Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma halen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding.

secundair onderwijs op maat van volwassenen LLL 2.JPG
Informeer je goed

Kom ik in aanmerking?

In bepaalde situaties, bijvoorbeeld als je voor minder dan 27 studiepunten bent ingeschreven, de lessen hoofdzakelijk na 17 uur en/of op zaterdag plaatsvinden, je bent ingeschreven met een examencontract … mag je zonder toelating van VDAB/Actiris of Le Forem studeren op voorwaarde dat je beschikbaar blijft voor de arbeidsmarkt. Je kunt hiervoor dus geen vrijstelling van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt aanvragen. In de andere gevallen moet je eerst een vrijstelling bij VDAB/Actiris of Le Forem aanvragen.

  • Ontdek de voorwaarden

    Bekijk hier of je in aanmerking komt voor een ‘vrijstelling van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt’, hoe en wanneer je deze moet aanvragen, welke de erkende en niet-erkende opleidingen zijn (dit wijzigt jaarlijks) en wat je moet doen in geval van een weigering van een aanvraag.
     

  • Bijklussen als vrijwilliger

    Als je als werkloze wil bijklussen als vrijwilliger moet je meestal een aangifte doen bij de RVA van je vrijwilligerswerk en de goedkeuring vragen van de RVA. Doe je dat niet, kun je gesanctioneerd worden.