Postgraduaten Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Droom je ervan om als verpleegkundige aan de slag te gaan op de eenheid intensieve zorg of spoedgevallenzorg? Deze postgraduaten bereiden je voor op die veeleisende maar erg boeiende job!

De programma's voldoen aan de huidige regelgeving om een bijzondere beroepstitel Intensieve zorg en Spoedgevallenzorg te behalen. 

IZ en Spoed

Modulaire trajecten

Kies zelf in welke topics je wil verdiepen en bepaal je eigen tempo waarin je wil studeren!

Via 2 modulaire postgraduaten bieden we je de kans om je verder te specialiseren in Intensieve zorgen of Spoedgevallenzorg. Je start je opleiding via 1 gemeenschappelijke zorgstraat waarin je de theoretische basis wordt aangeboden aangevuld met practica.

Daarna kies je voor Intensieve zorgen of Spoedgevallenzorg. Postgraduaat Intensieve zorgen bestaat uit 2 gespecialiseerde zorgstraten waarin we inzoomen op de internistische pati√ęnt en de chirurgische pati√ęnt. Daarnaast kan je deze inhouden verder verdiepen via stage en een praktijkproject.

Een analoog verhaal bieden we aan in het postgraduaat Spoedgevallenzorg. We focussen in 2 zorgstraten op¬† Prehospitaalzorg en Bijzondere pati√ęntengroepen. Deze inhouden worden verder verdiept via¬†stage en een praktijkproject.

Structuur van de opleidingen

Waarom kiezen voor deze opleiding?

Voor deze postgraduaten kan je kiezen om voltijds of deeltijds te studeren. We combineren theorie (20 SP) met een uitgebreid luik praktijk en stage (15 SP).

 • Studeren op eigen tempo
 • Praktijkgericht
 • Stage op de eigen werkplek
 • Bijzondere beroepstitel

Voltijds traject

Kies je ervoor om beide postgraduaten in 1 jaar af te werken? Dan volg je een traject van 60 studiepunten (SP) en heb je elke week les op maandag en dinsdag. Ontdek welke vakken je krijgt in deze opleiding hieronder.

Deeltijds traject

Kies je liever voor deeltijds studeren? Dat kan! Kies het postgraduaat waar je interesse naar uitgaat. Na de gemeenschappelijke zorgstraat, volg je wekelijks les op maandag voor het postgraduaat Spoedgevallenzorg. Verkies je het postgraduaat Intensieve Zorgen? Dan heb je wekelijks les op dinsdag. Wil je beide postgraduaten volgen gespreid over 2 jaar, dan volg je in het tweede jaar de vakken van het tweede postgraduaat. Je bent vrijgesteld van de vakken van de gemeenschappelijke zorgstraat.

Aangepast traject

Heb je al enkele vakken IZ en Spoed afgewerkt? Wil je graag een aangepast traject volgen? Neem dan contact op met de programmacoördinator om te bekijken of zo'n traject voor jou mogelijk is.  Na toestemming van de coördinator, kan je je inschrijven voor dit traject. 

Iets voor jou?

Ben je in het bezit van een bachelor- of masterdiploma in de verpleegkunde, dan kun je rechtstreeks inschrijven. Beschik je over een andere vooropleiding? Dan neem je best even contact op met de programmacoördinator. Inschrijven voor afzonderlijke opleidingsonderdelen is enkel mogelijk na overleg met de programmacoördinator. 

Praktische info op een rijtje

Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. het postgraduaat.

 • Waar?

  De lessen worden georganiseerd op campus Aalst.¬†De simulatiesessies worden georganiseerd in ons hypermodern Simulatie- en Trainingscentrum (SiTCA). Dit centrum¬† is uitgerust met de meest gesofisticeerde high-fidelity simulator op de markt.¬†Deze technologie laat je toe om a.d.h.v.¬†specifieke scenario‚Äôs levensecht, snel en effici√ęnt te leren (samen)werken. Zo oefen je op een pati√ęntveilige manier in een team en in een realistische omgeving hoe je omgaat met medische noodsituaties.

 • Wanneer?

  De gemeenschappelijke zorgstraat start op maandag 3 oktober 2022. Je krijgt wekelijks les op maandag én dinsdag tot de kerstvakantie.

  Na de kerstvakantie gaan de modules in de aparte postgraduaten van start. Lessen die behoren tot het postgraduaat Spoedgevallenzorg gaan telkens door op maandag. Lessen die behoren tot het postgraduaat Intensieve zorgen gaan telkens door op dinsdag.

  Wie kiest voor het voltijds traject volgt dus wekelijks les op maandag én dinsdag gedurende het gehele academiejaar. Wie kiest voor een van beide postgraduaten volgt na de kerstvakantie dus slechts één dag per week les op de campus. Stages worden ingepland op de overige weekdagen.

  Hierbij vind je de academische kalender 2022-2023.

 • Studiegeld

  Voor academiejaar 2022-2023¬†bedraagt het studiegeld voor het voltijds traject (60 SP) ‚ā¨ 2.250.

  Wie kiest voor het deeltijds traject betaalt hetzij voor het postgraduaat Intensieve zorgen¬†(35¬†SP) hetzij voor het postgraduaat Spoedgevallenzorg (35 SP) ‚ā¨1.500. Volg je beide postgraduaten gespreid over 2 academiejaren, dan betaal je het eerste jaar (35 SP) ‚ā¨1.500. Het tweede jaar betaal je het resterende studiegeld van ‚ā¨750 vermeerderd met een vaste kost voor herinschrijving van ‚ā¨250.

  Voor wie een individueel traject volgt, bedraagt het studiegeld ‚ā¨250 (vaste kost) + ‚ā¨35¬†per opgenomen studiepunt. Een individueel traject, bv. omwille van vrijstellingen behaald via een andere opleiding, is enkel mogelijk na goedkeuring van de programmaco√∂rdinator.

 • Cursusmateriaal

  Cursusmateriaal van het postgraduaat wordt digitaal ter beschikking gesteld.

  Daarnaast verwachten we ook dat je volgend boek aankoopt: "Dringende medische hulpverlening door verpleegkundigen" van B. Oosterlynck, J. De Knock en P. Bouckhout. Uitgeverij Acco.¬†ISBN: 9789033495687. Prijsindicatie: ‚ā¨ 60,75.¬†

 • Vlaams opleidingsverlof

  Beide postgraduaatopleidingen werden erkend in kader van Vlaams opleidingsverlof (VOV).  Je hebt je recht op 4 uren VOV per afgelegd studiepunt. Alle info vind je terug via de Vlaamse overheid Departement Werk. 

 • Betaald educatief verlof

  Het postgraduaat wordt erkend voor Betaald educatief verlof in academiejaar 2022-2023.

  1. Module Gemeenschappelijke zorgstraat: 14 lesdagen: 98 uren

  2. Module De internische pati√ęnt: 6 lesdagen: 42 uren

  3. Module Prehospitaal: 6 lesdagen: 42 uren

  4. Module Bijzondere pati√ęntengroepen: 5 lesdagen: 35 uren

  5. Module De chirurgische pati√ęnt: 5 lesdagen: 35 uren

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Dit postgraduaat is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit het postgraduaat is dat je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven!

Meisje - nadenkend