Postgraduaat Leescoach

Leesbevordering en leesbeleid: naar meer en krachtig leesplezier op school!

Lezen is een sleutelvaardigheid in het onderwijs en in de maatschappij. Vele scholen voelen dan ook de nood om hun lees- en taalonderwijs te versterken.

Maar hoe begin je daaraan in je klas? Hoe zorg je er als leerkracht voor dat je leerlingen vaardige en gemotiveerde lezers worden én blijven? In deze opleiding helpen we je op weg om een duurzaam leesbeleid uit te bouwen als motor voor krachtig leesonderwijs.

Vanuit recente wetenschappelijke inzichten reiken we handvatten en concrete tips aan om je lees- en taalonderwijs in de klas en op school vorm te geven. We illustreren deze met inspirerende praktijkvoorbeelden uit het kleuter- en lager onderwijs. 

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

PG Leescoach - Continue
Leesexpert

Voor wie?

De opleiding richt zich op leerkrachten, zorgcoördinatoren, zorgleerkrachten, directies en taalcoaches uit het kleuter- en lager onderwijs. Je krijgt een grondig overzicht over de laatste stand van zaken in verband met (wetenschappelijk onderzoek over) wat een sterke leesontwikkeling en sterk leesonderwijs inhouden. Daarnaast krijg je de kans om je te verdiepen in een bepaalde ontwikkelingsfase (kleuter, overgang kleuter - eerste leerjaar, lager onderwijs, secundair onderwijs).

 

Programma

Het postgraduaat omvat 20 studiepunten.

Tijdens het postgraduaat komen verschillende invalshoeken aan bod om het lees- en taalonderwijs op je school te versterken:

 • Leesbeleid: van leesscan naar leesplan. Wat zijn de pijlers van krachtig leesonderwijs? En hoe start je met een leesbeleid op jouw school? 
 • Leesomgeving. Hoe creëer je een motiverende leesomgeving in je klas en school? 
 • Didactiek begrijpend lezen & luisteren. Hoe zet je als leerkracht en schoolteam in op effectief lees- en luisteronderwijs? Wat zijn de ingrediënten van een doordachte leesdidactiek? Hoe leggen we linken tussen lezen, luisteren, spreken en schrijven?
 • Didactiek technisch lezen. Waarom zijn klankbewustzijn, actieve letterkennis en doe-alsof schrijven zo belangrijk in de kleuterklas? Hoe breng je een klank- en letterverhaal speels en boeiend aan, zodat je ook minder taalsterke kleuters motiveert en stimuleert? Hoe kan je het aanvankelijk leesonderwijs optimaliseren? En wat doe je met oudere lezers die moeite hebben met technisch lezen? 
 • Brede leesmonitoring. Waarom is leesmonitoring belangrijk, hoe zet je in op leesmonitoring, met wie en wanneer? Hoe vertaal je je leesmonitoring naar effectieve feedback? Hoe zet je in op gedifferentieerd lees- en luisteronderwijs? 
 • Leesnetwerk. Hoe bouw je een breed leesnetwerk uit met leerlingen, ouders, leesbevorderende organisaties,…? En waarom is een breed leesnetwerk zo belangrijk? 

Docenten

Voor deze opleiding bundelen wij de expertise van verschillende Odisee docenten die tevens deel uitmaken van het onderzoekscentrum De Taalbouwers.

Evelien Gheeraert is sinds 2019 taaldocent – praktijkbegeleider aan de lerarenopleiding ‘bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs’, ‘bachelor in het onderwijs: lager onderwijs (via werkplekleren)’ (Hogeschool Odisee, campus Brussel). Evelien werkte van 2006 – 2019 als onderwijsondersteuner voor Onderwijscentrum Brussel en deed zo veel praktijkervaring in de kleuterklas en het eerste leerjaar op. Het goed (voorbereiden op het) leren lezen van kinderen is voor Evelien een heel boeiende uitdaging.

Jona Hebbrecht is lerarenopleider en onderzoeker Taal in de bacheloropleiding Lager Onderwijs aan Hogeschool Odisee. In haar onderzoeksproject ‘De leesscan’ onderzoekt Jona hoe scholen hun leesonderwijs kunnen versterken. Jona is docent in het postgraduaat Leescoach en was één van de vaste coaches binnen PRO Lezen, een professionaliseringstraject van AP, Odisee en Iedereen Leest waarbij 24 scholen begeleid werden bij het uitbouwen van een leesbeleid met steun van de Vlaamse Overheid. Jona werkte mee aan enkele taalmethodes voor het lager onderwijs en is co-auteur van het handboek Volop Taal, Didactiek Nederlands voor de lagere school.

Lieve Van Severen is sinds 2012 onderzoeker - taaldocent - praktijkbegeleider aan de lerarenopleiding 'bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs' (Hogeschool Odisee, campus Aalst). Lieve verdiepte zich tijdens haar doctoraatsonderzoek in de taalontwikkeling van jonge kinderen. Ze is al sinds 2013 betrokken bij het praktijkonderzoek ‘Kaatje Klank’ en wil élke kleuter onderdompelen in de wondere wereld van klanken en letters.

kleuter lezen

Meer info? Neem deel aan de online infosessie op 24 juni 2024 om 16 uur

Praktische info op een rijtje

Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. het postgraduaat.

 • Waar?

  Het postgraduaat vindt plaats op Odisee - Campus Brussel, Warmoesberg 26 te 1000 Brussel.

 • Wanneer?

  Het postgraduaat omvat 15 sessies van een halve dag en de lessen gaan steeds door op donderdag. 

  Start op dinsdag 19 september 2024, hierbij vind je de lesplanning

 • Studiegeld

  Het studiegeld voor het postgraduaat bedraagt € 1.330. 

 • Evaluatie en getuigschrift

  Je wordt geëvalueerd aan de hand van een portfolio waarin je al je leerervaringen samenbrengt. Je vertrekt hierbij vanuit je persoonlijke leervragen.

  Wie het postgraduaat volledig volgt en dit succesvol afrondt, ontvangt het postgraduaatgetuigschrift 'Leescoach'.

Praktische informatie studeren als volwassene

Vanaf wanneer ben ik ingeschreven?

Je bent ingeschreven van zodra je je persoonsgegevens bezorgt aan Odisee via het online inschrijvingsformulier.  Je ontvangt een automatische e-mail na ontvangst van deze gegevens. Vanaf dat ogenblik zijn de algemene voorwaarden van toepassing. 

Kan ik mijn inschrijvingsgeld spreiden?

In sommige uitzonderlijke gevallen is spreiden van betaling mogelijk. Neem contact op met de administratief verantwoordelijke van de opleiding om dit te bespreken.

Wat als ik niet aanwezig kan zijn?
 

 • Als je niet aanwezig kan zijn, dien je zo snel mogelijk de administratief verantwoordelijke te verwittigen.
 • Schreef je je in voor een studiedag en kan je niet aanwezig zijn? Indien je dit wenst, kan een collega jouw plaats innemen. Verwittig de administratief verantwoordelijke hiervan.

Wat als ik mijn inschrijving wil annuleren?

Je dient steeds schriftelijk te annuleren via oae.gent@odisee.be, oae.brussel@odisee.be of rechtstreeks via je opleidingsverantwoordelijke.

Ik volg een postgraduaat of navorming met getuigschrift:

 • Annuleer je tot 15 dagen voor de start van de opleiding, dan dien je een vergoeding van € 50 te betalen.
 • Annuleer je vanaf 15 dagen voor de start t.e.m. 1 dag voor de start van de opleiding, dan ben je € 250 verschuldigd.
 • Annuleer je vanaf de start van de opleiding t.e.m. 30 dagen na de startdatum, dan ben je de helft van het inschrijvingsgeld verschuldigd. 
 • Annuleer je later dan 30 dagen na de start van de opleiding, ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. 

Ik volg een navorming met attest van deelname (bv. studiedag):

 • Annuleer je vanaf 15 dagen voor de start t.e.m. 1 dag voor de start van de opleiding, dan ben je € 50 verschuldigd.
 • Annuleer je vanaf de startdatum van de opleiding, ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd.

Odisee als inclusieve hogeschool

Odisee staat voor open, toegankelijke leergemeenschappen want deze vormen een krachtige hefboom voor effectief leren. Als we inclusief zeggen, denken we aan:

1. Toegankelijkheid: breed scala lerenden en afstuderenden

2. Vaardig in differentiatie: én uitdagen én ondersteunen

3. Samenwerkend leren

4. Sociale binding

5. Living campus als een open huis

Ontdek hoe Odisee Hogeschool jou kan ondersteunen tijdens jouw studie

 

Digitale leeromgeving

Volg je een langlopende opleiding, dan vind je het cursusmateriaal in de digitale leeromgeving TOLEDO. Ook de communicatie met jou verloopt grotendeels via deze leeromgeving.

Hoe activeer ik mijn Toledo-account?

Handen uit de mouwen volwassenen student LLL

Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte?

Dit postgraduaat is echt iets voor mij!

Ben je er van overtuigd dat dit postgraduaat is wat je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven!

Meisje - luisterend naar muziek
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

 • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
 • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
 • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
 • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
 • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren