Energietechnologie

Ben je gefascineerd door Slimme Gebouwen, Industrie 4.0 en energie? Geloof je in een toekomst met hernieuwbare energie? Ben je graag mee met de laatste automatiseringstrends, zodat je geen enkele kans mist om productieprocessen te optimaliseren? Wil je weten hoe windturbines, PV-installaties en warmtepompen in elkaar zitten? Dan kies je ongetwijfeld voor de praktijkgerichte opleiding Energietechnologie.

Energietechnologie is een erg praktische opleiding waarbij je oplossingsgericht en projectmatig werkt. We leiden je op tot een Young Potential die breed inzetbaar is. Bij projecten werk je binnen jouw interessegebied. Hierbij kun je in onze labo’s technologische hoogstandjes uitproberen en je eigen prototype bouwen. Je werkt in kleine teams onder begeleiding van jouw personal coach! 

energietechnologie

Een opleiding Energietechnologie. Wat houdt dat nu juist in?

 • Jij staat centraal
 • Instapcursussen
 • Traject op maat mogelijk
 • Je docent = je coach

Micro degrees

Vanaf het tweede jaar kun je instappen in de keuze- of verdiepingstrajecten. Hierbij heb je de keuze uit ’Hernieuwbare Energie’, ‘Slimme Gebouwen en IoT’ of ‘Industrie 4.0’. Je verwerft competenties over en voor duurzaamheid, je werkt interdisciplinair en je engagement wordt sterk gestimuleerd. Je wordt een echte ‘problem solver’ in diverse domeinen. Precies daarom zijn onze afgestudeerden zo gegeerd op de arbeidsmarkt. Om jou een stevige rugzak vol kennis, persoonlijke troeven en kansen mee te geven voor je latere professionele carrière, zetten we tijdens je opleiding maximaal in op duurzame ontwikkeling van Mens en Technologie.

Good to great

Om aan de opleiding Energietechnologie te mogen beginnen, hoef je geen specifieke technische vooropleiding gevolgd te hebben in het secundair onderwijs. Wel vragen we een grenzeloze interesse in techniek en energie met daarnaast ook een ruime portie nieuwsgierigheid en doorzetting. 

Eye for talent

Onze dagelijkse werking staat volledig in het teken van flexibele leertrajecten en talentontwikkeling. Bij ons ben je geen nummer. Je wordt gecoacht en bijgestuurd waar nodig. Kennis en talent zijn dé perfecte match voor een beloftevolle toekomst. 

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Instapcursussen

  Heb je minder dan vier uur wiskunde gehad in het secundair? Dan volg je best de instapcursus wiskunde voor de start van het academiejaar. Ook tijdens het jaar zorgen we voor extra begeleiding wiskunde. Heb je minder technische vaardigheden verworven, dan kun je die in het open lab bijspijkeren en dat op je eigen tempo.

 • Ondernemen

  Er stroomt ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Eye for talent

  Onze dagelijkse werking staat volledig in het teken van flexibele leertrajecten en talentontwikkeling. Bij ons ben je geen nummer. Je wordt gecoacht en bijgestuurd waar nodig. Kennis en talent zijn dé perfecte match voor een beloftevolle toekomst. Daarom moedigen we je niet alleen aan om kennis te vergaren maar ook om je persoonlijke talenten op te sporen en te ontwikkelen, tijdens én na je opleiding. Zo word je een echte durver die voortdurend grenzen verlegt.

 • Starten in februari

  Je kunt de opleiding Energietechnologie zowel in september als in februari starten. Bij Odisee werken we namelijk met een semestersysteem: het eerste start in september, het tweede in februari. Onze studie trajectbegeleider bespreekt met jou de mogelijkheden.

Iets voor jou?

Energietechnologie, iets voor jou?

 • Je bijt je graag vast in projecten en beschikt over een grote dosis doorzettingsvermogen.
 • Organiseren, coördineren en plannen zijn je ding.
 • Je bent energiebewust en wil je technologische skills verder ontwikkelen.
 • Problemen los je het liefst creatief op, maar je durft ook je verantwoordelijkheid te nemen.
 • Je wil van je passie je beroep maken en een high-end technicus worden.
Meisje - nadenkend
We hebben veel labo’s bij de vakken. Ik gok dat de verdeling ongeveer fiftyfifty theorie en praktijk is. De docenten kiezen bij de labo’s voor een toegepaste en persoonlijke aanpak.
Jelly
Studente energietechnologie
jelly
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Vinger aan de pols

In een opleiding als Energietechnologie is een trendgerichte aanpak onmisbaar. Bij Odisee houden we de vinger aan de pols van wat er allemaal gebeurt in de snel veranderende energiesector. Dat doen we op nationaal maar evengoed op internationaal vlak. Die nieuwigheden passen we toe tijdens projecten. En we gaan ook ter plaatse de technologische sfeer opsnuiven tijdens bedrijfsbezoeken.

Extraatjes

Tijdens je opleiding kun je verschillende certificaten behalen: KNX Certified Course, het Crestron Configurations & Essentials Certificate, het Siemens Certified Automation Technician certificate en zelfs een EHBO-brevet. Bovendien heb je omwille van diverse samenwerkingsverbanden een streepje voor bij de uitbouw van je toekomstige carrière.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten in o.a. Finland, Spanje, Nederland, Griekenland, Duitsland en Jordanië. Omdat energietechnologie voor de hele samenleving wereldwijd belangrijk is, lopen er vaak projecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Zo bouwden studenten een windmolen in Nigeria met bijhorende instructies voor de lokale bevolking. Andere studenten hadden dan weer een uitwisselingsproject met Jiro VE Madagaskar.

Maatschappelijk verankerd

De opleiding Energietechnologie zit sterk verankerd in het bedrijfsleven via (kijk)stages, (onderzoeks)projecten en gastcolleges. Daarvoor werken we nauw samen met gerenommeerde bedrijven uit de energiewereld. We sporen je ook altijd aan om zelf contacten te leggen met externe partners uit het bedrijfsleven, steden en gemeenten of scholen en universiteiten. Onze expertise binnen het domein van de energietechnologie blijft groeien dankzij de professionaliseringstrajecten die wij jaarlijks uitstippelen. Vanuit die expertise organiseren we jaarlijks ook workshopdays, bezoekdagen voor secundaire scholen en openlesdagen.

Handen uit de mouwen 1
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Energie-efficiëntie en duurzaam ondernemen behoren tot Europa’s grootste uitdagingen. Aan het einde van de rit heb je met Energietechnologie dan ook een gewild diploma in handen met 100% jobzekerheid.

Je kunt aan de slag

 • In de energiesector als raadgever of operator
 • In de wereld van verlichting als lichtexpert
 • In elektrische installatiebedrijven, als technisch tekenaar of werfleider
 • In de zorgsector als technisch consultant of domotica-integrator
 • In de wereld van gebouwbeheerssystemen of automatisatie
 • In de bouwsector met een focus op algemene elektriciteit, gebouwenbeheer, HVAC, hernieuwbare energie, ...
Wat na je diploma 1

Veel kansen op de arbeidsmarkt

Met je diploma ben je een gegeerde professional in de wereld van energie, domotica, verlichting en automatisatie. Als energie-expert werk je autonoom of in team. Je kunt aan de slag als projectleider, consultant, ontwerper, productontwikkelaar, PLC-programmeur, onderhoudsverantwoordelijke of energieambtenaar. Dankzij je praktijkgerichte opleiding ben je snel inzetbaar op de arbeidsmarkt. In grote bedrijven voer je gespecialiseerde taken uit en in kleinere dynamische ondernemingen krijg je kansen om door te groeien. De certificaten die je tijdens je opleiding behaalt, zijn een extra troef.

Of wil je verder studeren?

Heb je een diploma Energietechnologie op zak? Dan kun je na een schakelprogramma een universitair diploma behalen van master in de Industriële wetenschappen Energie. Het schakelprogramma kun je volgen op de Technologiecampus in Gent.

Ook tal van andere vervolgopleidingen zijn mogelijk, zoals een Bachelor ICT of Bedrijfsmanagement of een postgraduaat Energie, Airco-energiedeskundige, Energiecoördinator, Energiedeskundige type A, EPB-verslaggever, Koeltechniek, Rescert-warmtepompen, CV-technicus, Warmtepomptechnicus, Verlichtingstechnologie of het Engelstalige postgraduaat Management & Business development. Daarnaast zijn aanvullende opleidingen als een studienamiddag rond vraaggestuurde ventilatie in tertiaire gebouwen of de tweedaagse DIALux evo interessant.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. We bundelden alle mogelijke vrijstellingspakketten bedrijfskunde in een handig overzicht. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Weekplanning

Gemiddeld heb je zo’n 20 tot 25 uur les per week. De lesvrije momenten zijn er om te studeren en te werken aan opdrachten en projecten. Je kunt ook afspreken om samen met medestudenten aan groepswerken te sleutelen of je kunt de tijd gebruiken voor coaching (al dan niet op afstand). Zo leer je een eigen planning maken en zelfstandig werken, een competentie die je ook later nog goed van pas zal komen.

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Energietechnologie bij Odisee, dan volg je les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Kwaliteitsvolle opleiding

Alle opleidingen doorlopen om de zes jaar een omvattende kwaliteitscyclus, waar alle aspecten van een doorleefde kwaliteitscultuur aan bod komen: cocreatie met interne en externe belanghebbenden, kritische reflectie op basis van feiten en cijfers, heldere verbeterdoelen en grondige opvolging, interne en externe transparantie over de borging en verbetering van de onderwijskwaliteit.

 • 6
  Campussen
 • + 10.000
  Studenten
 • 25
  Bacheloropleidingen
 • 8
  Graduaatsopleidingen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts