Terug naar overzicht

Energietechnologie

Welkom bij Odisee

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

Ben je gefascineerd door slimme gebouwen, industrie 4.0 en energie? Geloof je in een betere wereld met hernieuwbare energie? Ben je graag mee met de laatste automatiseringstrends, zodat je geen kans mist om productieprocessen te optimaliseren? Wil je weten hoe wind power plants, PV-installaties en warmtepompen in elkaar zitten? Kies dan voor de praktijkgerichte opleiding Energietechnologie. De opleiding zit bovendien sterk verankerd in het bedrijfsleven: we werken nauw samen met gerenommeerde bedrijven, kmo’s en ondernemers. Onze rode draad is daarbij duurzaamheid, innovatie en commitment.

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS studiekeuze

Oplossings- én praktijkgericht

Energietechnologie is een opleiding waarin je oplossingsgericht én projectmatig leert werken. Daarbij vertrek je vanuit een probleemsituatie in onze hightech labo’s. Je leert moderne installaties ontwerpen en tekenen met AutoCAD en EPLAN. Als geen ander weet je hoe je een domoticasysteem (Internet of Things) integreert in een gebouw en je test alles uit in ons hypermodern domoticahuis. Aandrijvingen, energieomvormers, robotica en intelligente regelsystemen kennen geen geheimen voor jou. Je bent een echte problem solver!

Daarom kies je voor Energietechnologie aan Odisee

Odisee is de co-hogeschool

Welkom bij Odisee

Welkom bij Odisee

Iets voor jou?

1
Je bijt je graag vast in projecten en hebt doorzettings- vermogen.
2
Organiseren, coördineren en plannen zijn je ding.
3
Je bent energiebewust en wilt je technische skills verder ontwikkelen.
4
Problemen los je creatief op, maar je durft ook verantwoordelijk-heid nemen.
5
Je wilt van je passie je beroep maken en een high-end technicus worden.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Jelly, studente energietechnologie

"We hebben veel labo’s bij de vakken. Ik gok dat de verdeling ongeveer fiftyfifty theorie-praktijk is. De docenten kiezen bij de labo’s voor een toegepaste en persoonlijke aanpak."

4 vakken in de kijker

1
Basiskennis

Tijdens je eerste jaar verwerf je een uitgebreide technische basiskennis. 

De opleiding Energietechnologie telt zes groeipaden of leerlijnen: Energie, Licht & gebouwen, Automatisatie, Wetenschappelijke basisvorming, Algemene vorming & vaardigheden en de Onderzoeksleerlijn. 

2
Ondersteunende vakken

Die technische kennis van het eerste jaar vul je aan met ondersteunende vakken zoals Netwerken en Informatietechnologie, Projectmanagement, Toegepaste wiskunde en Toegepaste mechanica. Je leert energie opwekken, energie-installaties, domoticasystemen en PLC’s ontwerpen en programmeren, geavanceerde regelsystemen en strategieën ontwikkelen, industriële communicatie op poten zetten en je krijgt intelligente gebouwentechniek onder de knie. 

 

 

3
Onderzoeksleerlijn

In onze Onderzoeksleerlijn bereiden we je voor op het echte leven buiten de muren van Odisee. Je komt alles te weten over projectmanagement en professioneel rapporteren. Je leert in team werken aan maatschappelijk belangrijke thema’s en gaat dertien weken op stage (in binnen- of buitenland) in een bedrijf of highschool. Finaal verdedig en presenteer je je bachelorproef voor een externe jury.

4
Soft skills

We scherpen je ‘soft skills’ aan met kritische reflectie, creatief denken, probleemoplossend handelen, computational thinking, informatie- en ICT-vaardigheden, mediawijsheid, communicatie, teamwork, sociale vaardigheden en zelfsturing.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go international

Na je diploma?

99% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk

Aan de slag en verder studeren!

Energie-efficiëntie en duurzaam ondernemen behoren tot Europa’s grootste uitdagingen. Aan het einde van de rit heb je met Energietechnologie dan ook een gewild diploma in handen met 100% jobzekerheid. In grote bedrijven voer je gespecialiseerde taken uit en in kleinere dynamische ondernemingen krijg je kansen om door te groeien. De certificaten die je tijdens je opleiding behaalt, zijn een extra troef.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Jij staat centraal

Bij Odisee sta jij op nummer één. Als student kun je in elke situatie rekenen op topbegeleiding. 

2
Instapcursussen

Heb je minder dan vier uur wiskunde gehad in het secundair onderwijs? Dan kun je je inschrijven voor de instapcursus Wiskunde voor de start van het academiejaar. Ook tijdens het jaar zorgen we voor extra begeleiding wiskunde en geven we taalcursussen en workshops rond faalangst en planning. 

Ik schrijf me in!

3
Te zwaar vakkenpakket?

Valt je vakkenpakket je te zwaar, dan bespreek je samen met je trajectbegeleider hoe je de opleiding wat lichter kunt maken. De trajectbegeleider doet er alles aan om je slaagkansen te optimaliseren.

4
Persoonlijk traject

Wees er maar zeker van dat we samen een traject kunnen opstellen dat perfect bij jouw noden en wensen past.

79% van de starters stroomt door naar 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Kennis én talent vormen de perfecte match voor een succesvolle toekomst. Bij Odisee zorgen we ervoor dat je met een persoonlijk talentenprofiel naar buiten wandelt. We creëren een leercontext waarin je je bewust wordt van je eigen persoonlijkheid, talenten en ambities. We focussen vooral op sterktes en opportuniteiten, niet op beperkingen. Na je opleiding heb je zo een concreet uitstroomportfolio op zak waarmee je je specifieke talenten en competenties in de verf kunt zetten op de arbeidsmarkt.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Studenten Energietechnologie ontvangen nominatie voor KNX-award

Odisee-studenten Niels, Lieven en Simon nemen hun nominatie voor de KNX Award in ontvangst op de Light+Building Messe in Frankfurt. “We mochten deze nominatie in ontvangst nemen voor ons Smart Lab of the Future, een laboratorium op Technologiecampus Gent dat we met domotica hebben uitgerust.” 

Lees het artikel in Het Nieuwsblad

Ons domoticalab is helemaal uitgerust met KNX

Odisee-studenten ontwerpen windmolens voor Nigeria

Odisee-studenten Energietechnologie maken windmolens voor de Nigeriaanse stad Jos. “Onder de noemer Energy for Africa willen we een windmolen ontwerpen voor de lokale bevolking. De bedoeling is dat de plaatselijke leerlingen de windmolens zelf kunnen opbouwen, zodat de inwoners van Jos helemaal in hun eigen energie kunnen voorzien.”

 

Welkom in de eerste zelfvoorzienende klas van Gent!

De meest energiezuinige klas van Gent vind je op de Technologiecampus van Odisee. Studenten Energietechnologie halen er hun elektriciteit rechtstreeks uit zonnepanelen, een windturbine en een elektrische fiets. Een unicum!

Lees het volledige artikel

Dit is een OKOT-opleiding

Ook onze opleidingspartner Edu organiseert verschillende infosessies

OKOT: OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Lees hier meer

JOUW OPLEIDING, JOUW LAPTOP, JOUW TOEKOMST

Voor je opleiding beschik je over je eigen laptop. Ben je op zoek naar een robuuste en snelle laptop die voldoende performant is voor al je taken? Neem een kijkje op odisee.academicshop.be

  • 3 jaar lang servicegarantie binnen de 24 uur
  • Vervangtoestel inbegrepen
  • Prijs/kwaliteit het beste aanbod
  • Techniekers die je bijstaan - op kot, op school of bij je thuis

Laptop nodig?

Lees de brochure