Terug naar overzicht

Energietechnologie

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

Ben je gefascineerd door slimme gebouwen, industrie 4.0 en energie? Geloof je in een betere wereld met hernieuwbare energie? Ben je graag mee met de laatste automatiseringstrends, zodat je geen kans mist om productieprocessen te optimaliseren? Wil je weten hoe wind power plants, PV-installaties en warmtepompen in elkaar zitten? Kies dan voor de praktijkgerichte opleiding Energietechnologie. De opleiding zit bovendien sterk verankerd in het bedrijfsleven: we werken nauw samen met toonaangevende bedrijven, kmo’s en ondernemers. Onze rode draad is daarbij duurzaamheid, innovatie en commitment.

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS studiekeuze

Oplossings- én praktijkgericht

Energietechnologie is een opleiding waarin je oplossingsgericht én projectmatig leert werken. Daarbij vertrek je vanuit een probleemsituatie in onze hightech labo’s. Je leert moderne installaties ontwerpen en tekenen met AutoCAD en EPLAN. Als geen ander weet je hoe je een domoticasysteem (Internet of Things) integreert in een gebouw en je test alles uit in ons hypermodern domoticahuis. Aandrijvingen, energieomvormers, robotica en intelligente regelsystemen kennen geen geheimen voor jou. Je wordt een echte problem solver!

Daarom kies je voor Energietechnologie aan Odisee

Odisee is de co-hogeschool

Welkom bij Odisee

Welkom bij Odisee

Iets voor jou?

1
Je bijt je graag vast in projecten en hebt doorzettings- vermogen.
2
Je bent energiebewust en wilt je technische skills verder ontwikkelen.
3
Problemen los je creatief op, maar je durft ook verantwoordelijk-heid nemen.
4
Organiseren, coördineren en plannen zijn je ding.
5
Je wil van je passie je beroep maken en een high-end technicus worden.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Jelly, studente energietechnologie

"We hebben veel labo’s bij de vakken. Ik gok dat de verdeling ongeveer fiftyfifty theorie-praktijk is. De docenten kiezen bij de labo’s voor een toegepaste en persoonlijke aanpak."

4 pijlers in de kijker

1
Energie
 • De pijler Energie focust op de productie, verdeling en het duurzaam gebruik van hernieuwbare elektrische energie.
 • Je leert op een efficiënte, veilige en slimme manier beweging, warmte en licht creëren. Denk aan elektrische voertuigen, warmtepompen, ledverlichting...
 • Naast elektrische energie komen ook andere energievormen aan bod.

De opleiding Energietechnologie telt 4 pijlers: Energie, Slimme Gebouwen en IoT, Industrie 4.0 (automatisering) en Duurzame Ontwikkeling van Mens en Maatschappij. Deze 4 pijlers zijn voortdurend in wisselwerking. In keuzevakken, projecten en stages kan je kiezen in welke pijler je je verdiept en kan je verder jouw eigen accenten leggen.

2
Industrie 4.0
 • In deze pijler werken we rond 2 thema’s:  industriële en mobiele automatisatie. Praktijkvoorbeelden en oefeningen die direct gekoppeld zijn aan echte installaties leiden je binnen in de wondere wereld van automatisering. Met wat je hier hebt geleerd, krijg je eindeloze mogelijkheden en richtingen.
 • Onze studenten worden door bedrijven gretig aangeworven voor hun grondige kennis van plc’s en hun vaardigheid in regeltechniek.

 

 

3
Slimme Gebouwen en IoT
 • In het hypermodern labo Smart Buildings & IOT met levensecht domoticahuis leer je alle kneepjes van het vak om een domotica-expert te worden.
 • In dit KNX- gecertificeerde lab komen programmatie en installatie van licht-, rolluik-, en verwarmingssturingen tot toegangscontrole en visualisatie aan bod. State-of-the-art slimme IoT-toepassingen zoals spraaktechnologie, energiesturingen, monitoring en remote control van systemen in het labo zijn eveneens geïntegreerd binnen dit boeiend pakket.
4
Duurzame ontwikkeling van mens en maatschappij
 • Duurzaamheid staat bij ons centraal. We geloven er in dat technologie de motor is van een maatschappij in ontwikkeling. De diverse aspecten van duurzaamheid vormen hier de rode draad.
 • Daarom buigen we ons over de volgende vragen. Hoe kan je als Energietechnoloog op een ethische manier te werk gaan? Hoe pak je een groot project aan? Op welke manier ga je veilig te werk? Hoe communiceer je correct en duidelijk?

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go international

Na je diploma?

99% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk

Aan de slag en verder studeren!

Energie-efficiëntie en duurzaam ondernemen behoren tot Europa’s grootste uitdagingen. Aan het einde van de rit heb je met Energietechnologie dan ook een gewild diploma in handen met 100% jobzekerheid. In grote bedrijven voer je gespecialiseerde taken uit en in kleinere dynamische ondernemingen krijg je kansen om door te groeien. De certificaten die je tijdens je opleiding behaalt, zijn een extra troef.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Jij staat centraal

Jij staat op nummer één. Als student Energietechnologie kun je in elke situatie rekenen op topbegeleiding. Zo verwelkomen we je met een onthaaltraject waardoor je de campus, het docententeam en ook jouw medestudenten van bij de start leert kennen. Je krijgt niet alleen een persoonlijke coach maar via het buddy-project ondersteunen ook studenten uit hogere jaren jou. 

2
Instapcursussen

Heb je minder dan vier uur wiskunde gehad in het secundair? Dan volg je best de instapcursus wiskunde voor de start van het academiejaar. Ook tijdens het jaar zorgen we voor extra begeleiding wiskunde en geven we taalcursussen en workshops rond faalangst en planning. Heb je minder technische vaardigheden verworven, dan kun je die in het open lab bijspijkeren en dat op je eigen tempo.

Ik schrijf me in!

3
Te zwaar vakkenpakket?

Valt je vakkenpakket je te zwaar, dan bespreek je samen met je trajectbegeleider hoe je de opleiding wat lichter kunt maken. De trajectbegeleider doet er alles aan om je slaagkansen te optimaliseren.

4
Persoonlijk traject

Wees er maar zeker van dat we samen een traject kunnen opstellen dat perfect bij jouw noden en wensen past. Zo kan je bij ons jouw eigen koers niet alleen bepalen door keuzevakken te kiezen maar ook in projecten en stages. Daarin werk je aan opdrachten die je zelf kiest waardoor je je kan verdiepen volgens jouw interesses.

79% van de starters stroomt door naar 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Kennis én talent vormen de perfecte match voor een succesvolle toekomst. We zorgen ervoor dat je met een persoonlijk talentenprofiel naar buiten wandelt. We creëren een leercontext waarin je je bewust wordt van je eigen persoonlijkheid, talenten en ambities. We focussen vooral op sterktes en opportuniteiten, niet op beperkingen. Na je opleiding heb je zo een concreet uitstroomportfolio op zak waarmee je je specifieke talenten en competenties in de verf kunt zetten op de arbeidsmarkt.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Studenten Energietechnologie ontvangen nominatie voor KNX-award

Odisee-studenten Niels, Lieven en Simon nemen hun nominatie voor de KNX Award in ontvangst op de Light+Building Messe in Frankfurt. “We mochten deze nominatie in ontvangst nemen voor ons Smart Lab of the Future, een laboratorium op Technologiecampus Gent dat we met domotica hebben uitgerust.” 

Lees het artikel in Het Nieuwsblad

Ons domoticalab is helemaal uitgerust met KNX

Odisee-studenten ontwerpen windmolens voor Nigeria

Odisee-studenten Energietechnologie maken windmolens voor de Nigeriaanse stad Jos. “Onder de noemer Energy for Africa willen we een windmolen ontwerpen voor de lokale bevolking. De bedoeling is dat de plaatselijke leerlingen de windmolens zelf kunnen opbouwen, zodat de inwoners van Jos helemaal in hun eigen energie kunnen voorzien.”

 

Dit is een OKOT-opleiding

Ook onze opleidingspartner Edu organiseert verschillende infosessies

OKOT: OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Lees hier meer

JOUW OPLEIDING, JOUW LAPTOP, JOUW TOEKOMST

Voor je opleiding beschik je over je eigen laptop. Ben je op zoek naar een robuuste en snelle laptop die voldoende performant is voor al je taken? Neem een kijkje op odisee.academicshop.be

 • 3 jaar lang servicegarantie binnen de 24 uur
 • Vervangtoestel inbegrepen
 • Prijs/kwaliteit het beste aanbod
 • Techniekers die je bijstaan - op kot, op school of bij je thuis

Laptop nodig?

Lees de brochure