Biomedische Laboratoriumtechnologie - Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie

Heb je interesse in biotechnologisch of farmaceutisch onderzoek? Ben je nauwkeurig en praktisch ingesteld? En lijkt werken in een onderzoekslaboratorium of in de farmaceutische sector je wel wat? Dan kies je voor de afstudeerrichting Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie.

biomedische laboratoriumtechnologie

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Een opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie - Farmaceutische en biologische BLT. Wat houdt dat nu juist in?

 • Instapcursussen
 • Les in kleine groepen
 • Focus op jouw interessegebied
 • Theorie, praktijk én onderzoek

Het eerste jaar van je opleiding is gemeenschappelijk voor de twee afstudeerrichtingen. Daarna specialiseer je je. Stap voor stap krijg je de theorie onder de knie en ontwikkel je je praktische vaardigheden binnen het domein van de Gentechnologie, Micro- en moleculaire biologie, Immunologie, Geneesmiddelenleer en tarificatie, Toxicologie, Galenica en Fysiologie. Je werkt ook aan je communicatieve vaardigheden en verwerkt gegevens uit de vakliteratuur.

Stagemogelijkheden

Je sluit je opleiding af met een stage van zeventien weken in een laboratorium van een farmaceutisch of biotechnologisch bedrijf, een onderzoeksinstelling of een universiteit. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Instapcursus

  Heb je geen chemische, wiskundige (minder dan drie uur per week) of laboachtergrond vanuit het middelbaar, dan kun je vóór de start van het academiejaar een instapcursus volgen. Op die manier krik je jouw kennis op tegen het begin van de lessen. 

 • Begeleiding troef

  Heb je vragen over vrijstellingen, deelevaluaties of je examens, dan kun je terecht bij een van de trajectbegeleiders of eerstejaarscoördinatoren. We krijgen ook jaarlijks bezoek van STUVO+ om je studieplanning te bespreken. Zo zie je maar, we doen er alles aan om je een aangename studententijd te laten beleven.

 • Ga 100% voor je eigen talent

  Tijdens de opleiding zetten we ook in op je persoonlijke & professionele ontwikkeling (P&P). Met je coach werk je o.a. rond teamspirit, empathie en conflicthantering. Daarnaast doe je aan maatschappelijke dienstverlening. Je kunt bijvoorbeeld ingeschakeld worden om wetenschapslessen te geven in de multiculturele lagere Rabotschool in Gent.  

 • Ondernemen

  Er stroomt ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie, iets voor jou?

 • Voor een dag vol wetenschappen mogen ze je altijd wakker maken.
 • Je bekijkt het leven het liefst door een microscoop.
 • Je werkt nauwkeurig, bent betrouwbaar en praktisch ingesteld.
 • In een labo voel je je als een vis in het water.
 • De oorzaken van ziektes bij mensen, planten en dieren boeien je.
Meisje - nadenkend
Ik deed een vakantiejob in een laboratorium en daar kreeg ik de smaak te pakken. Ik koos dus voor Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie. Ik breng heel wat uren door in de labo’s. Dat maakt de opleiding zo praktijkgericht. Dat praktische werk is heel boeiend, want dan mag ik zelf nadenken en dingen uitvoeren. Een aangename afwisseling met de theorielessen!
Lynn Thomas
Studente Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnolgie
Lynn thomas
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Labo’s à volonté

Alle lessen vinden plaats op de Technologiecampus in Gent. Dat betekent: op eender welk moment een perfect uitgerust laboratorium ter beschikking. En aan labo’s geen gebrek bij Biomedische laboratoriumtechnologie. Tijdens integratielabo’s combineer je zelfs labo’s uit andere vakken, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op je stages. De begeleide werkcolleges zijn er dan weer om je te verdiepen in de leerstof. In kleinere groepen maak je oefeningen terwijl je intensief begeleid wordt. Heb je een vraag, dan lost de docent die ter plekke op.

Met één been in het werkveld

Al tijdens je opleiding proef je van alle toekomstmogelijkheden die Biomedische laboratoriumtechnologie biedt. Je bezoekt bedrijven en medische, farmaceutische en biotechnologische labo’s. En we verwelkomen regelmatig gastsprekers uit het werkveld op onze campus. In het tweede jaar krijg je maar liefst twee stages: een kijkstage en een sociale stage. Tijdens de kijkstage loop je één of twee volledige dagen mee met een derdejaarsstudent op de stageplaats. De sociale stage maakt deel uit van het empathieproject.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met hogescholen en universiteiten van onder andere Finland, Zweden, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië, Ierland, de Verenigde Staten en Canada. Daar kun je stage lopen of je bachelorproef maken. We hebben ook een nauwe band met de beroepsvereniging voor laboratoriumtechnologen (BVLT), het ILVO, ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen, privélabo’s, Technologiepark Zwijnaarde en verschillende onderwijsinstellingen.

Aan jou de keuze

Bij Odisee sta jij aan het roer. Daarom bieden we je verschillende keuzevakken aan. Wil je later als vertegenwoordiger aan de slag, dan kies je in het derde jaar de Inleiding in de basisprincipes van de verkoop. Op Campus Sint-Niklaas kun je Proefdierkunde volgen. Slaag je voor dat vak, dan krijg je een certificaat dat je toelaat om later met proefdieren te werken.

Handen uit de mouwen 1
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Onze afgestudeerde studenten van de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie hebben een uitstekende reputatie in het werkveld. Dankzij onze goede samenwerking met verschillende laboratoria zijn onze studenten overal erg gegeerd. Velen hebben zelfs al een job voor ze afgestudeerd zijn.

Bepaal zelf welke richting je carrière uitgaat:

 • Ga aan de slag in een onderzoekslabo aan een universiteit, in de industrie of een onderzoeksinstelling.
 • Word vertegenwoordiger van medische apparatuur.
 • Stap in het onderwijs.
 • Doe een bijkomende apotheekstage en haal de erkenning ‘Farmaceutisch-technisch assistent’.
Wat na je diploma labo-omgeving

Of wil je verder studeren?

Studeer je graag verder, dan kun je kiezen uit heel wat vervolgopleidingen. Je kunt bijvoorbeeld je kennis verbreden met een banaba Medische laboratoriumtechnologie (één jaar) na Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie. Of verdiep je in marketing en bedrijfsontwikkeling via een postgraduaat Marketing en business development. Behaal via een schakelprogramma een master in de Industriële wetenschappen (biochemie, chemie of biowetenschappen), Biomedische wetenschappen, Biochemie-biotechnologie. Of ga voor Farmaceutische wetenschappen met studieduurverkorting. Lijkt lesgeven je wel wat? Stap in het onderwijs na een Verkorte educatieve bachelor.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Jaarplanning

Per week heb je gemiddeld 24 uur les, zo goed mogelijk gegroepeerd zodat pendelstudenten niet onnodig veel moeten reizen. Twee halve dagen per week heb je ‘vrij’. Die tijd kun je gebruiken om opdrachten te maken, verslagen te schrijven, samen te komen voor groepswerken of te studeren. In het eerste jaar heb je anderhalve dag labo per week. Vanaf het tweede jaar bouwen we de labo-uren op tot ongeveer de helft van je totale aantal lesuren. Gespreid over de hele opleiding loop je 600 uur stage, waaronder een volledig semester stage in het derde jaar. Aan het einde van de opleiding schrijf je je bachelorproef. 

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Biomedische laboratoriumtechnologie bij Odisee, dan volg je les op de Technologiecampus in Gent. Die moderne, open en groene campus is uitgerust met nieuwe ruime laboratoria waar je de theorie onmiddellijk toepast in de oefeningen. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts