Terug naar overzicht

Graduaat in het Maatschappelijk werk

Talenthogeschool

Kennismaken met de opleiding?

Kom naar een infodag!

Infodagen

Werken met mensen

Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze professioneel te ondersteunen? Leer je het beste al doende in de praktijk? Ben je geboeid door Brussel? Dan is het graduaat Maatschappelijk werk echt iets voor jou!

Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger beroepsonderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

Iets voor jou

Het graduaat in Maatschappelijk werk is zeker iets voor jou als je je hierin herkent:

 • Ik wil aan de slag met mensen.
 • Ik ben geboeid door thema’s zoals armoede, werkloosheid…
 • Ik heb respect voor mensen en sta open voor diversiteit.
 • Ik luister naar mensen hun verhaal en zie hun sterktes.
 • Ik ben geboeid door Brussel en het samenleven in de grootstad.

Programma

Elke week volg je 2 dagen les op de hogeschool en doe je 2,5 dagen werkplekleren in een organisatie. De opleiding omvat 120 studiepunten en duurt 2 jaar.

Ervaringsgericht leren

Wat je meemaakt in de praktijk (op de werkvloer en in jouw eigen leven) is ons startpunt voor leren. Verwacht je niet aan hoorcolleges, maar wel aan actieve lessen waar jouw inbreng centraal staat.

Ontdek de leerlijnen

De vakken zijn opgebouwd rond 4 leerlijnen:

 • Professioneel leren is gericht op het verwerken van jouw ervaringen op de werkplek. Waarmee werd je geconfronteerd en welke vragen roept dit op? Je leert je eigen verhaal plaatsen binnen maatschappelijke ontwikkelingen.
 • In Beroepsrollen van een maatschappelijk werker leer je aan de hand van concrete casussen op de werkplek de verschillende rollen van een maatschappelijk werker kennen.
Nog meer leerlijnen
 • In de verschillende vakken rond Vaardigheden focussen we op ondersteunende vaardigheden die je nodig hebt in je werk, zoals bijvoorbeeld gespreks- vaardigheden en schriftelijke communicatie.
 • In de vakken die te maken hebben met Mens & Maatschappij maak je kennis met kaders, concepten en inhouden die belangrijk zijn wanneer je aan de slag gaat. Je buigt je over vragen zoals ‘Wat doet armoede met een mens?’ of ‘Hoe ga je als sociaal werker aan de slag in de stad?’.

Gloednieuw

Je kunt de graduaatsopleiding Maatschappelijk werk bij Odisee volgen vanaf academiejaar 2019-2020

(onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse regering)

Werkplekleren, wat is dat precies?

Werkplekleren is een essentieel onderdeel van de graduaatsopleidingen. Odisee en werkgevers slaan daarvoor de handen in elkaar. Dat betekent dat je niet altijd op de schoolbanken zit, maar ook op de werkvloer heel wat kennis, vaardigheden en attitudes aanleert. De wisselwerking tussen praktijk en onderwijs geeft je een brede basis mee en stoomt je klaar voor de arbeidsmarkt.

Troeven van de opleiding

Persoonlijke begeleiding

Zowel tijdens het werkplekleren als tijdens je lessen op de hogeschool staat jouw individueel leerproces centraal. We vinden het heel belangrijk dat jij je goed voelt in de opleiding; bij jezelf, in de groep en in de werkcontext. Heb je specifieke vragen of noden, bijvoorbeeld rond het combineren van werk, gezin en studie? Heb je financiële of administratieve vragen? Alle vragen zijn welkom. Samen gaan we op zoek naar de ideale ondersteuning voor jouw specifieke situatie.

Brussel als labo

Brussel is ons vertrekpunt en onze leeromgeving. Wat beweegt er in deze stad en welke uitdagingen zie je? We leiden je op in een bruisende stad vol met uitdagingen. Met haar verscheidenheid aan kleuren, culturen en maatschappelijke klassen bestaat er geen boeiendere omgeving waarin we je kunnen opleiden tot een sociaal werker met grootstedelijke feeling.

Coach voor graduaatstudenten

Start je binnenkort bij Odisee met een graduaatsopleiding? Ben je wat onzeker over wat er allemaal op je af zal komen? Dat is helemaal niet nodig, want op elke campus is er een studentencoach aanwezig, die jou zal begeleiden op je weg naar je graduaatsdiploma.

De coach zal van bij de start van je traject contact met je opnemen en is jouw aanspreekpunt bij wie je terecht kunt met al jouw vragen.

Wat doet de studentencoach?

De studentencoach:

 • zorgt ervoor dat je je snel opgenomen voelt in de Odiseegemeenschap;
 • helpt je je weg te vinden in de dienstverlening van de hogeschool;
 • helpt je bij je administratieve verplichtingen;
 • brengt je bij vragen en problemen in contact met de juiste personen of instanties;
 • zoekt een passend antwoord voor elke vraag en elk probleem. 

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over 1 van de volgende studiebewijzen:

 • een studiegetuigschrift vh tweede leerjaar vd derde graad vh secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met 1 van de bovenstaande studiebewijzen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

 

FAQ

Vind hier een antwoord op al je vragen

FAQ over graduaatsopleidingen

Jobmogelijkheden

Je latere doelgroep is heel divers: jongeren in kwetsbare situaties, mensen in armoede, nieuwkomers, gezinnen, ouderen... Je komt elke dag in contact met mensen met dikwijls heel verschillende achtergronden en specifieke vragen.

Na je diploma

Als je je opleiding afrondt, behaal je een diploma hoger onderwijs — dat van gegradueerde — waarmee je meteen aan de slag kunt. Misschien heeft deze opleiding je zin en vertrouwen gegeven om verder te groeien en meer verantwoordelijkheid te nemen binnen een organisatie? Dan kun je verder studeren en je bachelordiploma Sociaal werk behalen.

Ontdek de bacheloropleiding Sociaal werk