Leesnetwerk voor het Basisonderwijs

E-boeken

E-books voor kleuter-, lager en secundair onderwijs vind je via de Playstore (Android) of via iBooks (iOS). E-boeken zijn meestal bestaande verhalen die ook in papieren uitgave verkrijgbaar zijn, met soms extraatjes, zoals verwerkingsopdrachten, liedjes of kleine animaties. 

Verhalende games

Voor de tieners die je echt niet aan het lezen krijgt: ze zouden ongeveer dezelfde voordelen bieden als het lezen van literatuur …

Enkele tips van Diggiedik 

  • Florence (iOS en Android) (+3 PEGI) - Engels
  • Oxenfree (iOS en Android) (+12 PEGI) - Engels
  • Old Man´s journey (iOS en Android) (+3 PEGI) – Engels
  • Life is strange (iOS en Android) (+16 PEGI) - Engels
Apps

Voorleesapps zijn geanimeerde en interactieve voorleesverhalen. Het kunnen bestaande of nieuwe verhalen zijn. Voorleesapps bevatten vaak een mogelijkheid om met een karaokebalk en voorleesstem te lezen. Dat is handig voor beginnende lezertjes!

https://eduapp.nl/  - MET DANK AAN DIGGIEDIK LINK 2°19

Ontdek hier nog enkele voorleesapps

Podcasts

https://radiomakersdesmet.nl/

Radiomakersdesmet.nl: Collectief Radiomakers Desmet maakt onder meer podcasts en hoorspelen. Het ontwikkelt ook kinderaudio, zoals de 1Minuutjes, documentaire en fictieverhaaltjes voor acht- tot tienjarigen.

Kortverhalen
  • Bulkboek (www.bulkboek.nl) verzamelt kortverhalen om te lezen of te beluisteren. Ze variëren van 100 tot 800 worden. 
  • Bulkboek in de klas (https://bulkboek.online/bulkboek-in-de-klas/) laat je kennismaken met gevarieerde schrijvers van het korte verhaal en daagt je uit zelf ook te schrijven.
Strips