Voedings- en dieetkunde

Ben je geïnteresseerd in de relatie tussen voeding en gezondheid? Wil je alles weten over ziektegerelateerd voedingsadvies en dieetadvies? Hecht je belang aan een goede hygiëne? Ben je communicatief ingesteld? En wil je mensen coachen naar een gezonde levensstijl? Dan is de opleiding Voedings- en dieetkunde beslist iets voor jou.

De opleiding Voedings- en dieetkunde bestaat uit vier domeinen. In het domein ‘Mens’ leer je het menselijk lichaam kennen, zowel lichamelijk als geestelijk en zowel in gezonde toestand als bij ziekte. ‘Voeding en dieet’ groepeert alle vakken rond voeding, gaande van gezonde voeding tot voeding bij specifieke doelgroepen. Bij ‘Professionele ontwikkeling’ word je voorbereid op de vaardigheden die je later nodig hebt om je job als diëtist te kunnen uitvoeren. In het derde jaar bestaat dat domein voornamelijk uit stage. In ‘Lifelong learning’ ten slotte ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en werk je via reflectie, monitoraten en congressen aan je persoonlijke ontwikkeling.

Bachelor voedings en dieetkunde header

Een opleiding Voedings- en dieetkunde. Wat houdt dat nu juist in?

  • Geen voorkennis vereist
  • Les in kleine groepen
  • Persoonlijke begeleiding
  • Boeiende labo's en praktijkopdrachten

Doe het in praktijk

Doorheen je opleiding kom je uitgebreid in contact met het werkveld. In het eerste jaar doe je dat via een bedrijfsbezoek, bijscholingen en getuigenissen. Je biedt samen met tweedejaarsstudenten ook gezondheidsvoorlichting aan aan een zelfgekozen doelgroep. In het tweede jaar ga je drie dagen op stage in een grootkeuken. In het tweede semester van het derde jaar loop je gedurende zestien weken stage op drie verschillende stageplaatsen. Daarnaast coach je gedurende vijf consultaties en volledig zelfstandig een cliënt. Als kers op de taart schrijf je op het einde van je opleiding ook een bachelorproef over een voedingsgerelateerd onderwerp.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

  • Duwtje in de rug

    Als je in het secundair weinig Wetenschappen of Wiskunde hebt gehad, helpen we je graag op weg. Voor de start van je opleiding kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie, om je kennis bij te spijkeren. In de loop van het jaar kun je tijdens de monitoraten ook terecht bij de vakdocent voor bijkomende uitleg en hulp. Een oriëntatietest vertelt of je basiskennis Wiskunde voldoende is. Merk je dat bepaalde aspecten nog wat opfrissing kunnen gebruiken, kun je aansluiten bij de monitoraten Wiskunde.

  • Afstandsonderwijs

    De opleiding Voedings- en dieetkunde kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Je studeert de theorie dan in je eentje. Op die manier bepaal je volledig zelf hoe je werk, gezin en studie combineert. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding en na afloop ontvang je gewoon hetzelfde diploma. Wie reeds een bachelor- of masterdiploma op zak heeft, kan in aanmerking komen voor een tweejarig voltijds traject.

  • Ondernemen

    Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

  • Opleidingsoverschrijdende projecten

    In je job ga je regelmatig samenwerken met collega’s. Die vaardigheden proberen we je al in de opleiding aan te leren tijdens projecten. Het gaat dan om projecten met studenten uit hogere jaren en uit een andere paramedische bacheloropleiding bij Odisee zoals Verpleegkunde, Oogzorg of Medische beeldvorming en radiotherapie. Samen met hen werk je rond talent en communicatie en zet je de eerste stappen in een interprofessionele samenwerking (IPO).

Iets voor jou?

Voedings- en dieektunde, iets voor jou?

  • Je bent op alle vlakken geïnteresseerd in voeding.
  • Wetenschap boeit je, maar je bent ook communicatief ingesteld en werkt graag met mensen.
  • Je hebt aandacht voor het psychosociale welzijn van mensen.
  • Gezondheid is je stokpaardje.
  • Je vindt hygiëne belangrijk.
Meisje - nadenkend
Ik heb het altijd interessant gevonden hoe voeding je lichaam en je gezondheid kan beïnvloeden. Onze voedingsvakken, zoals Dieetleer en Voedingsstoffen en ingrediënten, vind ik dus erg leuk. Daarnaast leren we professioneel omgaan met patiënten. Hoe moet je reageren in bepaalde situaties? Hoe stel je correct vragen? Erg boeiend!
Olivia Derbaix
Studente Voedings- en dieetkunde
Voedings- en dieetkunde - Olivia Derbaix
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Alles om jou te doen slagen

Bij Odisee kiezen we voor een persoonlijke aanpak. Onze docenten staan dicht bij jou en zijn gemakkelijk aanspreekbaar. Ook op studie(traject)begeleiding zetten we sterk in. Per jaar krijg je een coach toegewezen die je zowel individueel als in groep begeleidt.

Op de werkvloer

Via gastsprekers, bedrijfsbezoeken, opdrachten, projecten en vrij te kiezen bijscholingen maak je vanaf het eerste jaar uitgebreid kennis met het werkveld van een diëtist. Die aanpak zorgt ervoor dat je tijdens je opleiding kunt proeven van verschillende domeinen binnen de voedings- en dieetkunde. Stap voor stap oriënteer je jezelf naar het werkveld dat het best bij je talenten en interesses past.

Kom van die stoel af

In de opleiding Voedings- en dieetkunde maak je kennis met een brede waaier aan werkvormen: hoorcolleges, begeleide werkcolleges, gastcolleges, labo’s, projecten, individuele opdrachten of casussen waarbij je vanuit realistische situaties vertrekt, rollenspelen en de organisatie van een gezondheidsbeurs.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners. Internationaal gaat het om samenwerkingen met ziekenhuizen en de universiteit in Graz en Bad Gleichenberg (Oostenrijk), de universiteit van Bologna (Italië) en verschillende universiteiten in Zuid-Afrika. Daarnaast bieden we ook internationale stageplaatsen aan in ziekenhuizen en diëtistenpraktijken in Suriname, Benin en Costa Rica. Er is ook de mogelijkheid om dichter bij huis stage te lopen in Nederland of Spanje.

Voedings en dieetkunde handen uit de mouwen
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Als bachelor in de Voedings- en dieetkunde kun je op de arbeidsmarkt verschillende kanten uit. 

Waar kun je aan de slag?

  • In je eigen zelfstandige diëtistenpraktijk, in een groepspraktijk of als freelance diëtist
  • In ziekenhuizen of andere zorginstellingen
  • In de voedingsindustrie of een farmaceutisch bedrijf
  • In voedingszaken, dieetwinkels of cateringbedrijven
  • In sport- of afslankingscentra
  • Bij het Vlaams Instituut Gezond Leven
  • En nog veel meer!
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren?

Als je graag je kennis nog wat verdiept of verbreedt, kun je via een schakelprogramma specifiek na Voedings- en dieetkunde ook een masterdiploma halen. Concreet gaat het om een Master in de Gezondheidsvoorlichting en -bevordering, Master in het Management en beleid van de gezondheidszorg, Master in de Biowetenschappen of Biomedische wetenschappen of Master in het Management, zorg en beleid in de gerontologie.

Of duik in het aanbod permanente vormingen, zoals Diabeteseducator, Sportvoeding, Postgraduaat Voeding en oncologie en Voeding van het jonge kind en de adolescent. 

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Weekplanning

Een lesweek bevat gemiddeld 24 lesuren. Ongeveer twee derde van die uren bestaat uit hoorcolleges. De rest van de tijd breng je door in kleine groepen tijdens labo’s of begeleide werkcolleges waarin je vaardigheden aanleert en oefeningen uitwerkt. Neem je de volledige 60 studiepunten van de eerste opleidingsfase op, dan verwachten we dat je thuis of op kot nog ongeveer 14 uur per week studeert of opdrachten maakt. Studeren is met andere woorden een fulltime job.

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Voedings- en dieetkunde bij Odisee, dan volg je les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking. En vooral: je vindt er labo's en een moderne, volledig uitgeruste keuken. Hierdoor is de campus perfect afgestemd op de opleiding.

Kwaliteitsvolle opleiding

Alle opleidingen doorlopen om de zes jaar een omvattende kwaliteitscyclus, waar alle aspecten van een doorleefde kwaliteitscultuur aan bod komen: cocreatie met interne en externe belanghebbenden, kritische reflectie op basis van feiten en cijfers, heldere verbeterdoelen en grondige opvolging, interne en externe transparantie over de borging en verbetering van de onderwijskwaliteit.

  • 6
    Campussen
  • 11.104
    Studenten
  • 25
    Bacheloropleidingen
  • 8
    Graduaatsopleidingen
  • 70%
    behaalt diploma
  • 9,4 / 10
    Vinden onze studenten van Odisee
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts