maakt. Je kunt er ook voor kiezen om slechts één of meerdere vakken op te nemen. Dan behaal je na acht weken een creditbewijs per gevolgd vak. Studenten in het avondtraject werken meestal. Afhankelijk van de functie die ze uitoefenen, kunnen ze vaak bij hun eigen werkgever werkplekleren. Tijdens een intakegesprek wordt de specifieke situatie van elke student besproken.

Iets voor jou?

Marketing- en communicatiesupport, iets voor jou?

 • Ik hou van afwisseling en al doende leer ik het best
 • Ik werk graag samen met anderen
 • Ik wil graag onder begeleiding werken aan marketing-en communicatiecampagnes
 • Ik kijk er naar uit om stap voor stap de kneepjes van visuele programma‚Äôs te leren kennen
 • Ik hou ervan om nieuwe trends in marketing, communicatie en social media te bestuderen
 • Ik wil mijn talenkennis graag aanscherpen op mijn niveau
 • Ik wil studeren op een campus in het bruisende hart van Brussel
Meisje - nadenkend
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Als je afstudeert bij Odisee, kun je er als gegradueerde in de Marketing- en communicatiesupport op rekenen dat je heel diverse taken aankunt.

Welke taken kun je uitvoeren

 • Algemene ondersteuning op een marketing-, communicatie- of HR-afdeling
 • Helpen bij de aanmaak van teksten, brochures en powerpointpresentaties
 • Evenementen, projecten, promoties en andere campagnes mee organiseren
 • Meewerken aan de social media van je bedrijf
 • Contacten leggen en effici√ęnt communiceren in het Nederlands, Engels en Frans
Wat na je diploma 2

Na je opleiding kun je de interne én externe communicatie en marketing van grote en kleine organisaties ondersteunen. Je kunt perfect communiceren in de digitale wereld en plant evenementen als geen ander. Ook schud je de juiste copy uit je pen/klavier voor elk doel en elke doelgroep, in het Nederlands, Frans en Engels. Beelden bewerken en communicatie-, marketing- en promotiemateriaal maken met behulp van Photoshop, Illustrator en InDesign behoort eveneens tot je mogelijkheden. Kortom: je bent helemaal klaargestoomd voor de bedrijfswereld!

Of wil je verder studeren?

En je kunt natuurlijk ook verder studeren. Zo kun je erna bij Odisee kiezen voor een vervolgtraject en je bachelordiploma Bedrijfsmanagement of Organisatie en management behalen.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ‚Äď via een verkort traject ‚Äď een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk.¬†Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Leren op de werkvloer

Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op al doende leren. Daarom ga je al vanaf het tweede semester van je eerste jaar naar een werkplek. Dat kun je vergelijken met een stage, maar dan nog intenser: je past je kennis uit de lessen toe en draait echt mee op de werkvloer. Daarom bereiden we je in het eerste semester goed voor: je ontmoet gastsprekers en bezoekt bedrijven. Bij een ‚Äėoefenfirma‚Äô werk je mee aan marketing- en communicatie activiteiten en verken je de markt. Zo ontdek je welke professionele attitude werkgevers van je verwachten en leer je probleemoplossend en (pro-)actief handelen.

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over één van volgende specifieke studiebewijzen. 

 • een studiegetuigschrift van het¬†tweede leerjaar van de¬†derde graad van het¬†secundair onderwijs, dat minstens √īp 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een¬†van de bovenstaande studiebewijzen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent? Dan kan je rechtstreeks contact opnemen met de studentencoach.
Ze helpt je graag verder op weg met al je specifieke vragen op:

 • administratief vlak: (her)inschrijving, accounts, studentenkaart, studieprogramma,‚Ķ¬†
 • informatief vlak: examens, examenresultaten, studievoortgangsdossier, begeleidingsmogelijkheden,‚Ķ
 • financieel vlak: studiegeld, eventuele drempels,‚Ķ
 • praktisch vlak: bib, studeerruimtes, ICT, studentenrestaurant,‚Ķ

Campus Brussel

Kies je voor het graduaat Marketing- en communicatiesupport, dan volg je les op Odisee Campus Brussel. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je de talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

Extra kosten opleiding

Extra kosten tijdens deze opleiding zijn het boek Comme Convenu (40 euro), 4 eLAO testen (4 x 8 euro), het softwarepakket (50 euro) en voor studenten van het avondtraject het boek soft skills (25 euro). Hou er rekening mee dat je voor deze opleiding ook een laptop nodig hebt en er een beperkte bijkomende kost voor een eventuele studie uitstap kan zijn. 

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek