Verpleegkunde

Is ‘zorgen voor’ jouw middle name? Heb je zin om vanuit een theoretische achtergrond zorg te dragen voor mensen in uiteenlopende situaties? En wil je een professional worden die in het midden van de samenleving staat, efficiënt werkt en zorg op de juiste manier organiseert? Dan is Verpleegkunde de perfecte opleiding voor jou.

Verpleegkunde, dat is een stevige brok praktijk, projecten, stages en een mogelijke buitenlandse ervaring. Tijdens je opleiding oefen je de leerstof in goed uit geruste skillslabs en loop je stage in verschillende ziekenhuizen en andere settings. Je maakt ook kennis met de meest recente wetenschappelijke inzichten en scherpt je technische en sociale vaardigheden aan. Na de opleiding ben je volledig klaar voor een job in één van de vele zorgdomeinen.

Bachelor verpleegkunde header

Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Een opleiding Verpleegkunde. Wat houdt dat nu juist in?

 • Kleine leergroepen
 • Persoonlijk traject mogelijk
 • Persoonlijke coach
 • Simulatieoefeningen en stages

Vernieuwende onderwijsaanpak

Bij de opleiding Verpleegkunde werkt Odisee met een uniek onderwijsconcept. Dit opleidingsprogramma is kwaliteitsvol, uniek en vernieuwend in Vlaanderen. Het daagt jou als student uit om je grenzen op te zoeken en deze ook te verleggen. De opleiding is levenslang leren.

Jij aan het roer

Vanaf de eerste dag neem je je leerproces zelf in handen. De opleiding Verpleegkunde bij Odisee creëert de ideale leeromgeving voor studenten met verschillende kwaliteiten, talenten, leerstijlen en leernoden. We focussen 100% op je talent en houden rekening met je persoonlijkheid.

Een warm nest

Je komt terecht in een groep of ‘nest’ van vijftien tot maximaal achttien studenten, een plaats waar je vertrouwen én de juiste ondersteuning krijgt. Je ‘nestcoach’ is een docent uit de opleiding die je helpt om je leerproces te sturen en je persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen, in een veilige maar sterke leeromgeving.

Keuze, keuze, keuze

Kies je voor Verpleegkunde bij Odisee dan volg je les in Aalst, Brussel of Sint-Niklaas. Elke locatie heeft een eigen unieke cultuur. Vanaf het tweede jaar kies je een aantal keuzevakken op basis van je interesses. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor Français Médical, Medical English, Medische Beeldvorming en Radiotherapie, Trends en Innovatie in de zorg, Het kind in de samenleving of Welzijn op het werk.

Kies voor het internationaal traject Verpleegkunde

Heb je interesse om verpleegkunde te studeren en ben je daarbij op zoek naar een extra uitdaging? Ben je volledig gewonnen voor de opleiding Verpleegkunde, maar mis je dus nog die extra focus op meertaligheid, grootstedelijkheid, cultuursensitieve zorg en internationale competenties?

Dan is het internationaal traject verpleegkunde beslist iets voor jou!

Is het volledige internationaal traject Verpleegkunde net iets te uitdagend voor jou?

Weet dan dat je op campus Brussel geheel vrijblijvend kan kiezen om één of meerdere anderstalige vakken vanuit het internationaal traject op te nemen. Concreet gaat het om werkveldervaring in het Frans en/of het vak Grow 2 Nurse in het Engels of het Frans.

Internationale context bij Verpleegkunde
Kenmerken

Wist je dit over de bachelor Verpleegkunde?

 • Van graduaat Verpleegkunde naar bachelor Verpleegkunde

  Als jij een graduaatsdiploma in de Verpleegkunde hebt, kun je bij Odisee een brugprogramma volgen. Na 2,5 jaar kun je via dat brugprogramma het diploma Bachelor in de Verpleegkunde behalen. De contactmomenten in deze opleiding hebben afwisselend plaats op Campus Aalst en Campus Sint-Niklaas.

  Meer info

 • Van bachelor Vroedkunde naar bachelor Verpleegkunde

  Haalde je al een diploma bachelor in de Vroedkunde en wil jij je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Dan kun je na het volgen van een verkort traject Verpleegkunde van 120 studiepunten in twee jaar tijd een bijkomend bachelordiploma Verpleegkunde behalen.

  Meer info

 • Stel je eigen internationale studiemix samen

  Op campus Brussel kun je geheel vrijblijvend kiezen om één of meerdere anderstalige vakken vanuit het internationaal traject op te nemen. Concreet gaat het om werkveldervaring in het Frans en/of het vak Grow 2 Nurse in het Engels of het Frans.

  Je kan ook voluit gaan en kiezen voor het internationaal traject.

  Meer info

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Iets voor jou?

Verpleegkunde, iets voor jou?

 • Je bent geboeid door de mens als een lichamelijke, geestelijke en sociale eenheid.
 • Je wil je engageren voor de zorg van mensen.
 • Verantwoordelijkheidsgevoel is je niet vreemd, interesse in techniek evenmin.
 • Problemen los je creatief op als de standaardoplossing geen uitkomst biedt.
 • Je wil niet alleen zorgen voor mensen, maar ook meewerken aan een hogere zorgkwaliteit.
Meisje - nadenkend
Als ik buitenkom na een werkcollege voel ik me altijd opgeladen. Ik zit dan vol energie, adrenaline en goesting om mijn nieuwe verpleegkundige vaardigheden toe te passen op stage! Daarnaast doet de leerstof over anatomie regelmatig mijn mond openvallen. Ik verbaas me continu over hoe ons menselijk lichaam in elkaar zit en deel nu veel leuke wist-je-datjes met mijn omgeving.
Eline Verheyen
Studente Verpleegkunde
Verpleegkunde - Eline Verheyen
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Simulate it till you make it

Eén van onze stokpaardjes is simulatieonderwijs. We nodigen simulanten of acteurs uit zodat je in een veilige, gecontroleerde context de leerstof kunt inoefenen. Welke hoofdcampus je ook kiest, je krijgt sowieso een training in het SiTCA, ons simulatie- en trainingscentrum in Aalst.

Leerwerkplaats

Zet je schrap, want met een groep medestudenten neem je onder begeleiding van je docenten en leerzorg coaches een deel van een ziekenhuis afdeling over. Helemaal zelfstandig!

Diverse projecten

Als student Verpleegkunde krijg je verschillende projecten voorgeschoteld. Zo is er een ontmoeting met zorgvragers en zorgverleners, waarbij je via getuigenissen en activiteiten ervaart wat het is om met een zorgvraag door het leven te gaan. Bij het project moeder-kind komt een jonge mama haar verhaal vertellen. Je maakt ook kennis met de mogelijkheden om binnen je opleiding Verpleegkunde een buitenlandse ervaring op te doen.

Stage? Jij kiest!

In je vierde opleidingsjaar loop je twee keer een langdurige stage van telkens minstens 400 uur. Je kunt zelf kiezen binnen welk domein je die stage doet. Op die manier kun je proeven van het ruime werkveld en word je nog meer voorbereid op je instap in het werkveld als bachelor in de verpleegkunde. Dankzij onze goede contacten met het werkveld kunnen we elke stageaanvraag persoonlijk bekijken. Ben je benieuwd naar het leven op een minder evidente stageplaats zoals een gevangenis, medisch-pedagogisch instituut of een brandwondencentrum? Samen met jou bekijken we de mogelijkheden en doen we er alles aan om een geschikte stageplaats te vinden.

Handen uit de mouwen 2
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Onze alumni Verpleegkunde weten alles over zorg dragen voor mensen in uiteenlopende situaties.

Waar kun je aan de slag?

 • In ziekenhuissettings
 • Woonzorgcentra
 • Bij gespecialiseerde artsen
 • In de thuiszorg
 • In de bedrijfssector
 • In het onderwijs
 • Als zelfstandige
Wat na je diploma 1

Of wil je verder studeren?

Na je opleiding Verpleegkunde kun je bij Odisee verder studeren in het postgraduaat Palliatieve Zorg (Brussel) of Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg (Aalst). Via een schakelprogramma heb je ook de mogelijkheid om door te stromen naar een academische master bij een partner van de Associatie KU Leuven.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. We bundelden alle mogelijke vrijstellingspakketten voor 'health' in een handig overzicht. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. Internationaal zijn we lid van van het Florencenetwerk, een netwerk van verpleegkundigen en vroedvrouwen van veertig hogescholen uit zeventien verschillende Europese landen. Die contacten komen goed van pas als een student naar een bepaald land op stage wil. We hebben bijvoorbeeld partners in Portugal en Finland, maar evengoed in Afrika en India. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Variabel rooster

Het academiejaar is opgebouwd uit vier periodes of LaBo’s van vier tot acht weken. In elk LaBo organiseren we (les)activiteiten ‘on campus’, activiteiten ‘off campus’ en stageweken. Je lesrooster is dus erg variabel. 

Kies je campus

Campus Aalst

Op Campus Aalst heeft de opleiding Verpleegkunde een directe link met de vervolgopleiding Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg. Wil je je specialiseren, dan kun je dus gewoon op de campus blijven. Handig! Bovendien vind je er ook het SiTCA, een ultramodern simulatie- en trainingscentrum.

Campus Brussel - Terranova

Kies je voor Verpleegkunde bij Odisee in Brussel, dan studeer en oefen je op Campus Brussel - Terranova. Terranova is een innovatieve samenwerking tussen Odisee en Kliniek Sint-Jan. Je vindt er alles om de vaardigheden te trainen die een verpleegkundige onder de knie moet hebben. In de skillslabs krijg je demonstratielessen en kun je zelfstandig oefenen. Twee simulatieruimtes zijn ingericht als echte patiëntenkamers. Verder is er een stockageruimte en een unit voor intensieve zorgen. Terranova is veel meer dan een campus: je komt er overal in contact met de patiënten van Kliniek Sint-Jan én met studenten uit andere gezondheidsopleidingen. Ook dat bereidt je voor op je latere werksituatie.

Campus Sint-Niklaas

Ga je voor de opleiding Verpleegkunde op Campus Sint-Niklaas, dan kies je voor een opleiding die verankerd is in het werkveld: het ziekenhuis van de stad ligt vlak naast de campus. Op Campus Sint-Niklaas vind je een goed uitgerust skillslab, waar je in een realistische omgeving op een veilige manier je verpleegkundige vaardig heden kunt aanleren. En dankzij de aanwezigheid van psychiatrische ziekenhuizen in de ruime omgeving van Sint-Niklaas, beschikken we ondertussen over een sterke expertise rond psychisch kwetsbare personen.

Kwaliteitsvolle opleiding

Alle opleidingen doorlopen om de zes jaar een omvattende kwaliteitscyclus, waar alle aspecten van een doorleefde kwaliteitscultuur aan bod komen: cocreatie met interne en externe belanghebbenden, kritische reflectie op basis van feiten en cijfers, heldere verbeterdoelen en grondige opvolging, interne en externe transparantie over de borging en verbetering van de onderwijskwaliteit.

Simulatie-en belevingscentrum SiTCA

Simulatie- en trainingscentrum Aalst is een vormingscentrum, verbonden aan de Odisee hogeschool, waarin zowel studenten als professionals in de zorg worden opgeleid rond specifieke doelstellingen in een realistische context. De samenhang van een hoogtechnologische infrastructuur en de expertise van de trainers zorgt voor een stimulerende leeromgeving.

In het aanbod van SiTCA worden momenteel opleidingen aangeboden in het trainingscentrum en het belevingscentrum

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

 • 6
  Campussen
 • + 10.000
  Studenten
 • 25
  Bacheloropleidingen
 • 8
  Graduaatsopleidingen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts