Kleuteronderwijs

Wil je graag jonge kinderen begeleiden in hun ontdekking van de wereld? Vind je het fascinerend om te leren hoe je hen kunt ondersteunen in hun ontwikkeling? Heb je creatieve vingers? Schrijf je dan als de bliksem in voor de opleiding Kleuteronderwijs.

Kinderen maken tussen twee√ęnhalf en zes jaar een enorme ontwikkeling door. Ze ontdekken zichzelf, de anderen en de wereld. Ze leggen de fundamenten voor hun toekomst. Als kleuteronderwijzer(es) krijg je de kans hen te ondersteunen tijdens die boeiende ontdekkingstocht. Je krijgt een praktijkgerichte opleiding met veel afwisseling √©n met de nodige theoretische achtergrond. Daarbij kun je rekenen op een intensieve en persoonlijke begeleiding. Zo groei je langzaam uit tot een leraar die perfect weet hoe hij/zij in de klas moet reageren.

kleuteronderwijs

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

De opleiding Kleuteronderwijs. Wat houdt dat nu juist in?

 • Accent op muzische vorming
 • Geen kloof tussen studenten en docenten
 • Groeien in groeigroepen doorheen je stage
 • Persoonlijk traject mogelijk

Persoonlijke begeleiding

Tijdens je driejarige opleiding leer je een activiteitenaanbod cre√ęren dat aansluit bij de leefwereld van kleuters en tegelijkertijd ook hun wereld verruimt. Dat vraagt van jou een sterk inlevingsvermogen, vertrouwen in de mogelijkheden van jonge kinderen, expressiviteit en creativiteit. Een hele uitdaging dus, maar we begeleiden je persoonlijk bij dat proces.

De kracht van klank, beeld en beweging

Je ontdekt tijdens je opleiding hoe je jonge kinderen zo goed mogelijk ondersteunt en hen helpt in hun ontwikkeling. Zo leer je bijvoorbeeld de taal en de muzische ontwikkeling van kleuters te stimuleren. Je krijgt ook vakken die je helpen om verantwoord pedagogisch te handelen. Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer praktijk. Na een eerste verkenning van de dagelijkse realiteit in een kleuterklas, groei je stilaan naar je eerste lesopdrachten toe. Natuurlijk word je daarbij geholpen.

Extra activiteiten

Tijdens je opleiding zijn er heel wat extra activiteiten: een creastage, een confrontatietocht, een poppenspelmodule, een studiereis… Buitenlandse onderwijsvormen nog wat grondiger verkennen kan tijdens een Erasmusverblijf in een Europese partnerhogeschool in het derde jaar van je opleiding. Sommige studenten kiezen zelfs voor een stage in een ontwikkelingsland: beslist een verrijkende ervaring.

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

STARTTOETS

Leg jouw verplichte én bindende starttoets voor de lerarenopleiding af.

Inschrijven voor de Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs?

Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte én bindende starttoets. 

Waarom?

Het resultaat van de starttoets geeft aan waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Zo kan je van meet af aan inzetten om die mindere punten. 

Meer informatie over de starttoets 

Bewijs van deelname:

Het bewijs van deelname dien je niet op te laden bij je aanvraag tot inschrijving. Je kan je inschrijving  dus nu al doorsturen. Wij controleren je deelname aan de starttoets in een databank. 

Twee studentes aan een computer
Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Afstandsonderwijs

  De Educatieve bachelor Kleuteronderwijs kun je ook via afstandsonderwijs behalen (enkel op Campus Aalst). Zo kun je werk, gezin en studie combineren en een (extra) volwaardig diploma hoger onderwijs behalen. Afstandsonderwijs of niet, we volgen je op, in het bijzonder voor stage. Ook jij hebt recht op persoonlijke begeleiding.

  Ontdek er hier meer over. 

 • Deeltijds traject

  Het deeltijds traject Kleuteronderwijs in Brussel biedt je de kans om het eerste opleidingsjaar van de bacheloropleiding over twee jaren te spreiden. Zo heb je méér tijd om theoretische achtergrondinformatie te verwerken, vaardigheden onder de knie te krijgen en stages voor te bereiden. Ook is er meer ruimte voor individuele begeleiding via overlegmomenten, studeergroepen, extra coaching en taalbegeleiding. De lessen volg je samen met de studenten van het gewone, reguliere traject. Na twee jaar sluit je aan bij het reguliere traject van de opleiding Kleuteronderwijs. Studeer je met succes af, dan krijg je hetzelfde diploma als de studenten die van bij het begin het reguliere traject volgden.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‚ÄėEntrepreneurial Skills‚Äô ‚ÄĒ kortweg #ESKI ‚ÄĒ waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Kleuteronderwijs, iets voor jou?

 • Het liefst spendeer je je hele dag tussen jonge kinderen.
 • Je hebt een open en creatieve geest, bent speels en muzisch.
 • Je kijkt ernaar uit om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.
 • Er zit een uitstekende communicator en organisator in jou verscholen.
 • Leren van anderen vind je top, projecten met medestudenten uitwerken ook.
Meisje - nadenkend
Ik wou graag een beroep waarin ik creatief kan zijn. Ik hou van zingen, tekenen, beeldend werken... Kleuteronderwijs is dus echt iets voor mij. Al omvat de job van kleuteronderwijzer natuurlijk meer dan jonge kinderen entertainen. Je draagt ook bij aan hun ontwikkeling. Daar word je stapsgewijs voor klaargestoomd.
Yoeran Sarens
Student Kleuteronderwijs
Yoeran Sarens Kleuteronderwijs
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Diversiteit? Ja graag!

Studeren in de stad biedt je heel wat kansen om te leren in en over diversiteit. Diversiteit is in al haar facetten aanwezig op en rond de campus, maar ook op de stageplaatsen waar je terechtkomt. Bovendien bieden we je maximale kansen om je talenten te ontwikkelen aan de hand van taalondersteuning en opvolging in leergroepen. We stimuleren dialoog, verdraagzaamheid, openheid en leren van elkaar. Stuk voor stuk vaardigheden die je kennismaking met verschillende scholen en kinderen uit diverse sociaaleconomische milieus ten goede komen.

Crea-doen, crea-denken, crea-durven

Een sprekende pop, een voorwerp dat tot leven komt, liedjes zingen, je stem grappig gebruiken, ritmes nabootsen, dansen, versjes opzeggen‚Ķ Daarmee kun je kleuters meteen boeien. In je opleiding maak je kennis met allerlei muzische elementen en tijdens je stages ga je er zelf mee aan de slag. Zo ontwikkel je als het ware een ‚Äėmuzische grondhouding‚Äô: het wordt voor jou vanzelfsprekend om muzische elementen in je activiteiten te integreren. Je zult zien dat kleuters ervan genieten.

Innoveren kun je leren

Ook je docenten leren voortdurend bij. Ze gaan publiek door te schrijven op de veelgelezen blog ‚ÄėKleutergewijs‚Äô en doen onderzoek naar vernieuwende klaspraktijken. Je opleiding loopt in de kijker met projecten die de zelfsturing van kleuters versterken, hun taalontwikkeling stimuleren en hun STEM-vaardigheden doen ontluiken. Bovendien kun je voor je bachelorproef of een keuzestage schouder aan schouder met je docenten aan die projecten werken. Studeer je vervolgens af met zo‚Äôn project, dan word je meteen een pionier in de praktijk. Of je kunt¬†kiezen voor de begeleiding en verbetering van snoezelsessies of natuurleerpaden voor kleuters die op bezoek komen op de campus. We geven je maar √©√©n raad: wat je ook kiest, ga ervoor.

We teach as we preach

Docenten en studenten zijn voortdurend op stap en leren al spelend van elkaar. Denk daarbij aan uitstapjes naar musea, excursies, toneelvoorstellingen, bibliotheekbezoeken en een dagje uit bij verschillende organisaties. Odiseedocenten zijn heel aanspreekbaar en hebben een goede band met hun studenten. Ze spelen kort op de bal als er problemen zijn en verwijzen je onmiddellijk door naar de begeleidingsdiensten wanneer je wat extra hulp kunt gebruiken. In welke situatie dan ook, onze docenten zijn er voor je.

sociaal werk
In het middelbaar studeerde ik Voeding-verzorging. Omdat ik altijd al een groot hart heb gehad voor kinderen, koos ik in het zevende jaar voor de specialisatie kinderzorg. Werken als kinderverzorgster is fantastisch, maar ik wou méér. Ik wou vooraan de klas staan, met mijn eigen groepje kleuters. Ik wou creatieve activiteiten organiseren. En dus volg ik nu de bacheloropleiding Kleuteronderwijs heel graag.
Anissa Bouckerroucha
Studente Kleuteronderwijs
Kleuteronderwijs - Anissa Boukerroucha
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Na je opleiding bij Odisee ben je in staat om kleuters te helpen bij hun eerste stappen in de grote wereld. Je laat hen kennismaken met allerlei materialen, kunstvormen, taal en getallen. Stap voor stap bouw je mee aan de vorming van hun persoonlijkheid, via interactie met hun omgeving, de ervaring met nieuwe dingen en communicatie met anderen. Zo verwerven ze belangrijke basishoudingen en -vaardigheden. Je hebt een groot inlevingsvermogen en gelooft rotsvast in de mogelijkheden van jonge kinderen. Daarnaast koester je liefde voor elk kind dat je wordt toevertrouwd. In de klas zorg je voor een grote variatie aan speelse activiteiten en geniet je met volle teugen van de spontane reacties van de kleuters.

Waar kun je aan de slag?

 • Als kleuteronderwijzer(es) met een eigen kleuterklasje in het vrij, gemeentelijk of gemeenschappelijk onderwijs.
 • Als zorgleraar, om kleuters die extra aandacht kunnen gebruiken individueel te begeleiden.
 • Als leraar Lichamelijke opvoeding.
 • In de eerste graad van het lager onderwijs.
 • In de culturele sector of jeugd- en gehandicaptenzorg.
 • In een kinderdagverblijf of kinderbibliotheek.
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren?

Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs heb je o.a. de keuze uit een Educatieve bachelor Lager onderwijs via een verkort traject of een Master Pedagogische wetenschappen

Ook een banaba is een optie, zoals Zorgverbreding en remedi√ęrend leren, Buitengewoon onderwijs of Schoolontwikkeling.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ‚Äď via een verkort traject ‚Äď een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk.¬†Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Levenslang leren

Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onze postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars. 

 

Odisee leest en doet lezen

In het studiegebied Onderwijs binnen Odisee tekenden we een leesbeleidsplan uit. De focus ligt op daarbij op leesbevordering, het verhogen van leesmotivatie en -plezier bij onze studenten en hen versterken in hun rol van leraar als cultuurparticipant. Via verschillende opleidingsonderdelen leren onze studenten wat een sterke didactiek rond lezen inhoudt, hoe ze hierbij kunnen monitoren en hoe ze een krachtige leesomgeving kunnen opzetten. 

Postgraduaat Leescoach

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Twee campussen

Campus Aalst

Kies je voor Kleuteronderwijs op Campus Aalst, dan studeer je vlak bij de stad, maar toch in een rustige, groene omgeving. In het natuureducatief centrum steek je extra veel op over natuur- en omgevingseducatie. En ook ons snoezeldorp is een echte blikvanger.

Campus Brussel

Volg je Kleuteronderwijs op Campus Brussel, dan word je ondergedompeld in de rijke diversiteit van onze hoofdstad. Daarnaast stimuleren we je om je meest creatieve ik naar boven te halen.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek