Terug naar overzicht

Graduaat in het Maatschappelijk werk

Talenthogeschool

Welkom van 10u tot 14u

Zaterdag 6 maart digitale infodag

Info en aanmelden

Werken met mensen

Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze professioneel te ondersteunen? Leer je het beste al doende in de praktijk? Ben je geboeid door Brussel? Dan is het graduaat Maatschappelijk werk echt iets voor jou!

Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger beroepsonderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

Iets voor jou

Het graduaat in Maatschappelijk werk is zeker iets voor jou als je je hierin herkent:

 • Ik wil aan de slag met mensen.
 • Ik ben geboeid door thema’s zoals armoede, werkloosheid…
 • Ik heb respect voor mensen en sta open voor diversiteit.
 • Ik luister naar mensen hun verhaal en zie hun sterktes.
 • Ik ben geboeid door Brussel en het samenleven in de grootstad.

Programma

Elke week volg je 2 dagen les op de hogeschool en doe je 2,5 dagen werkplekleren in een organisatie. De opleiding omvat 120 studiepunten en duurt 2 jaar.

Ervaringsgericht leren

Wat je meemaakt in de praktijk (op de werkvloer en in jouw eigen leven) is ons startpunt voor leren. Verwacht je niet aan hoorcolleges, maar wel aan actieve lessen waar jouw inbreng centraal staat.

Hoe verloopt de evaluatie?

In elk vak werk je aan competenties die belangrijk zijn voor een maatschappelijk werker. Deze competenties oefen je ook de werkvloer. Alles wat je leert, toon je op de werkvloer, en daar gebeurt de evaluatie. Elk semester zijn er verschillende evaluatiegesprekken tussen jou, je werkplekmentor in de organisatie en je werkplekbegeleider bij Odisee. Samen bekijken we jouw groei in competenties, wat jouw talenten zijn en waar je extra op kunt oefenen. Je hebt dus geen examens, maar wordt permanent geëvalueerd in het werkplekleren en via schoolopdrachten. Je maakt zelfevaluaties om jouw groei in competenties aan te tonen.  Op het einde van een jaar krijg je een beoordeling per vak, aangevuld met een inhoudelijk competentierapport waarin jouw individuele talenten beschreven worden.

Graduaatsopleidingen bij Odisee

Antony vertelt over het graduaat Maatschappelijk werk

Cocreatie, daar staan we voor.

7
Vakken in de kijker

Nieuw

Je kunt de graduaatsopleiding Maatschappelijk werk bij Odisee volgen sinds academiejaar 2019-2020

 

Werkplekleren, wat is dat precies?

Werkplekleren is een essentieel onderdeel van de graduaatsopleidingen. Odisee en werkgevers slaan daarvoor de handen in elkaar. Dat betekent dat je niet altijd op de schoolbanken zit, maar ook op de werkvloer heel wat kennis, vaardigheden en attitudes aanleert. De wisselwerking tussen praktijk en onderwijs geeft je een brede basis mee en stoomt je klaar voor de arbeidsmarkt.

Jobmogelijkheden

Na je opleiding heb je veel praktijkervaring opgedaan. Je bent direct inzetbaar op de arbeidsmarkt. Je doelgroep is heel divers: jongeren in kwetsbare situaties, mensen in armoede, nieuwkomers, gezinnen, ouderen... Ook je takenpakket is elke dag anders. Wel sta je elke dag in contact met mensen met dikwijls heel verschillende achtergronden en specifieke vragen. Met een graduaatsdiploma ben je vooral uitvoerend bezig: je organiseert het onthaal, zorgt dat mensen zich welkom en veilig voelen, je organiseert activiteiten of individuele gesprekken, maar je kan ook met groepen werken.

FAQ

Vind hier een antwoord op al je vragen

FAQ OVER GRADUAATSOPLEIDINGEN

Troeven van de opleiding

Persoonlijke begeleiding

Zowel tijdens het werkplekleren als tijdens je lessen op de hogeschool staat jouw individueel leerproces centraal. We vinden het heel belangrijk dat jij je goed voelt in de opleiding; bij jezelf, in de groep en in de werkcontext. Heb je specifieke vragen of noden, bijvoorbeeld rond het combineren van werk, gezin en studie? Heb je financiële of administratieve vragen? Alle vragen zijn welkom. Samen gaan we op zoek naar de ideale ondersteuning voor jouw specifieke situatie.

Brussel als labo

Brussel is ons vertrekpunt en onze leeromgeving. Wat beweegt er in deze stad en welke uitdagingen zie je? We leiden je op in een bruisende stad vol met uitdagingen. Met haar verscheidenheid aan kleuren, culturen en maatschappelijke klassen bestaat er geen boeiendere omgeving waarin we je kunnen opleiden tot een sociaal werker met grootstedelijke feeling.

Coach voor graduaatstudenten

Ben je graduaatsstudent en heb je een luisterend oor nodig? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met je studentencoach. Die treedt op als tussenschakel tussen jou, je opleiding en alle diensten van Odisee en helpt je bij allerlei administratieve verplichtingen en bij persoonlijke vragen. Zo kun jij je volledig focussen op je studie.

Contacteer je studentencoach via kristine@odisee.be voor Campus Gent en isabel@odisee.be voor Campus Aalst en Brussel.

 

Wat doet de studentencoach?

De studentencoach:

 • zorgt ervoor dat je je snel opgenomen voelt in de Odiseegemeenschap;
 • helpt je je weg te vinden in de dienstverlening van de hogeschool;
 • helpt je bij je administratieve verplichtingen;
 • brengt je bij vragen en problemen in contact met de juiste personen of instanties;
 • zoekt een passend antwoord voor elke vraag en elk probleem. 

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over 1 van de volgende studiebewijzen:

 • een studiegetuigschrift vh tweede leerjaar vd derde graad vh secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met 1 van de bovenstaande studiebewijzen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.